HU Language HU
2020-ra csúszhat az Északi Áramlat 2 átadása
augusztus 8, 2019 0

Dánia nyolc hónapos csúszást és 660 millió euró többletköltséget okozhat az Északi Áramlat 2 projektnek.

Az új épülő vezeték kulcsfontosságú a Gazprom számára, ugyanis ezzel tudná kikerülni az ukrajnai tranzitszállítást. Az eredeti terv szerint 2019 végére épült volna meg a vezeték, ez a dátum tolódhat ki még 8 hónappal.

Sok oldalról támadják az 1230 kilométer hosszú vezetéket. Az Egyesült Államok, néhány észak-európai és balti állam véleménye szerint növelné a kontinens függőségét az oroszoktól.

A Gazprom számára nagyon fontos lenne, hogy még idén év végén lezáruljon a projekt, ugyanis annak függvényében tárgyalnák újra az Ukrajnával év végén lejáró tranzitszerződésüket. Ukrajnának is rendkívül fontos a szerződés, ugyanis igen jelentős költségvetési bevételekhez jutnának általa.

A Gazprom már a csővezeték 70%-át megépítette, azonban már 2017 áprilisa óta nem kapja meg a dán hatóságok engedélyét egy 147-175 kilométer hosszúságú vízi szakaszra. Az oroszok már kettő útvonaljavaslatot is benyújtottak a dánoknak, azonban a dán energiaügynökség egy harmadik utat favorizálna, amire épp környezeti hatástanulmányt kérnek. Az Északi Áramlat 2 konzorcium véleménye szerint a dánok szándékosan nem adják meg a szükséges engedélyeket, hogy ne tudjon időben elkészülni a gázvezeték.

A konzorciumnak viszonylag szűk határidőn belül meg kellene egyeznie a dánokkal, ugyanis a Reuters kalkulációja szerint 3-5 hónapon belül a Gazprom építőmunkásai elérhetik a dán határt.

Címlapkép: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images