HU Language HU
A Sziget Fesztivált is érintheti a K-híd felújítása
augusztus 13, 2019 0

A Sziget Fesztiválra vezető K-híd felújítási tervei már rendelkezésre állnak, azokat azonban felül kell vizsgálni – írja a Magyar Nemzet. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyibe kerülhetnek a munkálatok, de a felújítás időtartamát 1-1,5 évre becslik.

Az Óbudai-szigetre vezető K-híd felújítása a korábbi tervek ütemezése szerint várhatóan 1-1,5 év alatt valósítható meg – közölte a Magyar Nemzettel a BKK. Ebből adódóan a Sziget Fesztivál időpontja legalább egyszer egybe fog esni a felújítás időpontjával.

Az 1955-ben épült híd felújítása annak kapcsán került elő, hogy az idei Sziget Fesztivál első napján a hazafelé tartó tömeget a szervezők csak szakaszosan engedték át a Hajógyári-szigetet a parttal összekötő K-hídon, emiatt sokan azt feltételezték, hogy a híd nem bírja el a várható terhelést. A híd állapotát azonban az üzemeltető Budapest Közút Zrt. rendszeresen ellenőrzi, ami alapján a biztonságos közlekedés lebonyolításához szükséges beavatkozásokat elvégzi. Ezen kívül a 10 évenkénti szakértői fővizsgálat az idei évben aktuális, aminek közbeszerzési eljárása (több más híd vizsgálatával együtt) folyamatban van.

A Sziget Fesztivált is érintheti a K-híd felújítása

Részletekért kattints ide!

A hídon egy időben tartózkodók számára vonatkozó előírás, korlátozás nincs, mivel a gyalogosokkal telített híd statikailag nem a legkedvezőtlenebb teherkombináció. Az viszont tény, hogy a hídon jelentős beavatkozásra annak építése óta nem került sor. A híd műszaki állapota leromlott, felújítása indokolt, de ez nem jelenti az, hogy a műtárgy nem alkalmas a közlekedés biztonságos lebonyolítására.

A felújítási tervek az engedélyek meghosszabbításával együtt tervkorszerűségi vizsgálaton is átesnek, tehát módosulhatnak. A tervezői költségbecslés a komplett kiviteli tervek alapján készül majd el, akkor lehet pontosan megállapítani, hogy mennyibe kerülhet a felújítás. A BKK elmondta, hogy a vasúti pályából átalakított pályalemezt át kell építeni a híd mai közlekedési szerepének megfelelően, és a teljes hídszerkezet korrózióvédelmét fel kell újítani. A cég kiemelte, hogy „amennyiben olyan hibája lenne a szerkezetnek, ami nem teszi lehetővé a biztonságos, balesetmentes közlekedést, a forgalmat korlátoznák”. A társaság úgy tájékoztatott: a források rendelkezésre állásakor kezdődhet a híd felújítása, jelenleg azonban erre nincs meghatározott időpont.

2019.08.09 17:02 Fontos tájékoztatás jött a Sziget hídjáról