Hírek - Az adatbotrány ellenére is veszi a Facebookot a világ legnagyobb alapkezelője

Az elmúlt időszak adatbotránya után a Facebook részvényei jelentős esést produkáltak, és míg a piaci szereplők egy része meglehetősen borúsan látja a közösségi média szolgáltató jövőjét, addig a BlackRock szakértői optimisták, a társaság Global Allocation Fund alapja az adatbotrány után növelte a Facebook részvényekben fennálló pozícióját.

Jelentős botrány robbant ki nemrégiben a Facebooknál, miután napvilágot látott, hogy a brit politikai elemzőcég, a Cambridge Analytica 50 millió Facebook felhasználó adatához férhetett hozzá, és ezen adatok felhasználásával a brit cég az amerikai elnökválasztásokat is befolyásolhatta. A botrány később tovább dagadt, a Facebook pedig elismerte, hogy a korábban becsültnél lényegesen több, mintegy 87 millió felhasználó adata szivároghatott ki.

A napvilágra került visszaélések hatására a Facebook részvényei hatalmasat estek, azonban az adatbotránnyal kapcsolatos piaci aggodalmak közepette is akadtak optimista befektetők. A BlackRock legnagyobb, egyedi részvényeket is tartó alapja márciusban jelentősen növelte a kitettségét a Facebook-ban, miután a BlackRock szakértői úgy vélekedhetnek, hogy az adatbotrány hatásai nem sokáig húzzák majd vissza a Facebook részvényeit.

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó iparági források szerint a BlackRock Global Allocation Fund nevű alapja jelentős mennyiségű Facebook részvényt vásárolt, és bár a részvényvásárlások mennyisége és pontos időpontja nem került közzétételre, azonban mindez elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a 36,7 milliárd dollárnyi vagyont kezelő alap tíz legnagyobb részvénybefektetése közül a hatodik helyre emelje a Facebook-ot.

A BlackRock által január 31-én közzétett tájékoztatás szerint a Global Allocation Fund 1,38 millió darab Facebook részvénnyel rendelkezett, amely alapján a közösségi médiaszolgáltató papírjai 16. helyen álltak az alap részvénybefektetései között. Az alap újabb részvényvásárlásai után a Facebook pozíciók a BlackRock Global Allocation Fund befektetéseinek kevesebb mint 1 százalékát teszik ki, miután az alap a több száz részvénypozíciója mellett kötvényekbe, aranyba és más nyersanyagokba is fektet.

A Facebook-részvények vétele mindemellett fontos üzenetet is jelent, egy olyan nagyméretű, külső részvényestől, amelynek vásárlásai megerősítést jelentenek egy olyan időszakban, amelynek során a piaci szereplők egy része azt találgatja, Facebook targetált reklám-üzletága túlélheti-e a szabályozás szigorítását.

Összességében a Facebook részvényei idén eddig több mint 6 százalékos mínuszban járnak, komoly nyereséghez juttatva a technológiai szektor túlértékeltségével kapcsolatos aggodalmakból, és a közösségi média adatvédelmi problémáival összefüggő félelmekből profitáló eladókat. A Cambridge Analytica botrányt követő esésben ugyanakkor más befektetők vételi lehetőséget látnak, hogy az S&P500-as index egyik leggyorsabb árbevétel-növekedési ütemmel rendelkező cégét diszkont mellett vásárolhassák meg.

Az adatbotrány ellenére is veszi a Facebookot a világ legnagyobb alapkezelője


(Reuters)

Címlapkép forrása: AFP/Josh Edelsomn