HU Language HU
június 10, 2019 0

41,65 milliárd dolláros külkereskedelmi többletet jelentett Kína májusban, annak ellenére, hogy közgazdászok egy sora ennél jelentősen kisebb számot saccolt az Egyesült Államokkal dúló kereskedelmi háború miatt – írja a CNBC.

A Reuters által megkérdezett elemzők a jelentett érték kevesebb mint felére, 20,5 milliárd dollárra számítottak. A kínai export 1,1%-ot nőtt, az import 8,5%-ot esett a tavalyi bázishoz képest. Ez a pozitív meglepetés javulás az áprilisi adathoz képest: ekkor 13,8 milliárd dolláros külkereskedelmi többletet jelentett az ázsiai ország, ami jelentősen elmaradt a várt 35 milliárd dollárhoz képest.

Kínának egyébként jelenleg 26,9 milliárd dolláros külkereskedelmi többlete van az Egyesült Államokkal, ami több mint ötmilliárd dolláros növekedés az áprilisi adatokhoz képest.

Ettől függetlenül megszólalt Steven Mnuchin pénzügyminiszter is, aki elmondta: Trump „örömmel” kivet új büntetővámokat Kínára, ha eredménytelenül zárul a hónap végére tervezett pénzügyminiszteri találkozó a két ország közt.

Beszélt a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire is, aki elmondta, hogy nagyon aggódik az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt, hiszen ez szerinte „közvetlenül, nagyon negatívan” hat az eurózónára, ha elhúzódik.

„Egy kereskedelmi háború válságot okozna az egész világon, különösen Európában” – figyelmeztetett La Maire.

A kereskedelmi adatokra a belföldi, sanghaji tőzsde 0,75%-os pozitív elmozdulással, a hongkongi tőzsde 0,26%-os plusszal reagált.

Kínának szinte meg se kottyan a kereskedelmi háború