Hírek - Nagyon csúnya, ami ma a tőzsdéken történik

Nagyot estek ma az európai és az amerikai tőzsdék, a világ vezető részvényindexei 2-4 százalékkal kerültek lejjebb, most éppen attól kell félni, hogy elmérgesedik a helyzet az Egyesült Államok és Kína között, ami miatt nem lesz érdemi kereskedelmi megállapodás.
 • A befektetők alapvetően már hónapok óta a kereskedelmi háború elmélyülése miatt aggódnak, ehhez most új adalék a kínai Huawei Technologies pénzügyi igazgatójának letartóztatása, ami miatt a piaci szereplők attól tartanak, hogy elmérgesedik a amerikai-kínai viszony.
 • Az olajáresés is felvet azzal kapcsolatban kérdéseket, hogy mennyire van jó állapotban a világgazdaság. Az olajárra egyébként ezzel szemben inkább az OPEC-országok közötti megállapodás vagy annak hiánya hat, ma kezdődött Bécsben a legnagyobb olajkitermelők részvételével az a két napos ülés, amelyen megállapodás születhet a kitermelés további korlátozásáról, amely valamelyest stabilizálhatja az olaj árát. Onnan egyébként egyelőre olyan hírek érkeztek, hogy a vártnál kisebb lenne a kitermelés csökkentésének mértéke, erre esett nagyot az olaj ára.
 • Eközben a befektetők amerikai állampapírba menekülnek, a 10 éves államkötvények hozama 2,86 százalékra esett, miközben kedden még 2,92 százalékon állt.
 • Több részvényindex is több havi/több éves mélypontra esett, a német DAX és a brit FTSE például 2016 decemberében állt olyan szinten, mint ma, a francia CAC tavaly áprilisi szintre zuhant. Több részvényindexben fontos szintek estek el. A DAX-ban egyénként a mai eséssel elkezdődött a bera market, amelynek definíciója a 20 százalkos esés, ugyanis a január végi csúcshoz képest már több mint 20 százalékkal került lejjebb a német index értéke.
 • Sokan egyébként a kereskedési algoritmusok működésével magyarázzák a hirtelen tőzsdei eséseket, mint a mostanit is. A "robotok" ugyanis az amerikai tőzsdei forgalomnak már közel 80 százalékát adják, a trendeket erősítik, például lefelé is, mint ma, főként akkor, amikor fontos szintek törnek.

A csütörtöki piaczárás felé közeledve sem talál magára a BUX 2018.12.06 16:31

A csütörtöki piaczárás felé közeledve továbbra is esik a magyar tőzsde, a BUX 10,1 milliárd forintos forgalom és 785 pontos mínusz mellett 1,9 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül esnek, a szerdán új történelmi csúcsra emelkedő OTP ma 2,8 százalékkal került lejjebb, míg a hazai nagypapírok közül 3,1 százalékos esésével a Richter teljesít ma a leggyengébben. A Magyar Telekom mindemellett 1,2 százalékot esett, míg a Mol árfolyama 0,5 százalékkal került lejjebb. A negatív részvénypiaci hangulat ellenére a Rába részvényei 1,2 százalékkal kerültek feljebb, míg a Waberer's árfolyama 2,6 százalékkal kerültek ma feljebb.

Eséssel indul a csütörtöki kereskedés Amerikában 2018.12.06 15:34

Az ázsiai tőzsdék lejtmenete és az irányadó európai részvényindexek esése után eséssel indult a csütörtöki kereskedés a tengerentúli tőzsdéken is, a piaci szereplők a globális növekedés lassulása miatt aggódnak, a hangulatot mindemellett tovább rontották a kiújuló kereskedelmi háborús félelmek is, miután a Huawei pénzügyi igazgatóját szombaton, Kanadában letartóztatták. Sajtóértesülések szerint Meng Van-csóu letartóztatása az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe, a befektetők egy része pedig attól tartott, hogy a lépés ismét kiélezheti az USA és Kína kereskedelmi konfliktusát. A negatív részvénypiaci hangulatban a tengerentúli tőzsdék is esnek, az S&P500 1,7 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 467 pontos esés mellett 1,9 százalékkal került lejjebb. A Dow komponensei közül 3,1 százalékos esésével a Caterpillar részvényei teljesítenek a leggyengébben a csütörtöki piacnyitás után.

Esik a BUX, lefordult az OTP 2018.12.06 15:22

A tengerentúli piacnyitás felé közeledve továbbra is mínuszban jár a magyar tőzsde, a BUX 8,9 milliárd forintos forgalom és 630 pontos mínusz mellett 1,6 százalékkal került ma lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül esnek, a Magyar Telekom és a Mol árfolyama egyaránt 0,6 százalékkal került lejjebb, a Richter árfolyama 1,8 százalékkal került lejjebb, míg a szerdán új történelmi csúcsot ütő OTP lefordult ma, a bankpapír árfolyama 2,5 százalékkal került lejjebb.

Emelkedik a Masterplast 2018.12.06 13:10

Az idei közel duplájára, 6 millió euróra nőhet 2021-re a Masterplast adózott eredménye, míg a cég árbevétele elérheti a 124 millió eurót. A kedvező piaci környezet mellett a vállalat hatékonyságnövelő intézkedései is hozzájárulnak a forgalom és az eredmény gyors bővüléséhez, aminek köszönhetően néhány év alatt várhatóan az egy részvényre jutó osztalék dinamikusan emelkedhet. A társaság előrejelzését kedvezően fogadták a piaci szereplők, a Masterplast árfolyama 0,8 százalékkal került ma feljebb.

Eséssel indulhat a csütörtöki kereskedés az amerikai tőzsdéken 2018.12.06 13:01

George H. W. Bush elnök halála miatt a hét harmadik napját nemzeti gyásznappá nyilvánították és a tengerentúli tőzsdék zárva tartottak tegnap. Csütörtökön a megszökött ütemben folytatódik a kereskedés az Egyesült Államokban, az ázsiai tőzsdék mai esése és az európai részvényindexek lejtmenete után az esés az amerikai tőzsdéken is folytatódhat, a hangulatot a Huawei pénzügyi igazgatójának letartóztatása vetette vissza, miután Meng Van-csóut az amerikai hatóságok kérésére vették őrizetbe a hétvégén Kanadában, a piaci szereplők pedig láthatóan amiatt aggódnak, hogy a lépés veszélybe sodorhatja az USA és Kína hétvégén megkötött kereskedelmi kérdésekben kötött tűzszünetét. A határidős Dow 420 pontos mínuszban jár, ami 1,7 százalékos esést vetíthet előre a mai piacnyitásra.

Lejjebb került a BUX, esik a 4iG 2018.12.06 12:32

Esik a magyar tőzsde, a BUX 5,9 milliárd forintos forgalom és 638 pontos mínusz mellett 1,5 százalékkal került lejjebb, a blue chipek is lejjebb kerültek ma, a Mol 1,2 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom 0,7 százalékos mínuszban jár, a Richter 1,6 százalékkal került lejjebb, míg a szerdán új történelmi csúcsára emelkedő OTP árfolyama 2,1 százalékkal került ma lejjebb.

A csütörtöki kereskedés borús részvénypiaci hangulatában a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó cégek részvényei is esnek, a Konzum 0,2 százalékkal került lejjebb, az Opus 1,2 százalékot esett. A CIG Pannónia 1,1 százalékos esése mellett az Appeninn 1,3 százalékkal került lejjebb, a 4iG árfolyama is gyengélkedik, a részvény 6,5 százalékkal került lejjebb, míg az árfolyam decemberben 18 százalékot esett, a 4iG idei teljesítménye azonban így is kiemelkedő, a részvény idén 739 százalékkal került feljebb.

Kitart a borús hangulat, nem találnak magukra az európai tőzsdék 2018.12.06 11:39

Az ázsiai tőzsdék esése csütörtöki esése után az európai részvényindexek is lejjebb kerültek a csütörtöki piacnyitás után, a hangulatot a Huawei pénzügyi igazgatójának letartóztatása rontotta el, miután az amerikai hatóságok kérésére Kanadában szombaton letartóztatták a kínai távközlési cég alapítójának lányát, a hírt azonban csak szerdán hozták nyilvánosságra. Sajtóértesülések szerint Meng Van-csóu letartóztatása az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe, a befektetők egy része pedig attól tartott, hogy a lépést ismét kiélezheti az USA és Kína kereskedelmi konfliktusát.

A délelőtt második felében folytatódott az európai tőzsdék lejtmenete, miután a piaci szereplők a globális növekedés lassulása mellett a kereskedelmi háború negatív következményei miatt aggódnak, a kontinens irányadó részvényindexei esnek csütörtökön, a DAX 2,3 százalékos esése mellett a CAC40 2,4 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 3 százalékot esett.

Nagyot esett az olajár 2018.12.06 11:31

Masszívan gyengülnek az olajárak csütörtökön délelőtt, miután a szaúdi energiaügyi miniszter a korábban jelzettnél kisebb mértékű kitermeléscsökkentés lehetőségéről beszélt.

tovább a cikkhez...

Duplázódó profitra számít a Masterplast 2021-re 2018.12.06 11:12

Az idei közel duplájára, 6 millió euróra nőhet 2021-re a Masterplast Nyrt. adózott eredménye, míg a cég árbevétele elérheti a 124 millió eurót. A kedvező piaci környezet mellett a vállalat hatékonyságnövelő intézkedései is hozzájárulnak a forgalom és az eredmény gyors bővüléséhez, aminek köszönhetően néhány év alatt várhatóan az egy részvényre jutó osztalék dinamikusan emelkedhet.

tovább a cikkhez...

Lefordult a történelmi csúcsáról az OTP 2018.12.06 11:03

A globális növekedés lassulásával kapcsolatos félelmek és az ismét felerősödő kereskedelmi háborús aggodalmak miatt borús hangulatban indult a csütörtöki kereskedés az európai tőzsdéken, a régiós részvényindexek is esnek, a bécsi börze 2,9 százalékos esése mellett a varsói WIG 2,2 százalékkal került lejjebb, míg a prágai tőzsde 0,9 százalékos mínuszban jár. A hazai részvényindex is lejjebb került csütörtökön, a BUX 3,7 milliárd forintos forgalom és 598 pontos mínusz mellett 1,5 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek is kivétel nélkül esnek. A Magyar Telekom 0,3 százalékos esése mellett a Mol 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 1,1 százalékot esett. A szerdán új történelmi csúcsára emelkedő OTP teljesít ma a leggyengébben a blue chipek között, a bankpapír árfolyama 2,3 százalékkal került ma lejjebb.

Idei mélypontján jár a német tőzsde 2018.12.06 10:31

Estek a távol-keleti tőzsdék csütörtökön, a hangulatot a Huawei pénzügyi igazgatójának letartóztatása vetette vissza, miután az amerikai hatóságok kérésére Kanadában szombaton letartóztatták a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának lányát, a hírt azonban csak szerdán hozták nyilvánosságra. Sajtóértesülések szerint Meng Van-csóu letartóztatása az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe, a befektetők egy része pedig attól tartott, hogy a lépést követően

ismét fokozódhat az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi kérdésekben fennálló feszültség.

A negatív hangulatban az európai részvényindexek is lejjebb kerültek a csütörtöki piacnyitás után, a lejtmenet a délelőtt második felére ráfordulva is folytatódott, a CAC40 1,9 százalékos esése mellett a spanyol IBEX 1,6 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 224 pontos esés mellett 2 százalékkal került lejjebb, a német részvényindex ezzel a 11 000 pontos szintet letörve idei új mélypontjára esett.

Gyorsjelentés után emelkedik a Vonovia árfolyama 2018.12.06 10:20

A kereskedelmi háborús félelmek felerősödése nyomán borús a hangulat az európai tőzsdéken, a német DAX 214 pontos esés mellett 1,9 százalékkal került lejjebb, míg a német részvényindex komponensei közül egyedül a Vonovia árfolyama képes emelkedésre, az ingatlanfejlesztő cég árfolyama 1,5 százalékkal került feljebb, miután a piaci szereplők kedvezően fogadták a társaság gyorsjelentését. A Vonovia megerősítette az idei évre vonatkozó, 1,05-1,07 milliárd eurós profitvárakozásait, míg a cég 2019-ben 1,14-1,19 milliárd eurós nyereséget vetített előre, és a társaság részvényenként 1,44 eurós osztalék kifizetését javasolja majd a jövő májusi közgyűlésen.

Esnek az európai autógyártók részvényei 2018.12.06 09:51

A Huawei pénzügyi igazgatójának letartóztatása után elromlott a részvénypiaci hangulat, miután a piaci szereplők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusának fokozódása miatt aggódtak. A hangulatra szintén árnyékot vetett a CNBC beszámolója is, amely szerint a Fehér Ház gyakorlatilag elismerte, hogy az Egyesült Államok és Kína között a hétvégén nem született az autókat sújtó vámok csökkentéséről semmiféle megállapodás, vagyis az elnök vasárnapi Twitter-bejegyzése nem felelt meg a valóságnak. A kereskedelmi háborús félelmek erősödése és a valóságnak nem megfelelő elnöki Twitter-üzenet hatására az európai autógyártók részvényei is esnek, a Daimler 3,5 százalékos esése mellett a Volkswagen árfolyama 2,2 százalékkal került lejjebb.

Esnek az európai tőzsdék - A kereskedelmi háború aggasztja a befektetőket 2018.12.06 09:26

Estek a távol-keleti részvényindexek a hét negyedik napján, míg a csütörtöki piacnyitástól távolodva az európai részvényindexek is lejjebb kerültek, a hangulatot ezúttal a Huawei pénzügyi igazgatójának letartóztatása rontotta el, miután az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatták a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának lányát. Sajtóértesülések szerint Meng Van-csóu letartóztatása az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe, a befektetők egy része pedig láthatóan attól tart, hogy a lépés hatására ismét kiéleződhet az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi kérdésekben fennálló feszültség. A borús hangulatban a CAC40 1,4 százalékos esése mellett az olasz tőzsde 1,2 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 180 pontos mínusz mellett 1,6 százalékkal került lejjebb.

Eséssel indul a csütörtöki kereskedés a magyar tőzsdén 2018.12.06 09:04

Eséssel indítja a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 241 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a mai piacnyitás után. A Richter 0,7 százalékos esése mellett a Mol 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a szerdán új történelmi csúcsra kapaszkodó OTP ma reggel 1,1 százalékkal került lejjebb. A csütörtöki piacnyitás után egyedül a Magyar Telekom tudott emelkedni, a telekomcég árfolyama 0,1 százalékkal került feljebb.

A kereskedelmi háború vet árnyékot a részvénypiacokra 2018.12.06 08:48

Mi történik a tőzsdéken?

!-->

 • Szerdán George H. W. Bush elnök halála miatt a hét harmadik napját nemzeti gyásznappá nyilvánították és a tengerentúli tőzsdék zárva tartottak. Csütörtökön a megszökött ütemben folytatódik a kereskedés az Egyesült Államokban, az amerikai határidős részvényindexek 0,9-1 százalékos mínuszban járnak ma reggel.

 • Nagyot estek az ázsiai tőzsdék csütörtökön, a hangulatot a Huawei pénzügyi igazgatójának letartóztatása rontotta el, miután a befektetők egy része attól tartott, hogy a letartóztatás ismét kiélezheti az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi konfliktust. A Nikkei 1,9 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 2,5 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 1,7 százalékot esett. Ázsia más részein is negatív hangulatban telt a hét negyedik napja, a dél-koreai Kospi 1,6 százalékos esése mellett a szingapúri tőzsde 1,5 százalékkal került ma lejjebb.

 • Az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatták a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, Meng Van-csóut, a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának lányát. Sajtóértesülések szerint a kényszerintézkedés az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe. Peking kanadai nagykövetsége tiltakozott a letartóztatás miatt, és mert a hatóságok szerintük megsértették Meng emberi jogait. Követelték a pénzügyi igazgató azonnali szabadon engedését, kijelentve, hogy nem sértette meg sem a kanadai, sem az amerikai törvényeket. A Huawei is azt közölte, nem tud róla, hogy Meng bűncselekményt követett volna el.

 • Eséssel zárta a szerdai kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 275 pontos mínusz mellett 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,3 százalékos emelkedés után 11 850 forinton zárt, ami újabb történelmi zárócsúcsot jelentett. A Magyar Telekom 0,4 százalékos esés után 452 forinton zárt, a Richter 0,4 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó papírjai 5740 forinton fejezték be a hét harmadik napját, míg a Mol 1,9 százalékos esés után 3144 forinton búcsúzott a szerdai kereskedéstől.

 • A határidős DAX index 117 ponttal került lejjebb csütörtök reggel, 1 százalékos esést vetítve előre a mai piacnyitásra.

 • A forint gyengüléssel indítja a csütörtöki napot az euróval szemben, egy euróért 323,82 forintot kell fizetni, míg egy dollár 285,77 forintba kerül.

!-->

Mire figyelnek a befektetők?

!-->

 • Csütörtökön a KSH az októberi ipari termelés első becslését teszi közzé.

 • Az ÁKK 3, 5 és 10 éves kötvényaukciót tart.

 • Németországból az októberi gyáripari megrendeléseket publikálják.

 • Az Egyesült Államokból az októberi tartós cikkek rendelésállománya érkezik majd.

!-->

A kereskedelmi háború vet árnyékot a részvénypiacokra

Mi történt idén a tőkepiacokon?

Vegyesen zárták a szerdai kereskedést a régiós tőzsdék, a régiós részvényindexek idei teljesítménye is felemás, a BUX idén 3,3 százalékkal került feljebb, míg a bécsi börze idén 11,8 százalékkal került lejjebb.

A kereskedelmi háború vet árnyékot a részvénypiacokra