HU Language HU
Kivégezték a Teslát
július 25, 2019 0

A Tesla a tegnapi piaczárás után tette közzé legfrissebb számait, a társaság második negyedéves gyorsjelentésében az árbevétel, a nettó eredmény és az egy részvényre jutó veszteség tekintetében is alulmúlta az elemzői várakozásokat, amelyet követően a Tesla részvényei hatalmasat zuhantak.

A szerdai piaczárás után tette közzé második negyedéves számait a Tesla, az elektromosautó-gyártó árbevétele megközelítette a 6,4 milliárd dollárt a második negyedévben, ami több mint 59 százalékos növekedést jelentett 2018 azonos időszakával összehasonlítva. Ebben fontos szerepet játszott, hogy a core tevékenység, az autógyártó üzletág, valamint a szerviz és egyéb szolgáltatások árbevétele egyaránt érdemben növekedett. Ugyanakkor a nettó eredménysoron több tényező együttes hatására több mint 198 millió dolláros veszteséget ért el a vállalat, amely 1,12 dolláros egy részvényre jutó veszteséget jelentett a második negyedév során. A Tesla az árbevétel, a nettó eredmény és az egy részvényre jutó veszteség tekintetében is alulmúlta az elemzői várakozásokat. Másrészt a menedzsment korábbi ígéretével ellentétben nem sikerült jelentősen csökkenteni a veszteséget a második negyedévben.

a Tesla 95 200 autót szállított ki az ügyfeleinek 2019 második negyedévében, amely több mint 51 százalékos növekedést jelentett az első negyedévben produkált kiszállításokhoz képest, ami új rekordot jelentett az értékesítésben. Hiába ért el ugyanakkor rekord értékesítést a Tesla a második negyedévben, ismét veszteségesen működött, amelyben az autógyártó üzletág egyre zsugorodó marzsa, a megugró költségek meghatározó szerepet játszottak. Előbbi alakulását kiemelten figyelték a befektető, így különösen nagy csalódást okozhatott, hogy a meghatározó üzletág bruttó marzsa 18,9 százalékra zsugorodott az értékesítési átlagárak és a környezetvédelmi kreditek értékesítéséből származó árbevétel csökkenése miatt.

A Tesla ugyanakkor jelezte, hogy folyamatosan azon dolgozik, hogy csökkentse a gyártáshoz kapcsolódó költségeit: a nyersanyagköltségeket, az egy járműre eső munkaórák számát és logisztikai költségeket. A várakozásokat alulmúló második negyedéves gyorsjelentés után a Tesla árfolyama nagyot esett, az elektromosautó-gyártó részvényei 12,8 százalékot zuhantak ma.

Kivégezték a Teslát

Címlapkép forrása: Zhang Peng/LightRocket via Getty Images