HU Language HU
Megfékeznék az amerikai cégek esztelen részvényvásárlásait
július 31, 2019 0

Egy új demokrata javaslat szerint minden egymillió dollárnyi saját részvény vásárlás után a cégek kötelesek lennének egy dollárt adni munkavállalóiknak is – írja a CNBC. A képviselők ezzel akarnak gátat szabni a korlátlan visszavásárlásoknak, melyek az utóbbi években a Wall Streetet jellemezték.

Sherrod Brown ohiói demokrata szenátor szerdán állt be azok sorába, akik régóta követelik a vállalatok saját részvény-vásárlásainak visszaszorítását. A képviselő javaslata büntetné a további vásárlásokat, minden egymillió dollárnyi részvényszerzés után egy dollárt kellene a cégeknek juttatni munkavállalóiknak is. A legfontosabb kritika ugyanis az, hogy ha a vállalatok profitjuk jelentős részét saját papírjaik vásárlására fordítják, abból nem profitálnak a dolgozók.

Brown a JP Morgant hozta fel példaként, mely tavaly 20 milliárd dollárnyi saját részvényt vásárolt, szerint ehelyett minden dolgozónak kellett volna 20 ezer dolláros osztalékot kifizetnie. A politikus honlapján külön listán tüntette fel, hogy a húsz legnagyobb amerikai vállalat mennyit fordított részvényvásárlásra az elmúlt években, és ehelyett mennyi jutott volna a dolgozóknak az ő javaslata értelmében.