HU Language HU
június 11, 2019 0

Emelkednek az európai tőzsdék kedden, miután Donald Trump visszavonta a Mexikóra kivetendő vámokat, az elnök azonban meglebegtette, hogy kész Kínával szemben további vámokat kivetni, ami óvatosságra inthette a befektetőket. Az európai tőzsdék erősödésével párhuzamosan a magyar tőzsde is emelkedik.

Nagyot esett az Est Media árfolyama 2019.06.11 12:10

Az április közepétől május végéig tartó lejtmenet után az árfolyam a 81 forintos szint közelében található támasz alá került, ami a korábbi hónapok folyamán többször is sikerrel állta útját az esésnek. Június elején azonban pozitív fordulat következett, az Est Media árfolyama felpattant. A társaság nemrég közgyűlést tartott, amelyen két új igazgatósági tagot is választottak, bekerült az Est Media igazgatóságába Papp István, aki korábban a Ciscónál, a T-Systemsnél és a Microsoftnál töltött be vezető pozíciót. Papp István az Est Media közgyűlése után a Portfolionak adott interjújában azonban nagyon kevés új részletet osztott meg a társaság terveivel kapcsolatban.

Kedden azonban nagyot esett az Est Media árfolyama, a társaság részvényei 5,2 százalékkal kerültek ma lejjebb. Az Est Media 30,9 millió forintos forgalom mellett esik, azonban az Est Media keddi forgalma 65 százalékkal alacsonyabb a részvény idei, átlagos forgalmával összehasonlítva.

Felpattant a DAX 2019.06.11 10:56

Feljebb kerültek az amerikai részvényindexek, a befektetők kedvezően fogadták Donald Trump korábbi bejelentését, miután az amerikai elnök visszavonta a mexikói vámok kivetését. A hétfői piaczárás felé közeledve azonban alábbhagyott a lendület, azt követően, hogy az amerikai elnök ismét megfenyegette Kínát. Donald Trump hétfőn kiemelte, ha Hszi Csin-ping kínai elnök nem vesz részt a június végi oszakai G20-as csúcson, akkor Washington azonnali hatállyal további védővámokat léptet életbe a kínai árukra. Az emelkedést mindemellett a kamatcsökkentési várakozások is támogathatták, miután a pénteki, gyenge munkaerőpiaci adatközlés után a piaci szereplők egy része monetáris lazításban reménykedhetett. A Dow 0,3 százalékos erősödése mellett az S&P500 0,5 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,1 százalékkal került feljebb.

Az irányadó ázsiai részvényindexek a Donald Trump által meglebegtetett vámfenyegetések ellenére is emelkedtek kedden, a Nikkei 0,3 százalékos erősödése mellett a hongkongi részvényindex 0,8 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 2,6 százalékot emelkedett.

Európában is emelkedéssel indult a hét második napja, a keddi piacnyitástól távolodva a kontinens börzéi emelkednek, a CAC40 0,5 százalékos erősödése mellett a milánói börze 0,6 százalékkal került feljebb, míg a hétfői szünnap után újranyitó DAX 1,1 százalékkal került ma feljebb.

Emelkedik a magyar tőzsde 2019.06.11 09:52

Emelkedik a magyar tőzsde, a BUX 1 százalékos emelkedés mellett 411 ponttal került feljebb, míg a blue chipek kivétel nélkül emelkednek. Az OTP 1,4 százalékos emelkedése mellett a Mol 1 százalékkal került feljebb, a Richter 0,8 százalékot erősödött, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékkal került feljebb.

Donald Trump ellentmondásos nyilatkozatait emésztik a befektetők 2019.06.11 08:30

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Emelkedéssel indult a hétfői kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a befektetők kedvezően fogadták Donald Trump Twitter-üzenetét, miután az elnök bejelentette, hogy visszavonja a mexikói vámok kivetését. A hétfői piaczárás felé közeledve azonban alábbhagyott a lendület, azt követően, hogy az amerikai elnök ismét megfenyegette Kínát. Donald Trump hétfőn kiemelte, ha Hszi Csin-ping kínai elnök nem vesz részt a június végi oszakai G20-as csúcson, akkor Washington azonnali hatállyal további védővámokat léptet életbe a kínai árukra. Az amerikai részvényindexek emelkedéssel zárták a hétfői kereskedést, a Dow végül 79 pontos erősödés után 0,3 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,5 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,1 százalékos emelkedéssel zárta a hét első napját.

Emelkedéssel zárta a pénteki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 160 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,8 százalékos erősödés után 12 480 forinton zárt, míg a Mol 0,6 százalékos emelkedést követően 3 286 forinton fejezte be a pénteki kereskedést. A Richter 0,6 százalékos esés után 5 100 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 0,4 százaléks esést követően 412,5 forinton fejezte be a hét utolsó napját.

Mik az előjelek mára?

Emelkednek az ázsiai tőzsdék a hét második napján, a keddi kereskedés annak ellenére is pozitív hangulatban telt, hogy az amerikai elnök hétfőn ismét a kínai termékekre kivetett vámok emelését lebegtette meg, a Nikkei 0,3 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,8 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji részvényindex 2,2 százalékot emelkedett. Ázsia más részein is felfelé kapaszkodtak a tőzsdék, a szingapúri tőzsde 0,6 százalékos erősödése mellett a dél-koreai Kospi 0,5 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek mérsékelt emelkedést mutatnak ma reggel, míg a határidős DAX 96 pontos erősödése 0,8 százalékos emelkedést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Jelentős, piacmozgató makroadat hiányában a befektetők a kereskedelmi háborús hírfolyamra fókuszálhatnak, miután Donald Trump bár bejelentette, hogy visszavonja a mexikói vámok kivetését, azonban az amerikai elnök hétfőn meglebegtette, hogy azonnali hatállyal további védővámokat léptet életbe a kínai árukra, amennyiben a kínai elnök nem vesz részt a G20-as csúcson.

Mire érdemes ma figyelni?

Kedden az ÁKK 3 hónapos kincstárjegy aukcióját leszámítva nem érkezik kiemelt makroadat.

Donald Trump ellentmondásos nyilatkozatait emésztik a befektetők

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Donald Trump ellentmondásos nyilatkozatait emésztik a befektetők