Hírek - Romlik a levegőminőség, ezeken a településeken van baj

Tovább nőtt a légszennyezettség több hazai városban; mindenhol a kisméretű részecske (PM 10) a domináns légszennyező anyag.

A levegőminőség már Nyíregyházán, Szolnokon, Egerben, Miskolcon, Sajószentpéteren, Kazincbarcikán, Salgótarjánban, Vácott, Esztergomban, Dorogon, Budapesten, Tatabányán, Tökölön, Dunaújvárosban és Várpalotán is kifogásolt az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Közegészségügyi Igazgatóságának adatai szerint.

A 'kifogásolt' minősítés azt jelenti, hogy az idősek, illetve a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai - köhögés, enyhe légzési tünetek - kis mértékben erősödhetnek. Ilyen körülmények között az érzékeny és beteg embereknek ajánlott minél kevesebbet a szabadban tartózkodniuk, és kerülniük a megerőltető testmozgást.

Putnokon továbbra is veszélyes a levegő minősége, ami a levegőhigiénés index legsúlyosabb, 4. fokozata. Ez olyan szintű légszennyezettséget jelent, amely az egészséges embereknél is légzőszervi panaszokat okozhat. A légzőszervi betegségben szenvedő emberek tünetei jelentősen súlyosbodhatnak, ezért számukra, valamint a gyermekek, idősek, illetve keringési betegségben szenvedők számára kerülendő a szabadban történő tartózkodás és aktív testmozgás.

A problémát minden érintett településen a kisméretű részecske (PM 10) okozza, amelynek légköri feldúsulását jelentős részben a szilárd lakossági tüzelés, valamint a szélcsendes időjárás okozza.

Romlik a levegőminőség, ezeken a településeken van baj

Nagyobb, interaktív térképért katt!
Forrás: OKI

A többi, a mérésekben szereplő városban elfogadható a helyzet.

Címlapkép: MTI/Vajda János