HU Language HU
Figyeljünk ma Frankfurtra, a forint is megérezheti
július 25, 2019 0

Nagyjából 30%-os esélyűre árazza a piac azt, hogy az Európai Központi Bank már ma 10 bázisponttal mínusz 0,5%-ra vágja az irányadó rátáját, de ha ez most még el is marad, Mario Draghi jegybankelnök várhatóan szeptemberre előirányozza azt és az új élénkítő lépések tervéről is remélhetőleg beszél. Ez a kilátás napok óta nyomasztja az eurót, illetve fűti az európai részvénypiacokat, és a relatív kamatkülönbség miatt a forintbefektetőket is fokozottan érdekelheti, hogy mi fog ma történni 13:45-kor az EKB kamatdöntésekor, illetve 14:30-kor, a Draghi-sajtótájékoztató során.

A közelgő EKB (és Fed) kamatvágás, illetve az erősödő kockázati étvágy hatására tegnap kissé erősödött a forint az euróval szemben, a jegyzések 326-ról 325,4-ig ereszkedtek és ma reggelig nincs is ebben változás.

Figyeljünk ma Frankfurtra, a forint is megérezheti

Amennyiben technikai elemzési alapon nézzük, hogy mi történhet az EUR/HUF-ban, azt kell látni, hogy egy szűkülő háromszögben halad az árfolyam, amelynek alsó szára most 324 körül tart, a felső pedig 328 közelében. Figyelemre méltó, hogy a május végi lokális tető 328 körül, míg a július közepi csak 326,7 körül alakult ki, azaz alacsonyabb csúcs társult a július közepi mozgáshoz. Ez afelé mutat, hogy a forint erősödés felé tör majd ki a háromszögből. Fundamentális szempontból ezt megtámogathatja, ha az EKB a vártnál lazább hangvételt üt meg, illetve lép meg, így relatív szigorúbb lenne a magyar monetáris politika, igaz éppen egy ma reggel megjelent MNB-anyagban közölték a jegybank szakértői, hogy a swapállomány akár újra emelkedhet, kvázi megnyitva újra az utat a monetáris lazítás irányába. A forintról szóló legfrissebb elemzésünk éppen tegnapi:

2019.07.25 07:00 A megcélzott likviditási szint elérése érdekében a jegybanki swapállomány mindkét irányba változhat

2019.07.24 16:02 Kaphatott volna sokkal nagyobb pofont is a forint, ha nem segítik ki a magyarok

Figyeljünk ma Frankfurtra, a forint is megérezheti

Az euró határozottan gyengült a dollárral szemben az utóbbi napokban, illetve a dollár általános erősödését láttuk, így a dollár/forint jegyzések 292 felett ragadtak a bankközi piacon.

Figyeljünk ma Frankfurtra, a forint is megérezheti

Címlapkép forrása: Shutterstock