HU Language HU
Ilyen egy alternatív lakhatási forma: tengeri konténerekből készült minilakások
augusztus 5, 2019 0

Tengeri konténerek átalakításával készülnek új minilakások az angliai Aylesbury-ben, a projekttel a nem használt területek megújulhatnak, miközben olcsó és gyorsan felépíthető lakásokat alakítanak ki a diákok, vagy a szociálisan rászorulók részére – szerepel a dezeen cikkében.

A tervek alapján az egyszobás stúdiólakások 26 négyzetméteresek lesznek, amiket diákoknak adnának bérbe, vagy akár szociális lakásként is kiadhatnának. Az építészstúdió elmondása alapján azért választottak konténereket a lakások kialakításához, mert ezzel alacsonyan tarthatók a kivitelezési költségek, nem kell hozzá további anyagokat legyártani és az újrahasznosítás miatt a környezettel is jót tesznek. Emellett a város kihasználatlan helyeinek a beépítése és rehabilitációja is megvalósul a projekt elindításával.

Ilyen egy alternatív lakhatási forma: tengeri konténerekből készült minilakások

Kép forrása: dezeen

A konténerlakásokat egymás mellett hosszában, de eltolva helyezik el, így minden lakónak lesz két kisebb területe, tornáca, közvetlenül a bejárat előtt, illetve a konténer hátsó részénél. A belső elrendezésnél a hosszúkás formából adódik, hogy egymás mellett helyezkedik el a nappali, a konyha, külön a fürdőszoba és hátul egy hálószoba, ahonnan a hátsó tornácra juthatnak ki a lakók. Az egész konténert belülről szigetelik, hogy a fűtési költségek alacsonyak maradjanak, a tetőket pedig növénytakaró fogja borítani.

Ilyen egy alternatív lakhatási forma: tengeri konténerekből készült minilakások

Kép forrása: dezeen

Az ilyenfajta alternatív lakhatási forma nem számít újdonságnak, egyelőre azonban ritka, hogy nagyobb számban épüljenek konténerlakások. Nagy előnye, hogy kisebb költséggel és sokkal gyorsabban felépíthető, mint a téglából készült hagyományos lakások, azokhoz hasonlóan viszont itt is megoldható az ingatlan közművekbe történő bekapcsolása, ami után a konténer akár összközműves házként is használható. A konténerháznak az előnyök mellett ugyanakkor vannak hátrányai is a hagyományos építéssel szemben. Az egyik ilyen a szerkezet élettartama. Hiába stabil ugyanis a vázszerkezet, magas pártartalom esetén a fémrészek hamar rozsdásodni kezdenek, illetve a nagy és gyakori hőmérséklet-ingadozás is hamar kikezdi az anyagát. Az sem mindegy a használt konténereknél, hogy mit szállítottak benne korábban.

2017.04.17 15:13 Vízre épült konténerházak – A lakásépítés alternatív módjai
2019.08.03 06:05 Benéztünk a világ első, most elkészült jacht házába

Portfolio Ingatlan Adatbázis
IN Budapest

IN Budapest

1077 Budapest, Rottenbiller utca 17-19
142 db lakás
22.6 – 32.25 m2 alapterület
Átadás:
2020 Év vége
25.9 – 34.9 M Ft
Ajánlatot kérek