Hírek - Tíz éve nem látott növekedés a lízingpiacon

690 milliárd forint feletti finanszírozott összeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. Ez 13 százalékos éves bővülést jelent az előző évhez képest, 2008 óta pedig a legmagasabb érték - közölte a Magyar Lízingszövetség.
2018-ban a finanszírozott összeg 694 milliárd forintra rúgott a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál, ami éves összevetésben 13 százalékos emelkedésnek felel meg, 2008 óta pedig a legmagasabb szintet jelenti és felülmúlja a lízingcégek előzetes várakozásait.

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke kifejtette, hogy a magyar lízingpiac évek óta az európai átlagot és a régiós piacot meghaladó növekedést mutat. Több területen, például a gép-, agrár-, flotta- és teherautó-finanszírozásban már a válság előtti volumeneknél tart a magyar piac.

Az autófinanszírozás területén, 34 százalékkal, 246 milliárd forintra nőtt a kihelyezett összeg, amely a teljes piaci növekedést bőven meghaladja. Elsősorban az új autók finanszírozása húzta ezt a részpiacot, itt 40 százalékos volt a növekedés, ami több mint 186 milliárd forintos kihelyezést jelentett.

Az építőipari gépeknél a finanszírozott összeg rekordmértékben, 46 százalékkal 26 milliárd forintra nőtt, hasonlóan magas összegre legutóbb 2008-ban volt példa.

A 2018-as adatok megerősítik, hogy továbbra is az egyik legstabilabb piac az agrárgép-finanszírozás, ahol a finanszírozott összeg 14 százalékkal 82 milliárd forintra nőtt. Ebben a szegmensben a pályázati kifizetések miatt az utolsó negyedév már kedvezően alakult.