HU Language HU
Erste: továbbra is nagy a bizonytalanság
július 31, 2019 0

Erste Alapkezelő:

„Makrogazdasági és geopolitikai oldalról továbbra is viszonylag nagyfokú bizonytalanság övezi a kilátásokat, ami az alacsony kockázatú eszközök (elsősorban fejlett piaci államkötvények) rendkívül nyomott hozamában egyértelműen tükröződik. A részvénypiacok folytatódó emelkedése, az amerikai tőzsdeindexek új csúcsokra futása viszont azt is mutatja, hogy a befektetők szinte vakon bíznak a jegybankok támogatásában. Az amerikai Fed esetében például egy éves időtávon már 100 bázispontos kamatvágás van beárazva, az Európai Központi Bank pedig egyre erősebben lebegteti a kamatcsökkentések felújítását és az eszközvásárlási program visszahozását.

Erste: továbbra is nagy a bizonytalanság

Ami a jegybankok lazítását alátámaszthatja, az a célszinteknél egyértelműen alacsonyabban tanyázó infláció, valamint a potenciálistól kissé elmaradó GDP-növekedés. A felmérésen alapuló előrejelző indikátorok eléggé gyengék, ugyanakkor a tényleges aktivitási mutatók (ipari termelés, kiskereskedelem) meglepően jól tartják magukat. Általában a feldolgozóipar és a beruházások jellemzően rosszabb színben tűnnek fel, a szolgáltatási szektor viszont egyelőre ellenáll a lassulásnak. Földrajzi összehasonlításban szemlélve az Egyesült Államokban és Kínában inkább javultak a makrogazdasági adatok július folyamán, Európában viszont – kiemelten Németországban – jelentősen romlottak.

Az optimistább elképzeléseket eközben az támaszthatja alá, hogy a második negyedévről eddig beérkező vállalati beszámolók inkább pozitív meglepetéseket okoztak – mondjuk a várakozások már eléggé nyomottak voltak. Mindenesetre megítélésünk szerint a recesszió rövidtávú kockázata inkább csökkent az elmúlt hetekben, egy esetleges gazdasági túlhevülés vagy pénzügyi buborékok kialakulásának valószínűsége a közeljövőben szintén alacsony.

A gazdasági növekedés stabilizálódásában bízva portfóliónkban kissé emeltük a részvénysúlyt a kötvények rovására. Bár az értékeltségi szintek és a befektetők pozicionáltsága is valószínűleg kissé átlag fölötti, a monetáris politikák és az alacsony infláció egyelőre jelentős támogatást biztosítanak. Kérdés, hogy a vállalati profitok csökkenése a következő negyedévekben elkerülhető lesz-e. A fejlett piaci kötvények mindenesetre szinte semmilyen értéket nem képviselnek a jelenlegi hozamszinteken, leszámítva a kockázatosabb vállalati kötvényeket. A feltörekvő piaci kötvényekben – mind az állami, mind a vállalati kibocsátásoknál – még továbbra is látunk fantáziát, bár idén már nagyon masszív felértékelődésen mentek keresztül. ”

Erste: továbbra is nagy a bizonytalanság

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.