HU Language HU
Nagyot esett az OTP
augusztus 14, 2019 0

Az amerikai-kínai kereskedelmi háborúról érkező újabb hírek hatására szárnyaltak kedden az amerikai tőzsdék, mára azonban ismét elromlott a hangulat. Az sem segített, hogy inverzzé vált a brit és az amerikai hozamgörbe, amit általánosságban a recesszió előjeleként értelmeznek. A magyar piac sem kerülhette el az esést, az OTP volt a leggyengébb ma a blue chipek között.

Az OTP volt a leggyengébb 2019.08.14 17:08

Nem javult a hangulat a zárásra sem a magyar tőzsdén, a kereskedést 1,4 százalékos mínuszban zárta a BUX. A blue chipek közül az OTP volt a leggyengébb ma, 2,4 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot. A Mol 1 százalékot, a Richter szintén 1 százalékot esett.

400 pontos mínuszban nyitott a Dow 2019.08.14 15:35

400 pontos eséssel kezdte a napot a Dow, ami 1,5 százalékos esésnek felel meg, a Nasdaq 1,6, az S&P 500 pedig 1,4 százalékos csökkenéssel indította a kereskedést.

Nagyon csúnya, ami ma megy a tőzsdéken 2019.08.14 15:04

Tegnap még úgy tűnt, hogy újra felfelé vehetik az irányt a világ tőzsdéi, ma azonban több olyan hír is érkezett, ami miatt masszív lefordulást láthatunk. Pánikról egyelőre még korai lenne beszélni, de nem szép az, ami ma történik.

tovább a cikkhez…

Pánik, eszement mozgások – Megkérdeztük a nagyokat, mibe érdemes most fektetni 2019.08.14 14:20

Az argentin tőzsde egy nap alatt a világ valaha volt második legnagyobb tőzsdei esését produkálta, az USA és Kína folytatja a cicaharcot, a kötvényhozamok sokak szerint már eszement szinteken járnak, egyáltalán nem könnyű tehát eldönteni, hogy mibe érdemes ilyen környezetben a pénzünket tartani. Megkérdeztük a magyar piac legnagyobb abszolút hozamú alapjait kezelő portfóliómenedzsereit, ők hogyan látják a mostani piaci történéseket, milyen fontosabb piacmozgató eseményeket várnak és mik azok a befektetési sztorik, amik közép-hosszabb távon kifizetődőek lehetnek.

tovább a cikkhez…

350 pontos mínuszban a Dow futures 2019.08.14 14:15

Jelentős eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a Dow futures jelenleg 350 pontos mínuszt jelez előre a nyitásra. A nyitás előtti kereskedésben főként a bankpapírok esnek, a Bank of America, a Citigroup és a JP Morgan is 3 százalék körüli mínuszban áll.

Egyre nagyobb mínuszok az európai tőzsdéken 2019.08.14 12:53

Egyre nagyobb mínuszok kezdenek kibontakozni az európai részvénypiacokon, a DAX 1,4 százalékot esett, a CAC-40 1,3 százalékos mínuszban áll, a BUX 1,2 százalékkal került lejjebb.

A hangulaton az sem segít, hogy ezekben a percekben először fordult elő 2007, illetve 2008 óta, hogy a 10 éves amerikai és brit államkötvény hozama a 2 éves hozam alá bukott, azaz inverzzé vált a két hozamgörbe. A piaci logika szerint a nagybefektetők által irányított kötvénypiacon eléggé megbízható jel a recesszió közeledésére, ha a hozamgörbe inverzzé válik, azaz a hosszabb futamidejű papír hozama a rövidebb alá bukik.

Nyakunkon a recesszió? – 10 éve nem történt olyan, mint ami ezekben a percekben 2019.08.14 12:23

Ezekben a percekben először fordult elő 2007, illetve 2008 óta, hogy a 10 éves amerikai és brit államkötvény hozama a 2 éves hozam alá bukott, azaz inverzzé vált a két hozamgörbe.

tovább a cikkhez…

Tovább esik az OTP 2019.08.14 11:04

Tovább esik az OTP árfolyama, a hazai bankpapír már 1,7 százalékos mínuszban áll,ami a BUX indexet is egyre nagyobb esésbe taszítja, a benchmark 0,8 százalékkal jár a tegnapi záróértéke alatt.

Esnek az európai bankok 2019.08.14 10:19

Gyengén teljesítenek a mai európai kereskedésben a bankok, a DAX legrosszabbul teljesítő komponensei között van a Deutsche Bank és a Commerzbank is. A kedvezőtlen szektorhangulatban az OTP árfolyama is esik, 1,1 százalékos csökkenésével a leggyengébben teljesítő blue chip ma a magyar tőzsdén.

Hátraarcot csinált Salvini – fokozódik az olasz káosz 2019.08.14 10:16

Bár Matteo Salvini olasz Liga-vezér mielőbbi előrehozott választásokat akart elérni a múlt héten kirobbantott kormányválsággal, de tegnap este mégis egy olyan javaslat mellé állt oda, ami az előrehozott választásokat legalább több hónappal, de akár egy évvel el is tolhatja. Az utóbbi napokban egyébként az összes vezető olasz politikus mást tett, mint amit előtte hetekig mondott, így a belpolitikai káosz tovább fokozódott. Augusztus 20-ra mindenesetre figyelni kell, mert aznap dől el a Conte-kormány sorsa.

tovább a cikkhez…

Összeestek a Boeing eladásai 2019.08.14 09:31

Egyre távolabb kerül attól a Boeing, hogy idén is a világ legnagyobb repülőgépgyártója legyen, az év első 7 hónapjában 38 százalékkal estek az eladásai.

tovább a cikkhez…

Kiábrándító hírek jöttek Kínából 2019.08.14 09:24

Kifejezetten gyenge makrogazdasági adatok érkeztek Kínából, amelyek arra utalnak, hogy a gazdaságot komolyan megviseli a kereskedelmi háború. Az elemzők szerint újabb élénkítésre van szükség, különben a kínai gazdasági növekedés tovább lassulhat.

tovább a cikkhez…

Nem tartott ki nyitásig a jó hangulat 2019.08.14 09:18

Vegyesen nyitottak az európai tőzsdék, a DAX a tegnapi záróértékén kezdte a kereskedést, a CAC-40 0,1,a FTSE-100 pedig 0,5 százalékot esett. A magyar tőzsdén inkább mínuszokkal indul a nap, a Mol és az OTP árfolyama 0,6 százalékkal került lejjebb, egyedül a Richter tud emelkedni a blue chipek közül, 0,3 százalékos pluszban áll a papír.

Itt a friss GDP-adat! 2019.08.14 09:00

A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és munkanaphatással igazítva) 5,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az előző negyedévben még 5,2%-os volt a GDP-növekedés. A kiigazítatlan GDP-index 4,9% lett, az erre vonatkozó piaci várakozás 4,7% volt. Vagyis a szakértők gazdasági lassulást vártak, ami bejött, de a lassulás mértéke kisebb volt, vagyis megint pozitív meglepetést okozott a magyar gazdaság.

tovább a cikkhez…

Kitart még a lendület ma reggel a tőzsdéken 2019.08.14 08:40

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Kedden a nap nagy részében mínuszban álltak az irányadó európai indexek, a délután folyamán érkező hírekre azonban enyhültek a kereskedelmi háborús feszültségek, és az amerikai tőzsdenyitással együtt az európai indexek is felfelé vették az irányt. A magyar tőzsdén hasonló folyamatok látszódtak, a nap végén mégis lefordult a BUX index és végül 0,4 százalékos csökkenéssel fejezte be a kereskedést. A blue chipek közül egyedül az OTP nem esett, a bankpapír az előző napi záróértékén fejezte be a napot, a Mol 0,9, a Magyar Telekom 1,2, a Richter 0,5 százalékkal került lejjebb.

Bizonyos termékköröket lehúznak a szeptember elsején 10%-ra emelendő kínai importvám listájáról, más termékeknél pedig december 15-ig elhalasztják a döntést – érkezett tegnap a hír, aminek hatására nagyot ugrottak a keddi kereskedésben az amerikai részvénypiacok. A Dow 1,2%-os (308 pontos), az S&P 500 1,4%-os, a Nasdaq pedig 1,95%-os emelkedéssel zárta a napot. A nap sztárja, az Apple több mint 4,2%-kal került feljebb a keddi kereskedésben.

Kitart még a lendület ma reggel a tőzsdéken

Mik az előjelek mára?

Az amerikai tőzsdék tegnapi felpattanását emelkedés követte ma reggel a fontosabb ázsiai részvénypiacokon annak ellenére, hogy a hongkongi feszültségek továbbra sem rendeződtek. A hongkongi index 0,6 százalékkal, a Nikkei 225 1 százalékkal, a kínai Shanghai Composite 0,6 százalékkal, a dél-koreai Kospi pedig 0,7 százalékkal került feljebb.

A termékvámok elhalasztásának hírére (ami többek között az elektronikai cikkeket érinti) nagyot emelkedtek a ma reggeli kereskedésben a technológiai vállalatok, az Apple beszállítói közül például a Murata Manufacturing 3,2, a Taiyo Yuden 6,4 százalékot emelkedett a japán tőzsdén, a hongkongi Sunny Optical 12, a Taiwan Semiconductor Manufacturing 2 százalékot erősödött.

Az európai határidős indexek mérsékelt emelkedéseket jeleznek előre a nyitásra, a DAX futures 23 pontos pluszban áll.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A jó hangulat elsősorban annak köszönhető, hogy most éppen enyhült a kereskedelmi háború, de ezen kívül a hongkongi és az argentin belpolitikai feszültségek továbbra is a fókuszban vannak. Ma GDP-adatok érkeznek Európából, a német adat a várakozásoknak megfelelően alakult: a második negyedéves GDP 0,1 százalékkal maradt el az előző negyedévitől. A -0,1%-os GDP-adat azt jelenti, hogy a német gazdaság egy lépésre került a technikai recessziótól, amihez két egymást követő negatív eredménye szükséges. Erre minden esély megvan, hiszen az európai gazdaságról folyamatosan kiábrándító adatok érkeznek.

Kitart még a lendület ma reggel a tőzsdéken

Mire érdemes ma figyelni?

A hét legfontosabb adata egyértelműen a második negyedéves előzetes növekedési statisztika, ami ma lát napvilágot. Ebből kiderülhet, lassul-e már a magyar gazdaság, vagy továbbra is ellenállunk a nemzetközi környezetnek. Az év első három hónapjában a magyar gazdaság 5,3%-kal tudott bővülni, a második negyedévre 4,7 százalékos növekedést vár az elemzői konszenzus.

Kitart még a lendület ma reggel a tőzsdéken

Tényleg pocsék időszaka van a német gazdaságnak: zsugorodott a GDP 2019.08.14 08:20

A várakozásoknak megfelelően a német gazdaság második negyedéves teljesítménye 0,1%-kal elmaradt az előző negyedévitől. Németország az utóbbi egy évben kétszer visszaesést, egyszer stagnálást mutatott negyedéves alapon, így aztán csak a 2019 eleji erősebb teljesítmény miatt nem „mínuszos” az éves GDP-növekedés.

tovább a cikkhez…