HU Language HU
Történelmi rekordok dőlnek az európai kötvénypiacon
augusztus 16, 2019 0

Történelmi mélypontjaik közelében mozogtak az euróövezeti államkötvények hozamai pénteken, híven tükrözve a globális recessziós kockázatok miatti aggodalmakat és azon várakozások fokozódását, hogy az Európai Központi Bank hamarosan tovább lazítja monetáris politikáját.

Ha a csökkenő trend nem változik a nap végéig, az euróövezeti referenciának tartott tízéves német államkötvények és a tízéves olasz állampapírok hozamai egy hét alatt olyan nagy mértékű esést könyvelhetnek el, mint ami legutóbb 2018 közepén fordult elő. A tízéves spanyol papírok hozama 2016 óta nem tapasztalt mértékben, 23 bázisponttal mérséklődött.

2019.08.12 05:55 Akkora vihar készül, amibe beleremeghet a világgazdaság

A délelőtti kereskedésben a tízéves német papírok hozama a csütörtökön elért rekordalacsony, mínusz 0,714 százalék környékén mozgott, nagyjából 12 bázisponttal csökkent egy hét alatt. Olaszországban azok a spekulációk, hogy az EKB kormányzótanácsa csökkenti a kamatokat és más egyéb gazdaságélénkítő intézkedéseket fogad el, segített magához térnie a kötvénypiacnak a múlt heti heves eladási hullám után. A tízéves olasz államkötvények hozama egy hét alatt majdnem 45 bázisponttal esett, és közel hároméves mélypontja körül, 1,367 százalékon állt péntek dél körül.

Olli Rehn, a finn központi bank elnöke, az EKB kormányzótanácsának tagja csütörtökön új rekordmélységekbe küldte az euróövezeti államok kötvényeinek hozamait azzal a nyilatkozattal, amelyben arról beszélt, hogy szeptemberben jelentős monetáris lazításról kell döntenie az euróövezeti jegybanknak a gazdasági növekedés alátámasztásának érdekében.

Ezt megelőzően megfordult az amerikai államkötvények hozamgörbéje a kétéves és tízéves időtávon is, ami tovább fokozta a recessziós kockázatok miatti aggodalmakat. Az utóbbi hónapokban többször előfordult, hogy a tízéves papírok hozama a három hónapos kincstárjegyek hozama alá esett, de az, hogy a kétéves államkötvények hozama is meghaladja a tízévesekét, 12 éve először történt meg. A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy pár negyedéven belül recesszióba kerül a gazdaság, ha a hozamgörbe inverzzé válik.

Miközben számos elemző arra számít, hogy az államkötvényhozamok rendkívül alacsony szinteken maradnak, egyesek szerint túlzottak a piacok recessziós félelmei, amelyeket az amerikai államkötvények hozamgörbéjének inverzzé válása mutat. Fahad Kamal, a Kleinwort Hambros londoni székhelyű magánbank vezető közgazdásza kijelentette, hogy egy azonnali recesszió nem fenyeget, és a kötvények borzasztóan drágák maradnak.