Hírek - Kemény kritikát kapott Trump: "Ilyen barátokkal nincs szükségünk ellenségekre"

"Szeszélyes magatartása" miatt bírálta Donald Trump amerikai elnök kormányzatát szerdán, néhány órával a 28 uniós tagállam vezetőinek szófiai tanácskozása előtt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Manapság új jelenségnek, az amerikai kormányzat szeszélyes magatartásának vagyunk a tanúi.

- jelentette ki Tusk az amerikai elnöknek az iráni atomprogram és a nemzetközi kereskedelem kapcsán tett nagyhangú döntéseire utalva, amelyekre az uniós tagállamok kollektív választ kívánnak adni.

Ha Trump elnök legutóbbi döntéseire gondolunk, azt mondhatnánk, hogy ilyen barátokkal nincs szükségünk ellenségekre. Őszintén szólva az EU hálás lehet. Neki köszönhetően minden illúziónktól megszabadultunk. Tudomásul vettük, ha segítségre van szükségünk, csak magunkra számíthatunk

- tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

A 28 tagállam vezetői munkavacsora keretében találkoznak a bolgár fővárosban szerda este, egy nappal a hat balkáni ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Macedónia és Szerbia) vezetőivel tartandó csúcstalálkozó előtt. A találkozó célja, hogy az unió szorosabbra fűzze kapcsolatát a térséggel, amelyben Oroszország ki szeretné terjeszteni a befolyását.

Az EU és Donald Trump közötti feszültségek azonban teljesen felborították az európai vezetők napirendjét. A Huszonnyolcak mindenekelőtt töretlen egységet akarnak felmutatni a Fehér Ház jelentette kihívásokkal, így az iráni atomalku amerikai felmondásával és a Teherán elleni amerikai szankciók újbóli bevezetése által érintett uniós vállatokkal kapcsolatban - mutatott rá az AFP francia hírügynökség.

A Teheránhoz fűződő gazdasági érdekeiket megvédeni szándékozó tagállamok megvitatják egy tiltó törvény alkalmazásának lehetőségét, amely megvédené az Iránban működő cégeiket az amerikai büntetőintézkedések ellen.

A tagállamok ezen felül állandó felmentést szeretnének továbbá elérni az amerikai vámtarifák alól, május 31. után ugyanis lejár az ideiglenes mentesség, és 25, illetve 10 százalékos vámtarifákkal sújtják az Egyesült Államokba irányuló acél- és alumíniumexportjukat. A végleges mentesség fejében Washington nagyobb nyitást követel.(címlapkép forrása: FREDERICK FLORIN / AFP)