HU Language HU
Megugrott a bérnövekedés Magyarországon
július 30, 2019 0

Májusban 11,2%-kal voltak magasabbak a bérek a nemzetgazdaságban, mint egy évvel korábban. Ezzel az index visszatért a két számjegyű tartományba, vagyis ideiglenesnek bizonyult az áprilisi visszaesés.

A 11,2%-os bruttó keresetemelkedési ütem a harmadik legmagasabb az elmúlt egy évben, de általánosságban elmondható, hogy a dinamika viszonylag stabilan 10-12% körüli.

Megugrott a bérnövekedés Magyarországon

A béremelkedési ütem így csupán egyetlen hónapra esett 10% alá, ahogy a fenti ábrán látható, áprilisban „csupán” 9% volt. A visszaesés és az újbóli megpattanás oka elsősorban a költségvetési szektorban zajló béremelések egyenetlensége. Idén a közigazgatásban csak a tavalyihoz képest két hónappal később, májusban jelent meg a béremelések hatása. Ezért itt a tavasz elején mélyre estek az indexek, a költségvetési szegmens (inflációval igazított) reálkeresetei visszaesést mutattak.

Megugrott a bérnövekedés Magyarországon

Egyébként a költségvetési szektorban a béremelések ágazatok között sem egyenletesek: a közigazgatásban és a szociális ellátásban két számjegyű a béremelkedés, a humán-egészségügyi ellátásban és az oktatásban viszont a bérek reálértéke csak stagnál az egy évvel korábbihoz képest.

A reálkeresetek a versenyszektorban továbbra is gyorsan emelkednek. Áprilishoz képest itt is erősödést láthatunk: 6,2%-ról 7%-ra ugrott az index.

Megugrott a bérnövekedés Magyarországon