HU Language HU
Hatalmasat estek az európai tőzsdék
augusztus 2, 2019 0

Nagyot estek az irányadó európai részvényindexek pénteken, miután Donald Trump tegnap bejelentette, szeptember 1-jétol mintegy 300 milliárd dollár értéku kínai árura vet ki 10 százalékos vámot, míg az amerikai vámemelés esetén Kína válaszcsapást helyezett kilátásba. A tengerentúli tőzsdék is lejjebb kerültek a pénteki piacnyitás után, míg a magyar tőzsde végül mérsékelt eséssel zárta a pénteki kereskedést.

Lefordult a Mol, mérsékelt eséssel zárta a pénteki napot a BUX 2019.08.02 17:18

Míg az európai tőzsdék pénteken nagyot estek, a hazai részvényindex kora délutánig viszonylag jól tartotta magát. A piaczárás felé közeledve a BUX lefordult, a magyar tőzsde végül mérsékelt, 0,4 százalékos eséssel zárta a hét utolsó napját. Az OTP 0,1 százalékos esés után 12 070 forinton zárt, a Richter 0,1 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó részvényei 5 155 forinton búcsúztak a pénteki kereskedéstől. A Magyar Telekom 0,1 százalékos esés után 428,5 forinton zárt. A Mol ma 2,3 százalékos pluszban is járt a társaság vártnál kedvezőbb második negyedéves gyorsjelentése után, a nap végére azonban elfogyott a lendület és a Mol végül 1,1 százalékos esés után 2 970 forinton zárta a pénteki kereskedést.

A pénteki piaczárás felé közeledve sincs megnyugvás, tovább esik Európa 2019.08.02 16:46

A pénteki piaczárás felé közeledve is napi mélypontjaik közelében járnak az európai részvényindexek, a kontinens börzéi nagyot estek ma, miután a részvénypiaci hangulatot a Donald Trump által tegnap bejelentett kínai vámemelés és a kínai válaszintézkedések lehetősége vetette vissza. A CAC40 3,3 százalékos esése mellett a DAX 2,9 százalékkal került lejjebb.

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék 2019.08.02 15:56

Az európai tőzsdék nagyot estek pénteken, míg a tengerentúli részvényindexek is lejjebb kerültek a mai piacnyitás után. A Donald Trump tegnap bejelentette, hogy újabb vámokat vethet ki a kínai árukra, amelyet követően Kína ma válaszlépéseket helyezett kilátásba. Az USA és Kína ismét kiéleződő kereskedelmi konfliktusa mellett a befektetők az amerikai munkaerőpiaci adatsorra figyeltek. Júliusban visszafogottan, 164 ezer fővel bővült a foglalkoztatás az Egyesült Államokban, a keresetek pedig szintén mérsékelt ütemben bővültek. A friss adatok első értelmezése szerint a gazdasági helyzet lehetővé teheti a Federal Reserve számára, hogy a jövő hónapban ismét csökkentse a kamatlábakat. Ezt a megfontolást támogathatja az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültségek fokozódása is, írja a Reuters. A tengerentúli piacnyitástól távolodva a Nasdaq 0,8 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,5 százalékot esett, míg a Dow 110 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb.

Fokozódik a kereskedelmi háborús feszültség, nagyot estek az európai börzék 2019.08.02 13:59

Az amerikai részvénypiacok tegnapi esése után Ázsiában is lejjebb kerültek a tőzsdék pénteken, miután

Donald Trump tegnap a Twitteren jelentette be, hogy szeptember 1-jétől mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai árura vet ki 10 százalékos vámot, míg az elnök azt is meglebegtette, hogy elképzelhetőnek tartja ezen 10 százalékos vám esetlegesen 25 százalékosra emelését is. A kínai válasz sem váratott sokáig magára, miután pénteken a kínai külügyi szóvívó bejelentette, hogy Kína kénytelen lesz ellenlépéseket tenni abban az esetben, ha az USA ragaszkodik az újabb pótvámok bevezetéséhez. Az újabb elnöki vámfenyegetés a kínai válaszcsapás lehetősége után nagyot estek az európai börzék, a milánói tőzsde 1,9 százalékos esése mellett a CAC40 2,9 százalékkal került lejjebb, míg a német részvényindex 2,6 százalékot esett.

A DAX komponensei közül a legrosszabbul a vegyipari cégek és az autógyártók részvényei teljesítenek ma, míg a félvezetőgyártó Infineon árfolyama 6,7 százalékot zuhant.

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek 2019.08.02 13:58

A kereskedelmi háborús aggodalmak ismételt felerősödése után az irányadó európai részvényindexek nagyot estek, a pénteki kereskedés második felében a régiós részvényindexek is lejjebb kerültek, a prágai tőzsde és a bécsi börze egyaránt 0,6 százalékot esett, míg a lengyel WIG 0,8 százalékkal került lejjebb. A magyar tőzsde eközben előző napi záróértéke közelében jár, a BUX 36 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek közül egyedül a Mol képes emelkedésre, a társaság várnál kedvezőbb második negyedéves gyorsjelentése után. A BUX komponensei közül 1,5 százalékos emelkedésével a Graphisoft Park részvényei teljesítenek a legjobban.

Kína válaszcsapással fenyeget, nem javul a részvénypiaci hangulat 2019.08.02 11:40

A tengerentúli tőzsdék csütörtöki esése után az ázsiai tőzsdék is lejjebb kerültek a hét utolsó napján, a részvénypiaci hangulatot Donald Trump Twitter üzenete vetette vissza, miután az elnök tegnap bejelentette, hogy szeptember 1-jétől mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai árura vet ki 10 százalékos vámot, míg az elnök ezt követően újságíróknak úgy fogalmazott, hogy elképzelhetőnek tartja ezen 10 százalékos vám esetlegesen 25 százalékosra emelését is.

Az elnöki bejelentést követően az európai tőzsdék nagy eséssel vágtak neki a hét utolsó napjának, a hangulat a délelőtt második felében sem javult érdemben, miután kínai külügyi szóvívó bejelentette, hogy Kína kénytelen lesz ellenlépéseket tenni abban az esetben, ha az Egyesült Államok ragaszkodik az újabb pótvámok bevezetéséhez. A piaci szereplőket mindemellett a Reuters értesülése is aggaszthatta, amely szerint Donald Trump ma este az Európai Unióval kapcsolatos kereskedelempolitikai bejelentést tesz majd. Az európai részvényindexek nagyot estek ma, a CAC40 2,7 százalékos esése mellett a DAX 2,5 százalékkal került lejjebb.

Jól fogadták a Mol számait a befektetők, emelkedik az árfolyam 2019.08.02 10:07

Ma hajnalban publikálta legfrissebb számait a Mol, az olajtársaságnak minden eredménysoron sikerült felülmúlnia a várakozásokat, a legnagyobb meglepetést a Downstream okozta, melynek eredménye bővülni tudott a gyenge finomítói környezet ellenére. A csoportszintű készletátértékelési hatástól és egyszeri tételektől tisztított (CCS) EBITDA 182,4 milliárd forint lett, mely 6 százalékkal haladja meg az elemzői konszenzust, és éves alapon 2 százlékos növekedésnek felel meg. Üzemi eredmény (CCS EBIT) 89,1 milliárd forintot ért el a társaság, mely 4 százalékkal verte a konszenzust, és éves alapon 1 százalékos növekedésnek felel meg. Az adózott eredmény pedig 77,8 milliárd forint lett, mely 13 százalékkal múlja felül az elemzők által vártakat, és 7 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket. A Mol második negyedéves gyorsjelentését kedvezően fogadták a befektetők, az árfolyam 1,3 százalékkal került ma feljebb.

Nagy eséssel indult a hét utolsó napja Európában 2019.08.02 09:23

A tengerentúli tőzsdék felpattantak a csütörtöki kereskedés első felében, a hangulatot azonban Donald Trump Twitter-üzenete alaposan elrontotta, miután az amerikai elnök tegnap bejelentette, hogy szeptember 1-jétől mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai árura vet ki 10 százalékos vámot, míg az elnök ezt követően újságíróknak úgy fogalmazott, hogy elképzelhetőnek tartja ezen 10 százalékos vám esetlegesen 25 százalékosra emelését is. Az elnöki vámbejelentés után a tengerentúli tőzsdék nagy eséssel zárták a csütörtöki kereskedést, a Dow végül 281 pontos esés mellett 1,1 százalékkal került lejjebb, míg az S&P500 0,9 százalékos eséssel zárt, a Nasdaq pedig 0,8 százalékos eséssel zárta a hét negyedik napját.

A kereskedelmi háborús félelmek fokozódása nyomán az ázsiai részvényindexek is nagyot estek, a Nikkei 2,1 százalékos esése mellett a hongkongi börze 2,3 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji részvényindex 1,4 százalékot esett.

Európában is meredek eséssel indult a hét utolsó napja, a milánói börze 1,9 százalékos esése mellett a CAC40 2,4 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 273 pontos mínusz mellett 2,3 százalékkal került lejjebb.

Lejjebb került a BUX, felfelé kapaszkodik a Mol 2019.08.02 09:14

A pénteki piacnyitástól távolodva a magyar tőzsde a kezdeti enyhe emelkedését ledolgozva immár előző napi záróértéke alá süllyedt, a BUX 73 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek közül csak a Mol képes emelkedni, az olajtársaság papírjai 0,4 százalékkal kerültek feljebb a cég vártnál kedvezőbb gyorsjelentése után. Az OTP 0,5 százalékos esése mellett a Magyar Telekom 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,2 százalékkal került lejjebb.

Emelkedik a Mol a gyorsjelentés után 2019.08.02 09:06

Emelkedéssel indult a pénteki kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 25 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek közül egyedül a Mol tud ma reggel emelkedni, a társaság második negyedéves beszámolója után, a Mol 1,2 százalékkal került feljebb, miután az olajtársaság minden eredménysoron felülmúlta a várakozásokat. Az OTP 0,6 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,2 százalékot esett, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került lejjebb.

Trump tweetje tette taccsra a tőzsdéket 2019.08.02 08:29

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Az amerikai tőzsdék emelkedéssel vágtak neki a csütörtöki kereskedésnek, a piaci szereplők figyelme a Fed kamatdöntése után a vállalati gyorsjelentések felé fordult át, a hangulatot azonban alaposan elrontotta Donald Trump Twitter-üzenete, miután az elnök tegnap bejelentette, szeptember 1-jétől mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai árura vet ki 10 százalékos vámot, míg az elnök ezt követően újságíróknak úgy fogalmazott, hogy elképzelhetőnek tartja ezen 10 százalékos vám esetlegesen 25 százalékosra emelését is. Az elnöki vámbejelentés után a tengerentúli tőzsdék nagy eséssel zárták a csütörtöki kereskedést, a Dow végül 281 pontos esés mellett 1,1 százalékkal került lejjebb, míg az S&P500 0,9 százalékos eséssel zárt, a Nasdaq pedig 0,8 százalékos eséssel zárta a hét negyedik napját.

Eséssel zárta a hét negyedik napját a magyar tőzsde, a BUX 293 pontos mínusz mellett 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a hazai nagypapírok felemásan zárták a csütörtöki kereskedést. A Mol 0,1 százalékkal került feljebb, az olajcég papírjai 3 004 forinton zártak a társaság második negyedéves gyorsjelentése előtt. Hogy mire lehet számítani a Moltól a második negyedévben, arról itt írtunk részletesen. A Magyar Telekom 0,4 százalékos erősödést követően 429 forinton zárt, míg a Richter 0,5 százalékos esést követően 5 160 forinton zárt. A hazai blue chipek közül az OTP teljesített a leggyengébben, a bankpapír 1,8 százalékkal került lejjebb, az OTP végül 12 080 forinton búcsúzott a csütörtöki kereskedéstől.

Ma reggel tette közzé második negyedéves beszámolóját a Mol, az olajtársaságnak minden eredménysoron sikerült felülmúlnia a várakozásokat, a legnagyobb meglepetést a Downstream okozta, melynek eredménye bővülni tudott a gyenge finomítói környezet ellenére. A csoportszintű készletátértékelési hatástól és egyszeri tételektől tisztított (CCS) EBITDA 182,4 milliárd forint lett, mely 6%-kal haladja meg az elemzői konszenzust, és éves alapon 2%-os növekedésnek felel meg. Üzemi eredmény (CCS EBIT) soron hasonló tendenciákról lehet beszámolni, 89,1 milliárd forintot ért el a társaság, mely 4%-kal veri a konszenzust, és éves alapon 1%-os növekedésnek felel meg. Az adózott eredmény pedig 77,8 milliárd forint lett, mely 13%-kal múlja felül az elemzők által vártakat, és 7%-kal haladja meg a tavalyi értéket.

Mik az előjelek mára?

A fokozódó kereskedelmi háborús feszültség következtében az irányadó ázsiai részvényindexek lejjebb kerültek a hét utolsó napján, Donald Trump által bejelentett kínai vámok után a Nikkei 2,3 százalékkal került lejjebb, a hongkongi tőzsde 2,1 százalékot esett, míg a sanghaji részvényindex 1,6 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein is negatív hangulatban telt a pénteki kereskedés, a szingapúri tőzsde 0,7 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,9 százalékkal került lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt mínuszban járnak ma reggel, míg a határidős DAX 219 pontos mínusza 1,8 százalékos esést vetíthet előre a pénteki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A befektető figyelem a Fed kamatvágását követően ismét az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa felé fordul, miután Donald Trump tegnap bejelentette, szeptember 1-jétől mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai árura vet ki 10 százalékos vámot, fokozva ezzel a kereskedelmi háborús aggodalmakat.

Mire érdemes ma figyelni?

Pénteken a KSH a júniusi kiskereskedelmi eladási adatsorát teszi közzé, az euroövezetből szintén a júniusi, kiskereskedelmi eladási statisztikákra figyelnek a befektetők, míg az Egyesült Államokból a júniusi gyári megrendelés állomány mellett a júliusi, átfogó munkaerőpiaci statisztikákat teszik közzé, míg a hét utolsó napján publikálják a Michigani Egyetem júliusi fogyasztói bizalmi indexének végleges értékét is közzéteszik majd.

Trump tweetje tette taccsra a tőzsdéket

Pénteken teszi közzé beszámolóját többek között az Exxon Mobil és a Chevron is.

Trump tweetje tette taccsra a tőzsdéket

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Trump tweetje tette taccsra a tőzsdéket

Óriási pozitív meglepetés a finomítás üzletágtól! 2019.08.02 06:00

A Mol ma hajnalban tette közzé második negyedéves beszámolóját. A társaságnak minden eredménysoron sikerült felülmúlni a várakozásokat, így pozitív árfolyamreakció várható a ma reggeli nyitásban. A legnagyobb meglepetést a Downstream okozta, melynek eredménye bővülni tudott a gyenge finomítói környezet ellenére. Jól áll a Mol az éves célok teljesítésében.

tovább a cikkhez…

Nagy bejelentésre készül holnap az Enefi 2019.08.01 17:27

Felfüggesztik holnap az ENEFI kereskedését a BÉT-en, bejelentésre készül a társaság – olvasható a tőzsdén közétett közleményben.

tovább a cikkhez…