HU Language HU
A Total szabadul az olaj- és gázmezőitől?
július 26, 2019 0

A francia Total tegnap publikálta féléves gyorsjelentését. A vállalat nem elégedett a jelenlegi alacsony olajárakkal, ezért jelentős eszközértékesítéseket tervez az Upstream portfoliójából.

Az olajvállalat 5 milliárd dollár értékű eszköz eladását tervezi, melynek nagyrésze a kutatás-termelés divíziót érinti. Az alacsonyabb olajárnál is megtérülő projekteket kívánja csupán megtartani a társaság, a költségesebb projektektől szabadulna.

Mindezt azután jelentette be a vállalat, hogy a második negyedéves igazított eredménye 19%-kal 2,9 milliárd euróra mérséklődött éves alapon, mely az alacsony olaj- és gázár környezetnek, és a szűkülő finomítói marzsoknak volt köszönhető.

Elsősorban az Északi-tengeren levő projektjeitől szabadulna a társaság, mely csupán magas olaj- és gázárak mellett térülne meg. A társaság mezőinek osztalék fizetése előtti megtérülési pontja 25 dolláros hordónkénti olajárnál helyezkedik el, míg 50 dolláros szint lenne megfelelő az osztalékfizetés és a szükséges beruházások véghezvitelére.

Az olajtársaság féléves gyorsjelentése az elemzői várakozásoknak megfelelő volt. A vállalat növelte osztalékfizetését, mely megfelel a kitűzött 10%-os mértéknek 2018 és 2020 között, és a társaság 2020 után tovább folytathatja osztalékfizetésének növelését.

Mi lesz a Mollal?

A Total nem vár tartós olajár növekedést az elkövetkezendőkben prognózisa szerint. Ráadásul egyre több elemző pesszimista az olajpiac keresleti oldalát tekintve. Mindez azért lehet érdekes a Mol szemszögéből, mivel az Upstream divízió bővítésében gondolkodik a menedzsment, ugyanis szeretné hosszútávon is fenntartani a jelenlegi 115 ezer hordó olajegyenérték körüli kitermelési szintet. A magyar olajtársaság augusztus másodikán fogja publikálni második negyedéves számait, érdemes lehet figyelni az Upstream stratégiáját érintő kommentekre.

A Total 1%-os esésben fejezte be a kereskedést a tegnapi nap folyamán, idén pedig jelenleg 4% pluszt sikerült hoznia.

A Total szabadul az olaj- és gázmezőitől?

A Mol jelenleg minimális mínuszban tartózkodik a reggeli nyitás után, idén jelenleg stagnálást láthatunk az árfolyamában.

A Total szabadul az olaj- és gázmezőitől?

Címlapkép: Waldo Swiegers/Bloomberg via Getty Images