HU Language HU
Két éve maradt Angela Merkelnek
augusztus 13, 2019 0

A jelenlegi – 2021 őszéig tartó – törvényhozási ciklus végeztével befejezi hivatásos politikusi pályafutását – erősítette meg Angela Merkel. A német kancellár egy olvasói fórum résztvevőinek a kérdéseire válaszolt ma Stralsundban.

Németország a Földközi-tengeren kimentett emberek elosztására szervezett valamennyi akcióban részt vett, de ez nem csak német probléma – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Stralsundban. A migráció témája mellett az alábbiakról is beszélt:

  • Kormánya formálódó – a tervek szerint szeptemberben elkészülő – klímavédelmi programjáról elmondta, hogy „be kell árazni a szén-dioxid-kibocsátást” – az éghajlatváltozást erősítő üvegházhatást előidéző gázok szén-dioxidban számolt kibocsátását – amire két módszer tűnik alkalmasnak.
  • Az egyik a szén-dioxid-kibocsátás megadóztatása, a másik pedig a kibocsátási jogosultságok – úgynevezett certifikátok – rendszere. Kiemelte, hogy az utóbbi megoldást pártolja, mert a jogosultságok piacának fokozatos szűkítésével – kevesebb certifikát értékesítésével – jobban lehet ösztönözni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, előmozdítva ezzel a kormány célja, az úgynevezett szén-dioxid-semlegesség elérését.
  • Kormánya elkötelezett a védelmi kiadások további növelése mellett, célja, hogy 2024-re a hazai össztermék (GDP) arányában számolva elérje az 1,5 százalékos szintet.
  • A NATO-tagországok vezetői 2014-es walesi csúcstalálkozójukon arról határoztak, hogy a következő tíz évben a védelmi kiadásaikat a GDP-arányosan 2 százalékos szint „felé” kell közelíteniük. Ezt azt jelenti, hogy a kiadásokat „a 2 százalék irányában” kell növelni.
  • Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a jelenlegi – 2021 őszéig tartó – törvényhozási ciklus végeztével befejezi hivatásos politikusi pályafutását.