Hírek - Aggódik a JP Morgan feje: veszélyesek lehetnek a magas kamatok

Aggódik a JP Morgan vezére, Jamie Dimon amiatt, hogy a geopolitikai csörte és az emelkedő kamatok miatt zátonyra futhat az Egyesült Államok gazdasági növekedése - írja a CNBC.

"A gazdaság nagyon erős és ez látszik a fizetéseken, a munkahelyteremtésen, a tőkeberuházásokon és a lakossági hitelállományon: több lábon áll és nem fog hirtelen romlani," mondta a vezérigazgató a pénzintézetének negyedéves eredményeinek ismertetése utáni sajtókonferencián. A JP Morgan számairól itt írtunk:
2018.10.12 12:53 Erős indítás a JP Morgantől

"Rámutattam korábban annak esélyeire, hogy a kamatok emelkedni fognak. Még mindig úgy gondolom. Szerintem magasabb kamatokat fogunk látni," fogalmazott Dimon.

A bankvezér szerint az emelkedő kamatok előbb-utóbb véget fognak vetni a lassan egy évtizedes növekedési ciklusnak, a benchmark kamatok akár 4%-os magasságba is emelkedhetnek. A 10 éves amerikai állampapírhozam jelenleg 3,152%.

"Ha a kamatok azért emelkednek, mert infláció van, ez nem jelent plusz pontot. Ez egy rossz dolog. Most még elmondhatjuk, hogy erős gazdaságunk van annak ellenére, hogy folyamatosan robbannak ki a tengeren túli geopolitikai problémák," mondta Dimon.

A geopolitikai problémák alatt a Kínával folyó kereskedelmi háborúra, a Brexitre, a jegybanki kötvényvásárlási programok leállítására és az olasz, török, latin-amerikai gazdasági kockázatokra gondolt - tisztázta.

Hozzátette: általában az emelkedő kamatok vezetik vakvágányra a gazdasági ciklusokat, nem pedig a geopolitikai kockázatok.