Hírek - Elérte a kritikus szintet a hazai infláció! - Az MNB-nek hamarosan lépnie kell

Januárban ugyan stagnált az éves inflációs mutató értéke, a maginfláció, illetve az MNB által közzétett alapfolyamatokat megragadó árindexek azonban arról árulkodnak, hogy a szűk munkaerőpiac és az emelkedő bérek által generált keresletoldali infláció folyamatosan erősödik. A jegybank által fokozott figyelemmel kísért adószűrt maginflációs index értéke januárban tovább emelkedett, elérve a 3%-os kritikus szintet. Nagy Márton MNB-alelnök korábbi nyilatkozata alapján ez azt jelenti, hogy itt lehet az ideje elkezdeni a monetáris politika szigorítását.

Ma reggel tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a januári inflációs számokat. A fő (éves) mutató értéke ugyan 2,7%-on stagnált, a maginflációs index viszont váratlanul 2,8%-ról 3,2%-ra, ötéves csúcsra ugrott. A részletes statisztikákból egyértelműen látszott, hogy a mögöttes árnyomás erősödése vezetett az inflációs meglepetéshez.

2019.02.12 09:01 Itt a fontos januári inflációs adat - Van benne egy nagy meglepetés!

Elérte a kritikus szintet a hazai infláció! - Az MNB-nek hamarosan lépnie kell


Az MNB a januári inflációs adatokat értékelő rövid elemzésében szintén hangsúlyozza, hogy a maginfláció a dohánytermékeket érintő jövedékiadó-emelés mellett a piaci szolgáltatások magasabb árdinamikája miatt gyorsult.

A jegybank által publikált, az inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatók szintén a mögöttes árnyomás erősödését igazolják.

Az indirekt adóktól szűrt maginfláció a decemberi 2,9%-ról 3%-ra gyorsult, elérve azt a kritikus szintet, amelyhez Nagy Márton MNB-alelnök korábban a monetáris szigorítás kezdetét kötötte.


Nagy január közepén egy interjúban jelezte, hogy amennyiben az adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3%-ot, az bizonyítékot jelentene az MNB számára, hogy az infláció tartósan elérte a jegybank célját.

Ez alapján jó okunk van feltételezni, hogy a januári statisztikákat látva elhárult a szigorítás megkezdése előtti utolsó akadály is.

Elérte a kritikus szintet a hazai infláció! - Az MNB-nek hamarosan lépnie kell


Elérte a kritikus szintet a hazai infláció! - Az MNB-nek hamarosan lépnie kell


A fenti mutatókra ránézve egyértelműen látszik a hazai inflációs nyomás fokozódása. Talán még a fentieknél is beszédesebb a következő grafikon, ami a piaci szolgáltatások adószűrt inflációjának változását mutatja be. Ez az a kategória, ami a belső kereslet változására a legérzékenyebben reagál, ilyen módon jól jelzi a fokozódó árnyomás tényét.

A mutató értéke januárban 4% fölé került, ahol legutóbb 2009-ben tartózkodott.

Elérte a kritikus szintet a hazai infláció! - Az MNB-nek hamarosan lépnie kell


(Címlapkép: MTI Fotó: Mohai Balázs)