HU Language HU
Adózási változások viselték meg a Zwackot az első negyedévben
augusztus 6, 2019 0

Csökkenő bruttó és nettó árbevételről számolt be a Zwack első üzleti negyedéves gyorsjelentésében, amely az áprilistól június végéig tartó időszakot öleli fel. Adózott eredményük jelentősen, több mint 53%-kal csökkent a tavalyi bázishoz képest. A visszaesés oka elsősorban a Népegészségügyi Termékadó változása volt, amely 20%-kal növelte a Zwack-termékekre vonatkozó adókulcsot és ez a fogyasztói árakban is lecsapódott, ami jelentősen visszavetette a társaság által forgalmazott termékek értékesítését.

4,2%-os bruttó árbevéltel-csökkenésről számolt be a Zwack legfrissebb jelentésében, amely az idei üzleti év első negyedéves eredményszámait közli. A társaság bruttó árbevétele 5,724 milliárd forint volt, míg a 3,07 milliárd forintos nettó értékesítés 15,1%-kal alacsonyabb a tavalyi bázisnál.

Adózási változások viselték meg a Zwackot az első negyedévben

A csökkenés egyik fő oka a hazai értékesítés jelentős visszaesése: 18,2%-kal esett vissza a belső értékesítés, míg a saját termékek esetén ez a csökkenés 22%-os volt. A prémium termékek árbevétele 20,6%-kal, a minőségi termékeké 26%-kal esett.

A bruttó és nettó árbevétel közti jelentős eltérést és az árbevétel-csökkenést a Népegészségügyi Termékadó (NETA) 2019. január 1-jén életbe lépő változása okozta – ennek értelmében minden szeszesital adóztatásra kerül és az adómérték 20%-kal emelkedett. A Zwack az adókulcs változását érvényesítette az áraiban, azonban ez jelentős volumencsökkenést eredményezett.

A forgalmazott termékek nettó árbevétele 8,9%-kal alacsonyabb a bázisnál, a Diageo árbevétele viszont 7%-kal emelkedni tudott. A forgalmazott termékek árbevétel-csökkenését elsősorban az okozta, hogy márciustól már nem a Zwack a Moet-Hennessy termékek hazai forgalmazója.

Ezen kívül:

  • az export árbevétel 412 millió forint lett, amely 13,4%-os növekedést jelent a tavalyi bázishoz képest,
  • a cág anyagjellegű ráfordításai 149 millió forinttal csökkentek (11,9%),
  • a személyi jellegű ráfordítások 17 millió forinttal (2,4%) nőttek,
  • az egyéb működési költségek 97 millió forinttal (10,1%) csökkentek.


A működési eredmény így 312 millió forint lett, amely 49,1%-kal alacsonyabb a tavalyinál, az eredményt terhelő adók 31,9%-kal csökkentek.

A Zwack adózott eredménye 231 millió forint lett, amely 53,2%-kal elmarad a tavalyi bázistól.

Adózási változások viselték meg a Zwackot az első negyedévben

A profitabilitás romlott a legutóbbi negyedévben az egy évvel korábbi szinthez képest, a bruttó fedezet közel 8,3 százalékkal zuhant, a bruttó fedezeti szint viszont 8,08 százalékponttal romlott. A működési eredmény 1727 millió forintos nyereség lett a január-márciusi időszakban, ami enyhe javulást jelent a bázisidőszakhoz képest, az adózott eredmény pedig 231 millió forint volt.

Adózási változások viselték meg a Zwackot az első negyedévben

A Zwack egyébként arra számít, hogy a következő időszakban a volumencsökkenés enyhülni fog, a menedzsment pedig továbbra is teljesíteni tudja majd a 2019-2020-as üzleti tervét (10%-ot meghaladó nettó árbevétel csökkenés, 1,4 milliárd forint adózott eredmény).

Adózási változások viselték meg a Zwackot az első negyedévben