Hírek - Az EU új lépésekkel készül az amerikai-kínai kereskedelmi háborúra

Az uniós külügyminiszterek álláspontot fogadtak el az EU kereskedelmi védelmi eszközeinek modernizálásáról, amely magasabb importvámok kiszabását tenné lehetővé a dömpingáruknál - közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

A külügyek tanácsának Luxembourgban elfogadott álláspontja szerint a lépéssel erősödhet az uniós gyártók védelme a tisztességtelen verseny miatti károkkal szemben. Az új szabályozás tervezhetővé, átláthatóbbá és hozzáférhetőbbé teszi az EU-s kereskedelem védelmi eszközeit, különösen a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára - húzták alá.

A megállapodás értelmében gyorsabban és egyszerűbben lesznek kivethetők dömpingvámok a belső piac védelme érdekében.


A kereskedelemre vonatkozó új védelmi eszközök elfogadása különösen időszerűnek nevezték, miután a protekcionista nyomás és a szabályokra épülő kereskedelmi rendszer értékeinek és elveinek egyre nagyobb veszélyeztetése miatt még fontosabb, hogy az unió megfelelő eszközökkel rendelkezzen. A legfőbb veszélyt az jelentené, ha az amerikai-kínai kereskedelmi háború elfajulása esetén az ezekről a piacokról kiszoruló dömpingáru az EU-ba kezdene ömleni. Az EU mindemellett továbbra is határozottan támogatja a szabad és tisztességes kereskedelmet - tette hozzá Cecilia Malmström kereskedelmi biztos.