Hírek - Fordulat a Brexitben: hátsóajtós megoldásról tárgyalnának a britek!

Hetek óta őrlődik a brit kormány azon, hogy valóban kilépjen-e a vámunióból azután, hogy a Brexit átmeneti fázisa 2020 végén lejár, hiszen számtalanszor megígérte a kilépést Theresa May brit kormányfő. Mivel azonban emiatt visszaállna a fizikai határellenőrzés az északír-ír határon, ami sértené a nagypénteki békemegállapodást, ezért ma egy új irányról, egy hátsóajtós megoldás tervéről beszélt a londoni kormány illetékese a Reutersnek. Legalábbis ilyesmit szeretne elérni a brit kormány, de nagy kérdés, hogy ebbe (valamilyen egyéb engedményért cserébe) belemegy-e a 27 másik tagállam.

A britek azt szeretnék elérni az EU27-nél, hogy a Brexit 2020. december végén lejáró átmeneti fázisa után is "fél lábbal" benne maradhassanak a vámunióban, pontosabban az EU legalább 2 évig, azaz 2023 végéig kezelje Nagy-Britanniát úgy, mintha harmadik, külső fél lenne (azaz mintha lenne valamiféle megkötött kereskedelmi megállapodás vele).

Ha ugyanis megadná ezt a harmadik, külső félre vonatkozó státuszt az EU a briteknek, akkor kedvezőbb vámok vonatkoznának rájuk 2021-2023 között, mintha kereskedelmi megállapodás nélkül kilépve az EU-ból a WTO normál kereskedelmi szabályainak és vámjainak szintjére zuhannának vissza a britek.


Mindemögött az a stratégia áll, hogy amíg az EU ilyen státuszban tartaná a briteket, addig lenne idő rendesen kitárgyalni az EU és a britek között a kereskedelmi kapcsolatokat hosszú távra rögzítő (szabadkereskedelmi?) megállapodást, ami viszont jó esetben is minimum 3-5 évig tart.

Theresa May brit kormányfő persze mindezek helyett csak arról beszélt a mai szófiai uniós csúcstalálkozón is, hogy Nagy-Britannia a Brexit 2020 végéig tartó átmeneti fázisa után ki fog lépni a vámunióból, noha fél kormánya ezzel abszolút nem ért egyet és nő a gazdasági-társadalmi-politikai nyomás is a brit kormányra, hogy ezt ne tegye meg. A Lordok Háza az elmúlt hetekben 14 szavazás alkalmával "kötelezte" a brit kormányt arra, hogy igenis maradjon az ország a vámunióban, az ír kormány pedig ragaszkodik ahhoz, hogy ne álljon fel újra a fizikai határellenőrzés Észak-Írország és Írország között, ami viszont felállna, ha a britek kilépnek.

A lehetetlen helyzet áthidalására kidolgozott brit "mentőötleteket" az EU eddig lesöpörte az asztalról nehéz ellenőrizhetőség miatt, a helyette javasolt megoldás (Észak-Írország Brüsszel jogi fennhatósága alatt szedje be a vámokat az északír-ír határon) pedig a brit nemzetközösség alkotmányos megbontása miatt verte ki a biztosítékot Londonban. Ahogy az EurActive-ra írt cikkében a britek volt EU-minisztere rámutatott: a Brexit-népszavazás eredménye és annak végrehajtása valójában alkotmányos válságot és súlyos társadalmi megosztottságot is a felszínre hozott az országban.

Theresa May azonban mindig arra hivatkozik, hogy a teljes szakításra adtak 2016-ban felhatalmazást az emberek a Brexit-népszavazáskor, és emiatt akar nemcsak a közös piacból, hanem a vámunióból is kilépni. Nyilván nehéz bevallani a keményvonalas Brexit-támogatók felé, hogy ez bizony fájdalmas lesz gazdaságilag és így társadalmilag is, mert befektetők-beruházók pártolhatnak majd el az országtól.

Amíg viszont nem lépnek ki a vámunióból a britek, addig nem köthetnek önállóan kereskedelmi megállapodásokat a világ többi részével, márpedig a nemzeti szuverenitás visszaszerzése volt a Brexit-kampány egyik fő ígérete. Ez a szuverenitás azonban 18 hónapig igencsak csorbulni fog, mert bár a britek 2019 tavaszán kilépnek az EU-ból, de az átmeneti fázis végéig (2020. december 31.) valójában a közös piacnak és a vámuniónak részei maradnak, és közben az ország már nem képviseltetheti magát az uniós csúcsokon és intézményekben, de minden uniós szabályt be kell tartania az országnak és az Európai Bíróság joghatósága is megmarad felette.

A Brexit-ügyben látott mai brit fordulat, új brit javaslat összességében afelé mutat és a The Telegraph is erről ír, hogy puha Brexit felé halad az ország, azaz nemcsak 2 évig (2021-2023) nem fog kilépni a vámunióból az ország, hanem esélyes, hogy később sem.

Címlapkép forrása: Stephane LEMOUTON, AFP