HU Language HU
június 9, 2019 0

Jelenleg hat Michelin-csillagos étterem működik Budapesten: a régióban ez kivételesen magas szám. Az pedig különösen figyelemreméltó, hogy az Onyxnak 2 csillagja is van. Most úgy tűnik, nem akarnak itt megállni.

Márciusban jelentették be, hogy két magyar étterem, a Stand és a Babel is kapott egy-egy Michelin-csillagot. Ráadásul mindegyik korábban elismert magyar étterem meg tudta őrizni a csillagait, így összesen már hat ilyen hely van Magyarországon:

  • A Costes 2010 óta;
  • Az Onyx 2011-től 2017-ig egy csillagos volt, majd 2018-ban megszerezte második Michelin-csillagát;
  • A Borkonyha 2014 óta rendelkezik egy csillaggal;
  • A Costes Downtown 2016 óta rendelkezik egy csillaggal
  • A Stand és a Babel pedig 2019-ben kapott.

A klasszikus osztályozás szerint az egy Michelin-csillag azt jelenti, hogy minőségi a konyha, érdemes benézni, ha arra járunk. A két csillag azt jelenti: kitűnő konyha, érdemes egy kerülőt is tenni miatta. A három csillag pedig azt jelenti: kiemelkedően jó a konyha, ami megér egy utat.

Jöhet az első 3 csillagos budapesti étterem?

A napokban érdekes interjút adott a Dining Guide gasztro-szaklapnak Fekete Marcell, a Gerbeaud (hozzájuk tartozik az Onyx is) F&B (food and beverage) igazgatója. Az F&B vezető gyakorlatilag egy étterem igazgatója, jellemzően a beszerzéséért, az értékesítésért, a szolgáltatások kialakításáért, illetve a különböző részlegek elszámoltatásáért felel.

Jöhet az első 3 Michelin-csillagos magyar étterem?

Fotó: Onyx Facebook

Fekete szerint olyannyira meghatározza a minősítés a munkájukat, hogy a jelenlegi kitűzött céljuk a három Michelin-csillag. Ennek megszerzésén már elkezdtek strukturáltan dolgozni a háttérben, de még idő kell, hogy kiforrja magát.

Hozzátette: a nagy szintugrás az egy és a kettő csillag között van. „Ahol tehát két csillag van, ott tud három is lenni.”

A fejlesztések része lesz az is, hogy felújítják az Onyxot. Az étterem tervezett új belső megjelenése egy, az emberekhez sokkal közelebb hozott séfkaraktert es egy letisztult konyhafilozófiát fog tükrözni.