Hírek - Argentína felé kacsingat Magyarország megmentője

Kedden több mint 2,25 milliárd dollárnyi argentin kötvényt vásárolt a Franklin Templeton, melynek kötvényalapjait az a Michael Hasenstab kezeli, akit egykor csak Magyarország megmentőjeként emlegettünk. A Financial Times értesülései szerint öt- és nyolcéves papírokat vásárolt az amerikai hedge fund, direkt az ő kedvükért tartott aukciót az argentin állam.

A Hasenstab által kezelt alapok a keddi 3 milliárd dolláros argentin kötvénykibocsátás több mint háromnegyedét vették meg. Ez egyébként nem függött össze a tegnap bejelentett adósság-refinanszírozással, a Templeton az úgynevezett "Bote" kötvényekből vásárolt be, ezeknek az öt- és nyolcéves papíroknak az értékesítését éppen kedden indította újra az argentin állam, a Financial Times szerint direkt azért, mert a Templeton jelezte, hogy venne belőlük.

2018.05.16 09:59 Argentína most írja alá saját halálos ítéletét

A lap beszámolója szerint a mostani bevásárlással a Templeton lehet Argentína legnagyobb magánhitelezője. Az első negyedév végén még a Pimco birtokolta ezt a címet 5,2 milliárd dollárois portfólióval a Templeton 4,2 milliárdjával szemben, a friss bevásárlással viszont Hasenstabék megelőzhették a versenytársukat. A mostani aukció demonstrálta a bizalmat az ország iránt, miközben az argentin kormány a múlt héten az IMF-hez fordult egy 30 milliárd eurós segélycsomagért.

Nincs erősebb jele a piaci bizalomnak, mint az, amikor pesóban denominált kötvényeket tudsz eladni fix hozamon a feltörekvő piacok legrosszabb napjain

- mondta kedden Luis Caputo argentin pénzügyminiszter.

A Templeton kötvénygurujának stratégiája évek óta arra épül, hogy a feltörekvő piacon szinte minden kockázatot "megvesz", majd bízik abban, hogy nem lesz államcsőd. A sort Írországgal kezdte a válság során, aztán magyar állampapírokból épített ki mintegy 10 milliárd dolláros portfóliót, később pedig Ukrajna felé fordult. Az ukrán állampapírokon jelentőset bukott, de a másik két nem szokványos ötlete bejött. A magyar piacról közben szinte teljesen kivonult már, eladta kitettségét.

A Franklin Templeton hivatalosan nem kommentálta a keddi argentin aukció eredményét, viszont a cég közleményében Hasenstab sokat sejtetően kiemelte, hogy továbbra is bizalommal vannak az ország jelenlegi kormánya iránt. Szerinte az utóbbi egy hónapban néhány hibát elkövettek az argentin döntéshozók, de ezeket felismerték és visszafordították.

2018.05.09 10:38 Sokkolta az országot, hogy az elnök ismét az IMF-nél kuncsorog pénzért

2018.05.05 16:00 Egy ország, ahol brutális lépésekkel kell elkerülni az összeomlást