Hírek - Nyoma sincs háborús félelemnek az amerikai tőzsdéken

Kivárás jegyében indult a hét első napja az európai tőzsdéken, a nap második felében azonban mérsékelt esést mutattak a kontinens irányadó részvényindexei, míg a magyar tőzsde eséssel zárta a hétfői kereskedést. Az amerikai indexek azonban emelkedtek, miután a geopolitikai aggodalmak átmeneti mérséklődése mellett a befektetői figyelem a vállalati gyorsjelentések felé fordult.

Nyoma sincs háborús félelemnek az amerikai tőzsdéken 2018.04.16 22:25

Jelentős emelkedéssel zárták a hétfői kereskedést a főbb tengerentúli tőzsdeindexek.

tovább a cikkhez...

Gyengén indult a hét az európai tőzsdéken 2018.04.16 18:34

Gyengültek a meghatározó európai tőzsdék irányadó indexei hétfőn. A londoni Footsie 100-as mutató közel 1 százalékot veszítve 7198 ponton állt nap végén; a frankfurti DAX közel fél százalékkal 12 391 pontra esett; míg a párizsi CAC 40 index kevesebb mint 0,1 százalékkal 5312 pontig ereszkedett.

A vételi kedvet a hétvégi szíriai események mellett elsősorban az Egyesült Államok további, Oroszország elleni szankcióinak lehetősége fogta vissza. A legfontosabb geopolitikai tényező, vagyis a szíriai konfliktus alakulása ugyanakkor bizonyos fokú megkönnyebülést is adhatott a piacnak, hiszen a harci események egyelőre nem eszkalálódtak harmadik világháborúvá. Így bizonyos vélemények szerint az árfolyamok hétfői esése sokkal inkább az euró erejével, mintsem az egyébként beárazotthoz képest kedvezőbb szíriai történésekkel magyarázható, például Jasper Lawler, a London Capital Group Marketwatch által idézett vezetője szerint.

Enyhe mínuszban zárta a napot a BUX 2018.04.16 17:22

Bár a hétfői kereskedést mérsékelt emelkedéssel indította a magyar tőzsde, a délelőtt második felére azonban elfogyott a lendület, a BUX végül 4,7 milliárd forintos forgalom és 55 pontos esés mellett 0,1 százalékos mínuszban zárta a hét első napját.

A hazai blue chipek vegyesen zárták a napot, a Richter stagnált, a Mol 0,1, míg az OTP 0,3 százalékos mínuszban búcsúztatta a hétfői kereskedést, a pozitív kivételt a Magyar Telekom jelentette, amely 0,5 százalékos emelkedéssel zárt végül.

Iránykeresés Európában, de Amerika emelkedik 2018.04.16 16:42

A hétfői kereskedés első felében látott stagnálás után mérsékelt mínuszban járnak az európai tőzsdék a hétfői piaczárás felé közeledve, a francia CAC40 0,1, a DAX 0,4 százalékos mínuszban jár. A tengerentúlon azonban nyoma sincs a bizonytalanságnak, az amerikai tőzsdék emelkedéssel indították a hét első napját, miután a szíriai helyzet kiszélesedésével kapcsolatos félelmek háttérbe szorulásával párhuzamosan a befektetők immár a vállalati gyorsjelentési szezonra fókuszáltak.

A hangulatjavuláshoz hozzátehetett a nyitás előtt jelentő és az elemzői várakozásokat felülteljesítő Bank of America gyorsjelentése, és a vártnál erősebb kiskereskedelmi forgalmi statisztika is, a Dow 188 pontos plusz mellett 0,7 százalékos emelkedést mutat, az S&P500 0,5 százalékos emelkedést mutat.

Emelkedéssel nyitott Amerika 2018.04.16 15:33

Emelkedéssel indítják a hétfői kereskedést a tengerentúli tőzsdék, miután a piaci szereplők figyelme a hétvégi, Szíriában végrehajtott, célzott légicsapás után a gyorsjelentési szezon felé fordult, miután az James Mattis szerint egyszeri csapásmérés volt. Az orosz válaszreakció elmaradása, és a védelmi miniszter szavai megnyugtatta a piacokat. Míg a hangulat javulásához hozzájárulhatott a Bank of America vártnál kedvezőbb gyorsjelentése és a vártnál magasabb forgalomról beszámoló, márciusi kiskereskedelmi eladási statisztika is. A Dow 192 pontos plusz mellett 0,7 százalékos emelkedést mutat, az S&P500 0,5 százalékos pluszban jár.

Ismét 8000 dollár alatt a Bitcoin 2018.04.16 15:01

A csütörtöki kereskedésben látott jelentős, 10 százalék feletti napon belüli emelkedés után tovább kapaszkodott felfelé a Bitcoin, az elmúlt hét második felének erősödése után azonban úgy tűnik, mégsem képes 8000 dollár felett megkapaszkodni a kriptodeviza árfolyama, miután hétfőn ismét az eladók ragadták magukhoz az irányítást. Az árfolyam 4,7 százalékos mínuszban jár hétfő délután.

Emelkedéssel nyithat Amerika 2018.04.16 13:40

Emelkedéssel indulhat a hétfői kereskedés a tengerentúlon, miután a piaci szereplők figyelme a hétvégi, Szíriában végrehajtott, célzott légicsapás után a gyorsjelentési szezon felé fordult, miután az James Mattis szerint egyszeri csapásmérés volt. Az orosz válaszreakció elmaradása, és a védelmi miniszter szavai megnyugtatta a piacokat, a Dow futures 138 pontos pluszban jár, amely 0,6 százalékos emelkedést vetíthet előre.

A hétfői kereskedésben az amerikai kiskereskedelmi eladási statisztikákat leszámítva nem érkezik kiemelt makroadat, a piaci szereplők ezért a szíriai konfliktus fejleményei mellett a vállalati gyorsjelentésekre fókuszálnak majd. A Bank of America hétfői a piacnyitás előtt tette közzé beszámolóját, amely mind árbevétel, mind az egy részvényre eső eredmény tekintetében felülteljesítette az elemzői várakozásokat.

Rekordmagas bevétellel indította a negyedévet a Bank of America 2018.04.16 12:47

Megverte az elemzői várakozásokat a Bank of America, amely 23,1 milliárd dolláros bevételt szerzett meg 2018 első negyedévében a várt 23,06 milliárdhoz képest, miközben az egy részvényre jutó eredménye 62 cent lett a várt 59 cent helyett. A pénzintézet negyedéves bevétele ezzel rekordmagas értéket ért el. A nyitás előtti kereskedésben 0,7%-os emelkedést jeleznek a bank részvényei.

tovább a cikkhez...

Mérsékelt mínuszban jár a BUX 2018.04.16 12:17

Pénteki záróértékeik közelében stagnálnak az európai tőzsdék hétfőn, miután a piaci szereplők a hétvégi, Szíriában végrehajtott amerikai rakétatámadást emésztették. A befektetők egy részét megnyugtathatta az, hogy USA egyelőre nem tervez újabb csapást, míg Oroszország sem alkalmazott válaszintézkedéseket, a tőkepiacihangulat mindemellett nyomott maradt, miután korábban olyan beszámolók láttak napvilágot, amelyek szerint a Trump-adminisztráció már hétfőn új szankciókat jelenthet be Oroszországgal szemben.

Az európai részvényindexek mérsékelt elmozdulást mutatnak, a magyar tőzsde 79 pontos mínusz mellett 0,2 százalékos esést mutat, míg a blue chipek is vegyesen teljesítenek. Az OTP és a Richter 0,2, a Mol 0,5 százalékos mínuszban jár, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékos emelkedést mutat.

Esik az olaj, profitot realizálnak a befektetők 2018.04.16 11:14

A múlt héten megközelítőleg 3,5 éves csúcsra emelkedett az olaj ára, azt követően, hogy a befektetők a szíriai helyzet miatt aggódtak. A hétvégén az Egyesült Államok Franciaországgal és az Egyesült Királysággal közösen együttműködve rakétatámadást hajtott végre szíriai feltételezett vegyifegyver-raktárak ellen, a hétfői kereskedés első felében pedig a piaci szereplők profitot realizálhattak, miután az amerikai védelmi miniszter szerint a csapásmérés egyszeri volt, mindemellett azt nem követte orosz válasz reakció. A WTI jegyzése 1,4 százalékos esés mellett 66,2 dollár közelében jár hétfő délelőtt.

Iránymutatásra vár a magyar tőzsde 2018.04.16 10:15

A hétfői piacnyitás követő mérsékelt emelkedés után továbbra is óvatos pluszban a jár a magyar tőzsde, a BUX 80 pontos emelkedés mellett 0,2 százalékos pluszban jár. A hazai blue chipek a Mol kivételével emelkednek, az olajvállalat papírjai 0,2 százalékos esést mutatnak. A Richter mindemellett 0,2, az OTP 0,3, míg a Magyar Telekom 1,1 százalékos pluszban jár.

Vegyesen teljesítenek a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó részvények hétfőn délelőtt, a Konzum 0,1 százalékos mínuszban jár, az Opus 0,1 százalékos emelkedést mutat, míg a CIG Pannónia 1, az Appeninn pedig 0,5 százalékos pluszban jár.

11 részvény, amire figyelni kell a héten 2018.04.16 09:26

Beindul a héten a negyedéves jelentési szezon. A bankok ismét főszerepet játszanak a következő napokban, de a technológia szektorból is érkeznek már fontos gyorsjelentések.

tovább a cikkhez...

Óvatos emelkedéssel indítja a hétfői kereskedést a DAX 2018.04.16 09:04

A hétvégi, Szíriában végrehajtott amerikai légicsapás korlátozott volta, és az orosz válaszintézkedések hiánya megnyugtatta a piaci szereplők egy részét, a DAX index 0,3 százalékos emelkedéssel indította a hétfői kereskedést, a brit FTSE100 pedig pénteki záróértéke közelében stagnál.

Emelkedéssel indul a hét a magyar tőzsdén 2018.04.16 09:02

Emelkedéssel indul a hét első napja az magyat tőzsdén, a BUX 141 pontos plusz mellett 0,3 százalékos emelkedést mutat, a blue is chipek kivétel nélkül pluszban járnak. Az OTP 10 pontos pluszban, pénteki záróértéke közelében nyitott, a Richter 0,1, a Mol 0,6 százalékos pluszban jár, míg a Magyar Telekom 1,2 százalékos emelkedést mutat.

Amerikai csapás Szíriában - Megnyugodhatnak a tőzsdék 2018.04.16 08:31

Mi történik a tőzsdéken?

!-->

  • A kezdeti emelkedést követően lefelé kanyarodtak a tengerentúli indexek a pénteki kereskedés második felében, majd a Dow végül 122 pontos esés után 0,5 százalékos mínuszban, az S&P500 0,2, a Nasdaq pedig 0,4 százalékos eséssel zárta a pénteki napot, az amerikai tőzsdék mindemellett 1,8-2,8 százalékos emelkedéssel zárták az elmúlt hetet.

  • A tengerentúli befektetők a vártnál kedvezőbb banki gyorsjelentések mellett a szíriai helyzet legfrissebb fejleményeire figyeltek, majd a pénteki piaczárást követően az amerikai elnök célzott légicsapásokat jelentett be Szíriában, amelyet az USA Franciaországgal és az Egyesült Királysággal együttműködve hajt végre szíriai feltételezett vegyifegyver-raktárak ellen.

  • A japán tőzsdét kivéve esnek az ázsiai indexek hétfőn, a Nikkei 0,3 százalékos pluszban jár, a kínai börzék azonban nagyot estek. A Hang Seng és sanghaji tőzsde 1,6 százalékos mínuszban jár, Ázsia más részein is borús a hangulat, a szingapúri tőzsde 0,3 százalékos mínuszban jár, miután a piaci szereplők a szíriai légicsapások- és a geopolitika konfliktus további kiszélesedése miatt aggódtak.

  • Pénteken tette közzé gyorsjelentését a JP Morgan, a Citigroup és a Wells Fargo is, mindhárom pénzintézet mind árbevétel, mind az egy részvényre jutó eredmény tekintetében túlszárnyalták az előzetes piaci várakozásokat.

  • A határidős DAX index árfolyama 47 pontos pluszban jár hétfő reggel, amely 0,3 százalékos emelkedést vetíthet előre.

  • A forint az euróval szemben a 310-es szint közelében jár péntek reggel, egy svájci frank 261 forintba kerül, míg egy dollárért 252 forintot kell fizetni péntek reggel.

!-->

Mire figyelnek a befektetők?

!-->

  • Az Egyesült Államokból a márciusra vonatkozó kiskereskedelmi eladási statisztikákat teszik közzé.

  • Héfőn teszi közzé gyorsjelentését a Bank of America és a Netflix is.

  • Hétfőn nem érkezik magyar makroadat.

!-->

Amerikai csapás Szíriában - Megnyugodhatnak a tőzsdék

Mi történt idén a tőkepiacokon?

Bár az elmúlt hetet összességében emelkedéssel zárták az amerikai részvényindexek, a tengerentúli tőzsdék teljesítménye a Nasdaq kivételével negatív a 2018-ra vonatkozóan. Az elsősorban technológiai vállalatokat tömörítő Nasdaq 3,6 százalékos emelkedést mutat idén.

Amerikai csapás Szíriában - Megnyugodhatnak a tőzsdék