Hírek - Megvan az új háromhavi csúcs a forintnál

Több tényező hatására menetelt a forint a csütörtöki kereskedésben. Délután és este újabb hullám érkezett.

Ez újabb 3 havi csúcs 2018.11.08 19:39

A forint az esti menetelésének köszönhetően újabb 3 hónapos csúcsára ért, az euróval szembeni árfolyama ugyanis a 320,9-es szintnél járt.

321 alatt az euró 2018.11.08 19:37

Újra háromhavi csúcsnál a forint az inflációs adat után 2018.11.08 15:28

Délután újra meglódult a forint: 321,7-ről 321-ig visszaerősödött a forint, azaz újra teszteli a napokban már elért háromhavi csúcsát az euróval szemben. A dollárral szembeni árfolyam 280,7-nél jár jelenleg, az euró/dollár oldalaz 1,1440-nél. A forint erősödését táplálhatja a 6 éves csúcsközelbe emelkedő magyar inflációs adat, ami a monetáris szigorítás felé terelheti idővel az MNB-t.

Probléma az infláció Magyarországon, az MNB-nek hamarosan lépnie kell 2018.11.08 14:15

A magyar GDP-növekedés üteme fokozatos lassulásra van ítélve a következő években, miután több olyan tényező is hűteni fogja a gazdaságot, amelyeknek az elmúlt negyedévekben köszönhette kiemelkedően jó teljesítményét - fogalmazott Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője az intézmény mai sajtótájékoztatóján, amelyen a negyedik negyedéves előrejelzésüket ismertették. A szakértő szerint ez a természetes lassulás nem, a relatíve magas infláció viszont problémát jelent, ezért a Magyar Nemzeti Banknak hamarosan lépnie kell a szigorítás irányába, amennyiben meg akarja őrizni hitelességét.

tovább a cikkhez...

Lassulás vár az európai gazdaságra, megáll az olasz adósságcsökkenés 2018.11.08 13:26

A gazdasági fellendülés tetőpontján már túl van az Európai Unió, fokozatos lassulás vár 2020-ig a térségre, de ezt jelentős lefelé irányuló kockázatok övezik főként a kereskedelmi háború és az amerikai gazdasági lassulás bizonytalanságai miatt - derül ki az Európai Bizottság ma közzétett őszi gazdasági előrejelzéseiből.

tovább a cikkhez...

Az idei növekedés már Brüsszelből is látszik, de aztán behúzzuk a kéziféket 2018.11.08 12:24

A tavasszal becsült 4%-ról 4,3%-ra húzta fel magyar növekedési prognózisát az Európai Bizottság - derül ki a csütörtökön megjelent őszi előrejelzésből. A jövő évi növekedést illetően is optimistábbak lettek Brüsszelben, utána viszont várhatóan nagyot fékez majd a magyar gazdaság. Az EU többi országára és a térség egészére adott friss prognózisokról külön cikkben írtunk:

tovább a cikkhez...

Háromhavi csúcsról fordult a forint az inflációs adat után 2018.11.08 10:29

A Portfolio konszenzusban szereplő 3,7%-ról 3,8%-ra emelkedett októberben az éves magyar inflációs adat és egyúttal az MNB saját előrejelzésében szereplő októberi adatnál is 0,5%-ponttal magasabb a friss érték. Erre a forint az adatközlést követő percekben 321,5 körülről 321-ig erősödött, ami újra a háromhavi csúcsközeli árfolyam beállítását jelenti (múlt pénteken is leszúrt idáig), majd később visszagyengült 321,5-ig.

Amint az alábbi ábrán láthatjuk: a forint a múlt heti erősödéssel letörte az emelkedő trendvonalat, azóta alatta tartózkodik és alulról vissza is tesztelte a vonalat, ami technikai elemzési szempontból afelé mutat, hogy most egy újabb erősödési "körre" van kilátás. Ha ez megtörténik, akkor a 319,3-as szint tűnik erősebb támasznak a 200 napos mozgóátlag és a berajzolt támasz szint miatt.

A dollárral szembeni forintárfolyam a múlt heti erősödéssel lepattant a berajzolt csökkenő trendvonalról és most már az alsó, emelkedő trendvonalat teszteli 281,5 körül.

Kijött az inflációs adat: közel hatéves csúcson a drágulási ütem! 2018.11.08 09:01

Októberben az előző év azonos időszakához képest 3,8%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon - derült ki a KSH mai adataiból. Ez alapján közel hat éve nem látott ütemben drágult az élet. A Portfolio által megkérdezett elemzők 3,7%-os árindexet vártak, így az adat kisebb meglepetést okozott.

tovább a cikkhez...

Elbotlott a forint csütörtök reggelre 2018.11.08 08:26

Csütörtök reggel 321,6 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,1 százalékkal magasabb a szerda esti árfolyamnál. A dollárral szemben 281,6-nál járunk, míg az angol font jelenleg 369,23 forintba kerül.

Elbotlott a forint csütörtök reggelre

A régióban a lengyel zloty a forinthoz hasonló mérsékelt gyengülést mutatott, míg a cseh korona minimális erősödéssel kezdte a napot. A feltörekvő piacokon a török líra több mint fél százalékos gyengüléssel kezdte a napot, míg a dél-afrikai rand 0,3 százalékot veszített.

A dollár szerdán gyengülésnek indult az amerikai félidős választásokat követően, majd a nap második felében fordult a hangulat. Csütörtök reggel 0,2 százalékos erősödést látunk az amerikai devizánál, így 1,142 körül jár az euróval szembeni jegyzés. Közben a japán jen 0,15%-kal gyengült a dollár ellenében, és az angol font is visszaesett kicsit.

Elbotlott a forint csütörtök reggelre

A mai nap hangulatát megint a jegybankok határozhatják meg: magyar idő szerint délután Mario Draghi EKB-elnök beszél egy rendezvényen, majd este jön a Fed kamatdöntő ülése. A piac nem vár változást az amerikai jegybanktól, valószínűleg csak decemberben emelnek legközelebb kamatot.