HU Language HU
Vajon változik a Telekom osztaléka?
augusztus 5, 2019 0

Erős volt a tavalyi második negyedév a Telekomnál, főleg a Rendszerintegráció/IT területen, részben emiatt csökkenhettek az idei második negyedévben a bevételek. Szerdán jelent a Telekom, úgyhogy akkor már tisztábban láthatunk, kíváncsian várjuk, hogy az első félév számai alapján változtat-e a menedzsment az idei célokon, változik-e az osztalékpálya, és mit mondanak a T-Systems eladásáról.

A konszenzus alapján az elemzők arra számítanak, hogy a Telekom bevételei több mint 3 százalékkal közel 162 milliárd forintra csökkennek, az EBITDA viszont mérsékelten, 50,8 milliárd forintra emelkedhet, így az EBITDA marzs 31,4 százalékra javul. A működési eredmény tavalyhoz képest szintén mérsékelten, 21,5 milliárd forintra emelkedhet, az adózott eredmény pedig 11,5 milliárd forintra csökkenhet.

A bevételek csökkenése elsősorban bázishatásra vezethető vissza, hiszen egy évvel korábban, a tavalyi második negyedévben kiugróan magas, több mint 33 milliárd forint volt a bevétel a Rendszerintegráció/IT szegmensben (akkor a csoport bevételeinek ötödét az RI/IT adta), hasonlóan magas bevételt vélhetően nem realizált itt a vállalat. Ezzel szemben állhatott a negyedévben a korábbi negyedévek húzószegmenseiben (készülékértékesítés, mobil szélessáv, TV) a bevételek emelkedése, összességében azonban mérsékelten csökkenhettek év/év alapon a bevételek a Telekomnál. Az elemzők azzal számolnak, hogy az EBITDA nagyjából szinten marad, az viszont nem egyértelmű, hogy minden elemző kalkulált-e az IFRS 16 szabályra való átállás hatásaival.

Vajon változik a Telekom osztaléka?

A szerdán piaczárás után következő gyorsjelentésben az alábbi kérdésekre keressük majd a választ:

  • Hogyan kommentálja a menedzsment a T-Systems eladását?
  • Továbbra is jöttek-e az állami megbízások az ICT területen?
  • Továbbra is tartja-e a menedzsment a korábban kiadott 2019-es publikus célkitűzéseket? (enyhe csökkenés a bevételekben, 1-2 százalékos EBITDA-növekedés, kb. 5 százalékos szabad cash-flow növekedés, részvényenként 27 forintos osztalék)
  • Folytatódtak-e az elmúlt negyedévekben látható kedvező folyamatok a macedón leányvállalatnál?
  • Változik-e az osztalékpálya a T-Systems eladásának hatására?