HU Language HU
Putyin: nem lesz más választása Oroszországnak, új atomfegyvereket kell fejlesztenie
augusztus 5, 2019 0

Moszkva „rá lesz kényszerítve” arra, hogy újra rövid- és közepes hatótávolságú atomfegyvereket fejlesszen, ha az Egyesült Államok is hasonlóan dönt az INF-egyezményből való kilépés után – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Reuters beszámolója szerint.

Az Egyesült Államok – előzetes bejelentésének megfelelően – pénteken hivatalosan is felmondta a kis- és közepes hatótávolságú atomfegyverek korlátozásáról szóló Intermediate Nuclear Forces (INF) egyezményt, miután azzal vádolták meg Moszkvát, hogy legalább egy olyan nukleáris fegyvert fejlesztettek, amely sérti a megállapodást. Az egyezmény tiltotta az 500 és 5500 kilométer hatótávolságú atomrakéták fejlesztését, mellyel korlátozták volna azt, hogy egy ország hirtelen atomcsapást tudjon mérni a másikra.

Hétfőn Putyin a biztonsági tanáccsal egyeztetve elrendelte, hogy az orosz hadügy és külügy, valamint az SzVR hírszerzési szolgálat figyelje, hogy az Egyesült Államok milyen atomfegyvereket fejleszt, melyeket a korábbi egyezmény tiltott.

„Ha Oroszország megbízható forrásból információt szerez arról, hogy az Egyesült Államok ilyen fegyvereket fejleszt, Oroszországnak nem lesz más választása, mint teljes erőbedobással hasonló rakéták fejlesztése” – nyilatkozta Putyin elnök. Addig is folytatják a levegőből és vízről indítható, valamint hiperszonikus rakéták fejlesztését, hogy az „Egyesült Államok által jelentett fenyegetést ellensúlyozzák.”

Hozzátette: kulcsfontosságú, hogy az Egyesült Államok és Oroszország ismét tárgyalóasztalhoz üljön az atomfegyverek korlátozásának megvitatásáról annak érdekében, hogy egy újabb atomháborút elkerüljenek.