HU Language HU
Hatalmas techóriás szerezhet napokon belül banki engedélyt
július 30, 2019 0

A Rakuten japán e-kereskedelmi óriás egy korlátozott körű amerikai banki licencet szerezhet hamarosan, az amerikai bankszövetség már most tiltakozik ez ellen.

A Rakuten – vagyis a japán Amazonként is emlegetett e-kereskedelmi óriás – Utah államban alapít bankot, az új egységet hivatalosan július 31-én indítják el Rakuten Bank America néven. Nem teljeskörű banki licencet szereznek, hanem egy olyan jogosítványt (ILC – Industrial Loan Company), mellyel az Egyesült államokban banki tevékenységet végezhetnek.

A folytatható tevékenységek között szerepel a hitelkártya kibocsátás és elfogadás, személyi kölcsönök nyújtása, vállalati hitelezés és a betétgyűjtés is. A bank alaptőkéje 400 millió dollár lesz.

Az amerikai bankszövetség nemtetszését fejezte ki ezzel kapcsolatban, szerintük fontos kérdéseket vet fel, ha a Rakutennek banki licencet adnak, például az ügyfelek adatvédelmével kapcsolatban, vagy lehetséges érdekütközések miatt.

Egyre több fintech célozza meg az USA piacát, legutóbb az N26 német mobilbank fedte fel tervét, hogy az Egyesült Államokban terjeszkedik.