HU Language HU
Lehullt a lepel: kiderült az igazság a világ legnagyobb épített lyukáról
augusztus 11, 2019 0

Érdekes épületek sok helyütt vannak a világban. De olyan kevés, aminek a közepén direkt hatalmas lyuk tátong. A leghíresebb talán Hong Kongban található és most végre lehullt a lepel: kiderült, hogy valójában nem azért van ott, amiért milliók gondolták.

A Repulse Bay luxus társasházat még 1986-ban építette egy helyi hoteles cég. Összesen 89 ezer négyzetméternyi lakótér van benne, de a világhírt nem ezzel érte el: testéből „hiányzik” egy 16×24 méteres darab, így olyan, mintha ágyúgolyó okozta seb lenne.
Évtizedekig az terjedt el, hogy a közeli dombokon lakó sárkányoktól nem szabad elállni az utat ilyen monolit lakótornyokkal. Vagyis a lyuk azért kell, hogy szabadon lemehessenek a tengerhez, ha ezt nem tehetnék, bizony szerencsétlenséget hoznának a lakókra.

Lehullt a lepel: kiderült az igazság a világ legnagyobb épített lyukáról

A világhírű épület helyén korábban luxus hotel állt. fotó:Hong Kong and Sanghaj Hotels

Ám az igazság sokkal prózaibb, és sokkal közelebb van az ingatlanpiachoz – derült ki a CNN helyi riportjából, amiben városépítészeket és ingatlan szakértőket is megszólaltattak. Mindegyikük utalt arra, hogy a rohamosan növekvő lakosságszám miatt a nyolcvanas években sorra húzták fel a lakótornyokat. Nagyon sokat egy sorba, ám arra nem figyeltek, hogy elegendő távolság legyen közöttük, így egyfajta toronyház-falak alakultak ki – teljesen elfogva a kilátást mások elől és gátolva a légáramlást.

Lehullt a lepel: kiderült az igazság a világ legnagyobb épített lyukáról

Ilyen toronyház-falakat építettek a tengerpartra.fotó:Cultura Creative/Alamy

A kormányzat a múlt évtized közepén kiadott egy rendeletet, ám az csak az állami beruházásokra érvényes, a magántőkéből megvalósulókra nem. Az ingatlanfejlesztők azonban erős nyomás alá kerültek, bírságok elé néztek, így megoldották a dolgot: lyuk kell az épületek közepébe.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
Waterfront City

Waterfront City

1033 Budapest, Folyamőr utca 3.
269 db lakás
30 – 126 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q4
25.2 – 209.9 M Ft
Ajánlatot kérek


Ma már nem a Repulse Bay az egyetlen, amelyikből hiányzik egy darab. Hong Kong több körzetében is találunk ilyeneket. Az egyiket (Pok Fu Lam) a világhírű Foster&Partners iroda tervezte és méretes üresség is látható rajta, az arra járók kiválóan láthatja rajta keresztül a tengert vagy a hegyeket.

Lehullt a lepel: kiderült az igazság a világ legnagyobb épített lyukáról

Az új kormányzati központ épülete nagy látványosság lett. fotó:Cultura Creative/Alamy

Az Admiralitás komplexumában 2011-ben átadott kormányzati épületnél is kialakítottak egy óriási légáteresztőt. „Egyáltalán nem a feng shui alapján dolgoztunk, sokkal fontosabb volt, hogy jól illeszkedjen az épület a környezetébe és ne taszítson, hanem inkább úgymond bekapcsolódjon a kornyező miliőbe, egyfajta nyitott ajtó is ez, legalábbis, mi így látjuk” – mondta Rocco Yim, a nevét viselő tervező iroda vezetője.
2019.07.31 14:47 Ilyen lesz a torony, ahonnan az egész világot láthatod

2019.07.30 16:30 Videón Moszkva legújabb luxusingatlan-fejlesztése
2019.06.26 11:36 Exkluzív képek az épülő MOL-torony belső tereiről
2019.06.28 06:00 Mégsem lesznek felhőkarcolók az Árpád hídnál?