HU Language HU
Egyetlen ábrán az igazság – Ennyiért kelnek ma el a lakások Magyarországon
július 26, 2019 0

A válság óta 2018-ban kötötték a legtöbb adásvételi szerződést Magyarországon, ezzel a lakáspiac elérte a kétezres évtized első felének átlagát. Az Otthon Centrum a lakosságszámhoz viszonyított tranzakciószámok mellett az összes saját tranzakcióját pontként ábrázolva megmutatta, hogy milyen méret- és ártartományban cseréltek gazdát a lakások 2019 első felében.

A legtöbb lakásvásárlás a nagyvárosi térségekben, a fővárosban és környékén, valamint a Balaton parti településeken történik Magyarországon. Az új CSOK szabályoknak köszönhetően a munkahelyi központoktól távolabb fekvő, de még napi ingázással elérhető települések ingatlanpiacának megélénkülésére lehet számítani 2019-ben.

Az olcsó hitelek mellett az alacsony hozamkörnyezet továbbra is keresett befektetési eszközzé teszi a lakást, a forgalom jelentős hányadát ilyen célú vásárlások adták, különösen a fővárosban és a nagyobb városokban. Kérdés, hogy az újonnan elérhető kedvező befektetési lehetőségek megjelenése milyen hatással lesz a befektetői lakáskeresletre az év hátralevő részében. A jövedelem-növekedés és a megfizethető hitelek mellett továbbra is fontos szerepe van az állami ösztönzőknek a lakáspiaci kereslet stimulálásában.

Egyetlen ábrán az igazság - Ennyiért kelnek ma el a lakások Magyarországon

Klikk a képre!

Egy ábrán a cég értékesítései

2019 január elejétől június végéig tartó időszakban az Otthon Centrum által értékesített ingatlanok 61%-a társasházi lakás volt, ebből 22,5% volt a paneles lakóépületben található lakás. Az új építésű lakások aránya 15% volt országosan, a fővárosban meghaladta a 20%-ot.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
Waterfront City

Waterfront City

1033 Budapest, Folyamőr utca 3.
269 db lakás
30 – 126 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q4
25.2 – 209.9 M Ft
Ajánlatot kérek


A vizsgált időszakban az Otthon Centrum a lakóingatlanok 36%-át Budapesten értékesítette. Az eladott ingatlanok 77%-ban társasházi lakások voltak, míg a panelek és családi házak aránya 10, illetve 12% volt. Az új építésű lakások aránya a fővárosi forgalom 25%-át adta. Az alábbi ábrán az összes fővárosi eladást tüntettük fel alapterület és négyzetméterár vetületében. Jól látható, hogy az új lakások markánsan drágábbak a használt ingatlanoknál. A legtöbb adásvétel 15-40 millió forint között történt, míg az új építésű lakások esetében 20-60 millió forint közötti ársávban történt a legtöbb adásvétel.

Vidéken bőven akad ingatlan néhány millió forintért is, ám a településméret növekedésével az ingatlanárak is meredeken emelkedtek, az új építésű lakások többsége pedig meghaladta a 20 millió forintos vételárat. Az adott eladási ársávhoz tartozó ingatlanméret itt volt a legváltozatosabb, attól függően, hogy városi lakásról vagy vidéki családi házról beszélünk.

Egyetlen ábrán az igazság - Ennyiért kelnek ma el a lakások Magyarországon

Klikk a képre!

Értékesített használt és új lakások mérete (függőleges tengely, m2) és ára (vízszintes tengely, millió Ft) vidéken (egy pont, egy adásvétel), Forrás: Otthon Centrum

A régiós különbségeket jól mutatja, hogy míg Budapesten a 60 millió feletti kategóriában is bőven akadt tranzakció, addig Pest megyében és vidéken a medián ár alacsonyabb volt. Az átlagos alapterületet vizsgálva megfigyelhető, hogy a 100 négyzetméternél nagyobb lakóingatlanok magasabb arányban voltak jelen a fővárosi agglomerációban és a vidéki adásvételek között, mint Budapesten. 2019-ben a fővárosban eladott lakások jellemző mérettartománya 30-80 négyzetméter között volt, úgy a használt, mint az új építésű ingatlanok körében.

Egyetlen ábrán az igazság - Ennyiért kelnek ma el a lakások Magyarországon

Klikk a képre!

Értékesített használt és új lakások mérete (függőleges tengely, m2) és ára (vízszintes tengely, millió Ft) Budapesten (egy pont, egy adásvétel), Forrás: Otthon Centrum

2019.07.24 15:52 Nézzük, melyik kerületben drágultak a legjobban a lakások!
2019.07.23 15:59 Ezeken a helyeken alkudhatsz a legtöbbet álmaid lakásából
2019.07.24 07:00 Hatalmasat kaszálhattak tavaly óta a vidéki lakástulajdonosok