Hírek - Ezeken a magyarországi településeken egészségtelen a levegő

Több hazai településen az elfogadható szint alá romlott a levegő minősége.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) mérései alapján a légszennyezettségi helyzet egyenesen veszélyesnek minősül Putnokon. Ez a levegőhigiénés index legsúlyosabb, negyedik fokozatát jelenti, amely már nem csak a légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit súlyosbíthatja akár jelentősen, de az egészséges személyeknél is légzőszervi panaszokat okozhat az OKI szerint. Ilyen körülmények között nem csak a gyermekek, idősek, asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedők számára ajánlott kerülniük a szabad levegőn történő tartózkodást, aktív testmozgást, de az egészséges embereknek is javasolt keveset tartózkodniuk a szabadban.

Miskolcon, Dunaújvárosban és Sajószentpéteren egészségtelen a levegő, ami a levegőhigiénés index skáláján a második legsúlyosabb légszennyezettségi helyzetet jelöli. Ennek hatására az érzékeny személyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, a betegek panaszai súlyosbodhatnak. Nem csak számukra, de a gyerekeknek és időseknek is célszerű kerülniük a szabadban történő tartózkodást, aktív testmozgást.

További számos településen kifogásolt a levegőminőség, így Budapesten, Pécsen, Székesfehérváron, Szombathelyen, Vácon, Egerben, Várpalotán, Kazincbarcikán, Hernádszurdokon és Salgótarjánban is. Ez a levegőhigiénés index skáláján a harmadik legsúlyosabb légszennyezettségi helyzetet jelöli. De még ebben az esetben is, a keringési, légzőszervi betegségben szenvedők, főleg időskorúak, a légszennyezettségre érzékeny személyek esetében köhögés, enyhe légzési tünetek léphetnek fel, illetve a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai kis mértékben erősödhetnek. Az OKI az érzékeny és beteg embereknek azt tanácsolja, lehetőleg kevesebbet tartózkodjanak a szabadban és kerüljék a megerőltető testmozgást.

A mérések alapján minden érintett településen ismét a kisméretű részecske (PM10) a domináns légszennyező anyag.

Ezeken a magyarországi településeken egészségtelen a levegő

OKI
Nagyobb, interaktív térképért katt!