Hírek - Elhagyja a Facebook a technológia szektort

Nagy változások jönnek szeptembertől az MSCI és az S&P indexeiben: lesznek külön "kommunikáció" szektorindexek. Ezek a cégek most a távközlés, a technológia, vagy a fogyasztói javak szektort gazdagítják.

Átkerül a technológia szektorból például a Facebook és a Google is, ezzel a technológia szektor súlya 20 százalékra fog csökkenni a jelenlegi 25 százalékról a Goldman Sachs számításai szerint. A két részvény nagy szerepet játszott abban, hogy a technológia szektor felülteljesítő volt az elmúlt években (még a Facebook adatbotrányát követő esések mellett is), így ezzel a lépéssel a növekedés egyik motorját is elveszti a szektor, ami kevésbé vonzóvá teszi a befektetők szemében.

Az Apple, a Microsoft és az Intel marad a szektorban. Viszont az, hogy a Facebook és az Alphabet kikerül, jelentősen rontja a szektor növekedési számait. Az idei évre 15, jövőre pedig 7 százalékos növekedést várnak az elemzők a technológia szektorra. A változások után viszont 9, illetve 5 százalékra csökken a várt növekedési dinamika. Ezzel párhuzamosan pedig az értékeltségi szintek is csökkennek, a jelenlegi 4-szeres P/S ráta 3,9-re, a P/E ráta pedig 18,4-ről 17,5-re esik.

Elhagyja a Facebook a technológia szektort


(Marketwatch)