Hírek - Már több mint 5 milliárd eurónál tart a németországi frekvenciaaukció

Lassan, de biztosan egyre magasabbra kúszik az az összeg, amit a németországi mobilszolgáltatók az 5G-hálózatok kiépítéséhez szükséges új frekvenciablokkokat fizetnek a március közepén indult németorszégi frekvenciaaukción. Szakértők 3-5 milliárd euró közötti összegre becsülték az ajánlatok összértékét, jelenleg már a felső becslésnél is magasabb összegnél tart az aukció.

Idén március 19. óta licitálhatnak az 5G-hálózat kiépítéséhez szükséges frekvenciablokkokra a németországi mobilcégek. Összesen 41 frekvenciacsomagot értékesítenek az érdeklődő távközlési vállalatoknak 2, 3,4 és 3,7 GHz-en. A frekvenciaaukció addig tart, amíg a mobilcégek újabb ajánlatot nyújtanak be.

Április elején írtunk arról, hogy már a 3 milliárd eurót is meghaladta az ajánlatok összértéke, azóta azonban egyre feljebb kúsztak az ajánlatok, és most már 5,3 milliárd eurót kínál a négy résztvevő vállalat, a Deutsche Telekom, a Vodafone, a Telefonica Deutschland és a Drillisch. Ha most zárulna a licit, akkor a Deutsche Telekom 13, a Vodafone 12, a Telefonica Deutschland és a Drillisch 8-8 frekvenciablokkot szerezne meg.

Csak hogy perspektívába helyezzük: voltak már a mostaninál jóval nagyobb bevételt hozó frekvenciaaukciók is, 2000-bn az UMTS-aukció összbevétele több mint 50 milliárd euró volt.

Még idén Magyarországon is értékesítenek 5G-hálózat kiépítéséhez szükséges frekvenciablokkokat, ezért is érdemes követni más országok frekvenciaaukcióit, az ottani tapasztalatok a magyarországi szolgáltatók szempontjából is érdekesek.