Hírek - Paks 2: nem tudni, mikor nyújthatják be a legfontosabb engedélykérelmet

A létesítési engedélykérelem beadásának pontos dátumát az erőforrások és a dokumentáció minőségétől függően lehet majd megmondani - mondta Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár.

A Paks 2 beruházás fővállalkozója, a Roszatom folyamatosan szállítja a létesítési engedélyek benyújtásához szükséges terveket, amelyeket honosítani kell a magyar viszonyoknak megfelelően - mondta el az államtitkár hétfőn Szocsiban, az Atomexpón, a Roszatom saját nemzetközi nukleáris fórumán. Ebben a folyamatban komoly munka vár a Paks II projekt cégre valamint a technológiát szállító és a kivitelezésért felelős Roszatomra - tette hozzá.

Kovács Pál szerint érdemi lépések következnek a Paks II projekt tervezésében és kivitelezésében. Emlékeztetett arra, hogy a Paks II beruházás már több jelentős engedéllyel rendelkezik, például a környezetvédelmi, illetve a telephely engedéllyel, jelenleg a létesítési engedély előkészítése folyik.

A 2018 végéig benyújtani tervezett létesítési engedélykérelem beadása ugyanakkor tovább csúszik, az engedélykérelem beadásának pontos dátuma az államtitkár szavai szerint továbbra sincs meghatározva, azt majd az erőforrások és a dokumentáció minőségétől függően lehet kijelölni. A Paks II beruházás létesítési engedélykérelem beadásához mintegy 300 ezer oldalnyi tervdokumentáció szükséges, amelyet az elkövetkező időszakban kell majd a Paks II Zrt.-nek értékelnie és összeállítani, majd az Országos Atomenergia Hivatalnak beadni - mondta.

Kovács Pál vasárnap találkozott a Roszatom vezetőivel, köztük Alekszej Lihacsovval, az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójával, illetve Szergej Kirijenkóval, az orosz elnöki adminisztráció vezetőjének első helyettesével (a Roszatom korábbi vezérigazgatójával), akikkel a Paks II projekt előrehaladásáról tárgyaltak. Az államtitkár elmondta, hogy a fórumon és kiállításon találkozott azoknak a nemzetközi vállalatoknak a képviselőivel is, akik a paksi kapacitás-fenntartásban szerepet játszhatnak, illetve orosz technológiát honosítanak.

A létesítési engedélykérelem elbírálási ideje a kérelem benyújtását követően a jogszabály szerint maximálisan 12 hónap + 90 nap lehet, vagyis egyre csökken annak az esélye, hogy az új, 5. és 6. blokk még idén megkapja a létesítési engedélyt.

Címlapkép: Stiller Ákos