HU Language HU
Esik a forint, most dől el a sorsa
augusztus 14, 2019 0

A vártnál gyengébb mai német és kínai makroadatok után a déli órákban meredeken romlani kezdett a globális befektetői légkör, mivel 2007 után először bukott az amerikai 10 éves kötvényhozam a 2 éves alá, azaz recessziós jelet kezdett küldeni az amerikai kötvénypiac. A fejlett piaci hozamesés a magyart is meredeken magával rántotta, új történelmi mélypontra bukott a magyar kötvényhozam és közben a hangulatromlás a forintot is magával rántotta.

Nagyon csúnya, ami ma megy a tőzsdéken 2019.08.14 15:04

Tegnap még úgy tűnt, hogy újra felfelé vehetik az irányt a világ tőzsdéi, ma azonban több olyan hír is érkezett, ami miatt masszív lefordulást láthatunk. Pánikról egyelőre még korai lenne beszélni, de nem szép az, ami ma történik.

tovább a cikkhez…

Esik a forint, most dől el a sorsa 2019.08.14 14:58

Jókora ütést kapott a forint a délutáni kereskedés során amiatt, hogy általános kockázatkerülő hangulat alakult ki a feltörekvő piacokon az amerikai recessziós félelmek hatására (inverzzé vált a hozamgörbe 11 év után). A befektetők a biztosnak hitt termékekbe menekülnek, így adják a forintot, illetve a többi régiós devizát is, igaz közben például a magyar kötvényhozamok szokatlanul nagyot estek. Kereskedők szerint nagy külföldi vételek vannak a mozgások mögött. Külön cikkünkben bővebben írtunk az okokról.

A forint kora délután még 323,5-nél járt, aztán ahogy az amerikai recessziós félelmek miatt a részvénypiacokon esések, a feltörekvő piacokon pedig devizaeladási hullám bontakozott ki, a jegyzések több hullámban 325,4-ig ugrottak az euróval szemben.

Amint az alábbi ábra mutatja, a forint mai esésével elkezdi alulról visszatesztelni a berajzolt emelkedő trendvonalat. Normál esetben a mozgás az szokott lenni, hogy a visszatesztelés után az EURHUF árfolyam újra lebukik, azaz a forint erőre kap. Meglátjuk, hogy a mostani piaci környezetben is tényleg ez történik-e majd a következő napokban.

A forint egyébként az euróval szemben ma még csak 0,5%-kal esett, a zloty viszont 0,7%-kal. A cseh korona viszont most is szinte mozdulatlan (0,1%-os gyengülés). A török líra 0,4%-kal, a dél-afrikai rand pedig 1%-kal esett.

A forint esése mellett a dollár az euróval szemben stabil 1,1175-nél, így a dollár/forint sem ugrott akkorát, 291 körül jár a kereskedés most.

Ez már tényleg őrület: tovább szakadnak a magyar hozamok! 2019.08.14 14:43

Szerdán újabb 22 bázispontot esett a magyar tízéves referenciahozam, így már 1,47% az új történelmi mélypont – derül ki az ÁKK honlapján található adatokból. Piaci forrásaink szerint hatalmas a csapkodás a piacon, egyelőre mindenki próbálja felvenni a fonalat.

tovább a cikkhez…

Pánik a tőzsdéken, eszement mozgások – Megkérdeztük a nagyokat, mibe érdemes most fektetni 2019.08.14 14:20

Az argentin tőzsde egy nap alatt a világ valaha volt második legnagyobb tőzsdei esését produkálta, az USA és Kína folytatja a cicaharcot, a kötvényhozamok sokak szerint már eszement szinteken járnak, egyáltalán nem könnyű tehát eldönteni, hogy mibe érdemes ilyen környezetben a pénzünket tartani. Megkérdeztük a magyar piac legnagyobb abszolút hozamú alapjait kezelő portfóliómenedzsereit, ők hogyan látják a mostani piaci történéseket, milyen fontosabb piacmozgató eseményeket várnak és mik azok a befektetési sztorik, amik közép-hosszabb távon kifizetődőek lehetnek.

tovább a cikkhez…

A zloty még nagyobbat esik 2019.08.14 13:15

A régióban a forint teljesítménye nem lóg ki a sorból, a lengyel zloty 0,6 százalékkal gyengült az euróval szemben, a cseh korona pedig eddig megúszta 0,1 százalékos leértékelődéssel.

Elromlott a hangulat, megbotlott a forint 2019.08.14 13:13

Kora délutánra gyengült a forint az euróval szemben, a 324,4-es árfolyam 0,3 százalékkal magasabb a tegnapinál. A dollár 290,5-nél jár, míg az angol font 349,4 forintba kerül.

Tegnap tovább menetelt a forint – Meddig lehet benne erő? 2019.08.14 08:29

Szerda reggel 323,5-nél járt a forint az euróval szemben, ez megegyezett a kedd esti árfolyammal. Tegnap arra a hírre tudott erősödni a forint, hogy Donald Trump december közepéig felfüggesztette a kínai termékekre belengetett újabb vámokat, ezzel enyhültek a kereskedelmi háborús feszültségek. A következő napokban is elsősorban a külföldi hírek határozhatják meg a hangulatot a forint piacán, illetve a hamarosan érkező előzetes GDP-adatra lesz érdemes ma figyelni. A dollárral szemben most 289,6-nál járt a magyar deviza, míg az angol font 349,4 forintba kerül.

Tegnap tovább menetelt a forint - Meddig lehet benne erő?

A régióban egyelőre kis elmozdulásokkal indul a nap, a lengyel zloty minimálisan gyengült, a cseh korona pedig erősödött az euróval szemben. Közben a feltörekvő piacokon a török líra 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig stagnálással nyitott. Az utóbbi napokban sokat szenvedett argentin peso közben nem tud visszaerősödni a hétfői 30%-os zuhanást követően.

Európából is GDP-adatok jönnek ma, a reggel megjelent német adat egyelőre nem volt érdemi hatással a piacokra, az euró-dollár 1,117 körül jár, akárcsak tegnap este. Közben a japán jen 0,3 százalékkal erősödött a dollárral szemben, az angol font pedig változatlan szinten nyitott tegnap estéhez képest.

Tegnap tovább menetelt a forint - Meddig lehet benne erő?