HU Language HU
június 8, 2019 0

Visszafogottan reagált szombaton a török védelmi minisztérium az előző napi amerikai figyelmeztetésre, hozzátéve, hogy mindkét fél megoldásra törekszik.

Az Egyesült Államok július végéig szabott határidőt a NATO-partner Törökországnak, hogy lemondja az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer megvásárlását, ellenkező esetben Washington felbontja az amerikai gyártmányú F-35-ös harci repülőgépek eladására vonatkozó megállapodást.

Patrick Shanahan megbízott amerikai védelmi miniszter levelében arról tájékoztatta török hivatali partnerét, Hulusi Akart, hogy Washington július 31-ikével véget vet a török pilóták kiképzésének, s az Egyesült Államokban az F-35-ös kiképzésen tartózkodó török személyzetnek július végéig el kell hagynia az országot.

Az ankarai védelmi minisztérium mindössze annyit közölt, hogy megkapta a két ország közötti védelmi és biztonsági együttműködéssel foglalkozó levelet, de nem utalt konkrétan az F-35-ösök adásvételére.

A tárca közleménye szerint a levél azt a várakozást fogalmazza meg, hogy a stratégiai partnerség keretében találjanak megoldást a létező problémára, és tartsák fenn az átfogó biztonsági együttműködést, továbbá hangsúlyozza a tárgyalások folytatásának fontosságát.

Törökország mindenáron vásárolni akar Oroszországtól Sz-400 típusú föld-levegő rakétarendszereket. Recep Tayyip Erdogan török elnök legutóbb kedden jelentette ki: ki van zárva, hogy Ankara visszalépjen a NATO-szövetségesével való viszonyban feszültséget keltő üzlettől.

Még mindig van lehetőségük megváltoztatni az Sz-400-asokkal kapcsolatos tervet

– írta levelében Patrick Shanahan.

Az első amerikai ellenlépés az lesz, hogy Washington nem hívja meg Törökországot az F-35-ös vadászgépekről a jövő héten Belgiumban tartandó kerekasztalra.