HU Language HU
Egyéves mélypontról próbál talpra állni a forint
július 30, 2019 0

A hétfői gyengülés után már kevesebb mint egy százaléknyira volt a forint a tavaly nyáron látott történelmi mélypontjától az euróval szemben, de kedd délután kissé erőre kapott és estig 328 közeléből 327,5-ig jutott a bankközi piacon.

Egyéves mélypontról próbál talpra állni a forint 2019.07.30 20:55

A hétfői forintesés után reggel 328 közelében kezdte a napot a forint az euróval szemben, aztán délelőtt és délután is egy-egy hullámban kissé erősödni tudott egészen 327,4-ig. Jelenleg 327,5 körül járnak a jegyzések a bankközi piacon, azaz még mindig kb. 1%-os távolságra járunk a tavaly nyáron 330,8-nál elért forint történelmi mélyponttól.

Amint az alábbi ábrán látszik: a minapi eséssel a forint felfelé tört ki a berajzolt szűkülő háromszögből, igaz a mai mozgás arra utal, hogy a gyengülés elakadt. Amennyiben erősödés felé hajlana a forint, akkor a 327,3 körüli támaszon át kellene jutnia meggyőzően lefelé, és akkor a háromszög alsó szára lenne a támasz 325 körül. Ha tovább esne a forint, akkor a tavaly szeptemberi 329,2-es, majd a tavaly nyári 330,8-as szint kerülne célkeresztbe.

A forint a dollárral szemben ma és tegnap megközelítette a 295-ös szintet (294,6-nál járt), azaz csaknem új 2,5 éves mélypontra bukott a forint. Ez 294,8 felett történne meg, felette pedig a 295,6-os, majd a 300-as és a 302,2-es szintek kerülnének célkeresztbe.

Szakadó font: 7 hónapja most a legolcsóbb itthonról a londoni út 2019.07.30 20:43

A megállapodás nélküli Brexittel való fenyegetőzés 28 hónapos mélypontra küldte mára a fontot a dollárral és 22 hónaposra az euróval szemben, mindez pedig még a gyengélkedő magyar forinttal szemben is látványos mozgáshoz vezetett: január közepe óta most a leggyengébb a font, így a nyári nyaralási csúcsszezonban ez most éppen jól jön azoknak, akik egyesült királysági kiutazást választanak.

tovább a cikkhez…

Távolodunk a mélyponttól 2019.07.30 14:14

A nap második felében 327,5 környékére erősödött vissza a forint, ez 0,1 százalékkal volt alacsonyabb a hétfő esti árfolyamnál.

Közeleg a sosem látott mélypont – Miért a forintra szálltak rá megint a befektetők? 2019.07.30 12:04

Kedd reggelre kézzelfogható közelségbe került a forint eddigi történelmi mélypontja az euróval szemben, már egy százalékon belül fenyeget a 330,8-as tavaly nyári csúcs. A magyar devizára hónapok óta ugyanazok a tényezők helyeznek nyomást, sok újdonságról most sem tudunk beszámolni, viszont úgy tűnik, hogy a globális monetáris lazítás nem jött jól a forintnak.

tovább a cikkhez…

Hajszálra történelmi mélypontjától a forint – Nekifutunk a 330-nak? 2019.07.30 08:29

Kedd reggel 327,9 körül járt a forint az euróval szemben, ez megegyezett a tegnap esti árfolyammal. Hétfőn érezhetően gyengült a magyar deviza, egy fontos szintet is átvitt a jegyzés, hiszen május második felében 327,5 környékéről fordult a magyar deviza erősödésbe.

Hajszálra történelmi mélypontjától a forint - Nekifutunk a 330-nak?

A fenti szint azért is volt kulcsfontosságú, mert innentől nincs komoly ellenállása az eurónak a tavaly júliusban látott 330,8-as történelmi rekordig. Vagyis könnyen lehet, hogy a következő napokban ezt veszi majd célba az árfolyam, ha nem enyhül a nyomás a forinton.

Hajszálra történelmi mélypontjától a forint - Nekifutunk a 330-nak?

A dollárral szemben most 294,4-nél jár a forint, míg az angol font a tegnapi után további komoly eséssel kezdett ma reggel is, így 357,55 forintba kerül.

A régiós versenytársak közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdték a napot, miközben a feltörekvő piacokon a török líra 0,2 százalékkal erősödött a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig kismértékben gyengült.

Ma reggelre megtorpant a dollár utóbbi napokban látott erősödése, 1,114 körül jár most az euró-dollár jegyzés, ami még így is minimális süllyedést jelentett hétfő estéhez képest. A befektetők többsége a Fed holnap esti kamatdöntésére figyel, mely jelentősen megbolygathatja a piacot, hiszen a várakozások most egyértelműen kamatcsökkentésről szólnak, csak annak mértéke kérdéses. Ezzel pedig egy tízéves trend fordulhat meg, hiszen a válság óta folyamatosan inkább a monetáris szigorítás volt terítéken.

Hajszálra történelmi mélypontjától a forint - Nekifutunk a 330-nak?

Röviden szót ejtettünk már a font további eséséről, az angol deviza ma reggelre a dollárral szemben 0,55 százalékot bukott, így csak az elmúlt egy hétben több mint 2,5 százalékos az esése. Ez annak köszönhető, hogy egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a szigetország október végén megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót, a legfrissebb hírek szerint az új brit kormány is erre készül már.

Hajszálra történelmi mélypontjától a forint - Nekifutunk a 330-nak?