Hírek - Halaszthatják az ikonikus amerikai kiskercég csődjét

Úgy tűnik, megállapodásra jut a világ egyik legöregebb kiskereskedelmi cége, a Sears hitelezőivel, így elkerülheti a csődöt karácsony végéig - értesült a CNBC bennfentes források alapján.

A Sears körülbelül 900 üzletének egy része nyitva maradhat karácsony alatt, a haladéknak köszönhetően pedig lehet, hogy a csődeljárás alatt még találna is egy vevőt a Sears. A megállapodás miatt néhány boltnak be kellene zárnia, az még nem tiszta, mindez hogy érinti majd a vállalat mintegy 90 ezer munkavállalóját.

A boltok nyitvatartásához mintegy 300-500 millió dollárnyi tőkét kellene bevonnia frissen a kiskercégnek.

A Sears valaha a világ legnagyobb bevételű kiskereskedelmi cége volt, a Wal-Mart 1989-ben körözte le. Tavaly már csak a 23. helyen állt az Egyesült Államokban a több mint 120 éves múltra visszatekintő cég. Az elmúlt hét évben veszteségesen működött és a 2008-as válság óta nem tudta növelni a bevételeit. 2008-ban 50 milliárd dolláros éves árbevételű cég volt (összehasonlításképp akkor a Wal-Mart 380 milliárd dolláros bevételt csinált), ami mostanra 16 milliárd dollárra zuhant. Egy évtizede még 100 dolláron forogtak a társaság részvényei, ma kevesebb mint 1 dollárt érnek. És ma még tovább zuhant az árfolyam, 36 százalékos mínuszban állnak az amerikai tőzsdén.