HU Language HU
1400 milliárd felett jár a szuperállampapír
július 29, 2019 0

A friss adatok szerint a múlt heti jegyzéssel együtt már több mint 1400 milliárd forintnál tart a szuperállampapír, a múlt héten összesen 95 milliárdot vett belőle a lakosság.

A magyar megtakarítási és öngondoskodási piac átalakulásáról is szó lesz a Portfolio október 1-jei Öngondoskodás konferenciáján. Jegyek már kaphatóak!

Megvannak a friss számok az ÁKK oldalán a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) múlt heti jegyzésének eredményéről: e szerint a múlt héten 95 milliárd forintért jegyzett a lakosság a szuperállampapírból, amely így június eleji indulása óta már 1417 milliárd forintnál jár.

1400 milliárd felett jár a szuperállampapír

Korábban több cikkünkben is foglalkoztunk azzal, miből lehet pénze a magyaroknak az új állampapírra, ma pedig az MNB jelentetett meg egy szakmai cikket a Portfolio-n a témában. A jegybank becslései szerint múlt hét előttig a szuperállampapírban (és prémium állampapírban) lejegyzett pénzek közel felét más állampapírokból tették ide az emberek, részben a lejáró, részben a visszaváltott pénzeket forgatták bele. Az ezen felüli összeg nagyjából egyenlő arányból érkezhetett befektetési alapokból, bankbetétekből és készpénzből.

1400 milliárd felett jár a szuperállampapír

Egy másik érdekes ábrán az MNB azt fejtegeti, hogy heti bontásban mennyi pénz jöhetett a szuperállampapírba az állampapír-visszaváltásokból:

1400 milliárd felett jár a szuperállampapír