Hírek - Újra a Trump-Kim csúcstalálkozó lemondásával fenyegetnek az észak-koreaiak

Phenjan szerdán ismét az észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó lemondásával fenyegetőzött, ezúttal arra az esetre, ha az Egyesült Államok továbbra is azt követeli tőle, hogy teljesen mondjon le nukleáris fegyvereiről.

A KCNA észak-koreai hírügynökség korábban - helyi idő szerint szerda hajnalban - azt közölte, hogy Phenjan lemondja a június 12-ére Szingapúrba kitűzött csúcstalálkozót Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között a most zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt, amely Phenjan szerint egy Észak-Korea elleni invázió főpróbája. A gyakorlat miatt Észak-Korea le is mondott egy szerdára tervezett magas rangú találkozót déli szomszédjával.

Pár órával később egy észak-koreai külügyminiszter-helyettes jelezte, lemondják a csúcstalálkozót, ha Washington ragaszkodik ahhoz, hogy semmisítsék meg minden atomfegyverüket. Ha az Egyesült Államok megpróbálja "kikényszeríteni az egyoldalú teljes leszerelést, akkor (...) felülvizsgáljuk a csúcstalálkozóra vonatkozó tervet" - mondta Kim Kje Gvan.

Jelezte: céljuk a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele, de ennek előfeltétele, hogy legyen vége a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal (KNDK) szembeni ellenséges politikának, a nukleáris fenyegetésnek és az Egyesült Államok általi zsarolásnak. "A világ nagyon jól tudja, hogy országunk sem nem Líbia, sem nem Irak, amelyek szánalmas sorsra jutottak. Teljesen abszurd a KNDK-t - egy atomhatalmat - Líbiához hasonlítani, amely még csak a kezdeti fázisában tartott a nukleáris fejlesztésnek" - közölte. "Az Egyesült Államok azt mondja: gazdasági előnyöket biztosít nekünk, ha feladjuk atomfegyvereinket, de mi a gazdaságunk fejlesztését soha nem tőle vártuk, ezért ilyen megállapodásba soha nem fogunk belemenni" - tette hozzá. Kim Kje Gvan felszólította Washingtont, hogy "jóhiszeműen" viszonyuljon a tárgyalásokhoz, és akkor "ennek megfelelő" válaszokat fog kapni Észak-Koreától.

Dél-Korea és az Egyesült Államok folytatja Max Thunder fedőnevű hadgyakorlatát, dacára annak, hogy Phenjan azzal fenyegetőzött: emiatt meghiúsulhat Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-ére tervezett szingapúri csúcstalálkozója - közölte szerdán a dél-koreai védelmi minisztérium. Szöul és Washington véleménye ebben nem tér el - tette hozzá a minisztérium. "A hadgyakorlat célja a pilóták kiképzésének javítása, és nem egy támadási operatív terv vagy feladatok begyakorlása" - olvasható a közleményben.

A péntek óta Dél-Korea területén zajló kéthetes légi hadgyakorlatot minden évben megtartják. A mostani gyakorlaton ezer amerikai és ötszáz dél-koreai katona, valamint körülbelül száz repülőgép vesz részt.

Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedd este közölte: Washington változatlanul készül Trump elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozójára. Emlékeztetett arra, hogy Kim Dzsong Un korábban azt közölte, tisztában van annak szükségességével és hasznával, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea folytassa közös hadgyakorlatait.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője a Fox News amerikai hírcsatornának szerdán adott interjúban kijelentette:

az elnök készen áll, ha sor kerül a találkozóra. Ha nem, folytatni fogjuk a lehető legnagyobb nyomásgyakorlást Észak-Koreára.

Szintén reményét fejezte ki szerdán az észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó létrejöttével kapcsolatosan az éppen Brüsszelben tartózkodó ENSZ-főtitkár. A többek között Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel tartott találkozója utáni sajtótájékoztatóján António Guterres elmondta: reméli, hogy a "józan ész kerekedik felül", és sor kerül a csúcstalálkozóra, amely - szintén reményei szerint - sikeres lesz.