HU Language HU
Kezdődik? Esnek a rendelések, csökken az ipari termelés Magyarországon
augusztus 13, 2019 0

Júniusban az előzetes adattal megegyező mértékben, 1,8%-kal csökkent az ipari termelés volumene az előző havihoz képest. A mai részletes adatokból az is kiderül, hogy az új rendelések csökkennek, illetve az exportra termelő nagy alágazatok csökkenő teljesítményt mutatnak. Mindez növeli a valószínűségét annak, hogy a júniusi adatokban a gyenge európai konjunktúra első konkrét jeleit látjuk.

Az utóbbi hónapok cikcakkos, „egyszer fel, egyszer le” teljesítménye megtörte az ipari termelés növekvő trendjét. Hogy e a megtorpanás egyszeri (egyébként nem is ritka) jelenség, vagy tartós folyamat, a következő időszakban derül ki. Mindenesetre az európai gazdaság látványos lassulása miatt nem lenne meglepő, ha a mindeddig meglepően ütésállónak bizonyult hazai ipart is végül megfogta volna az exportlehetőségek szűkülése. A helyzet megítélésben bizonytalanságot okoz, hogy júniusban a szoksásonál kevesebb munkanap volt, mint tavaly, ilyenkor a szezonális igazítás (amely elvileg kezelni hivatott az összehasonlíthatóságot)

Kezdődik? Esnek a rendelések, csökken az ipari termelés Magyarországon

2019.08.12 16:10 Mégsem ússzuk meg? Minket is megcsapott a német gyengélkedés szele

A ma megismert ágazati bontás a nagyobb ágazatok érdemi termeléscsökkenését mutatja.

Kezdődik? Esnek a rendelések, csökken az ipari termelés Magyarországon

Klikk a képre!


Havi alapon a 17 megfigyelt alágból 14-ben esett a termelés. A hektikusság miatt ennek még nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani, de az már figyelemre méltóbb, hogy 11 alágban már négyhónapos összevetésben is csökkenést mutat ki a KSH.

A jövőt illetően eligazító lehet a rendelésállomány alakulása, hiszen ez az ipar termékei iránti kereslet változását elvileg jól követi. Az óvatosság azonban itt sem árt, ugyanis az elmúlt időszakban ez a kapcsolat látványosan gyengült, például a szektor jó teljesítménye mellett sem ugrott meg érdemben a rendelésállomány. Mindenesetre a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 11,9%-kal kisebb volt a 2018. júniusinál. Az új belföldi rendelések 4,6, az új exportrendelések 13,0%-kal estek vissza. Az összes rendelésállomány viszont június végén még mindig 2,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

Kezdődik? Esnek a rendelések, csökken az ipari termelés Magyarországon

Ahogy azt már jeleztük, az ipar júniusi gyengélkedése várhatóan még nem hagy erős nyomot a holnap megjelenő második negyedéves GDP-növekedési adaton, így ha jön is lassulás, az inkább a harmadik negyedévtől lehet majd karakteresebb.

2019.08.13 07:45 Innen már csak lefelé? Trendfordulóhoz érkezett a magyar gazdaság