HU Language HU
június 13, 2019 0

Egészen extrém időszak a nyár a Balatonnál, a szokásosnál jóval többen tartózkodnak ott a nyári hónapokban, ez pedig a mobilforgalomban is meglátszik, nyáron 5-7-szeresére ugrik a mobilozók száma, olyankor az országos mobilforgalom több mint tizedét ez a régió adja. Erre a mobilszolgáltatók is reagálnak, folyamatosan fejlesztik hálózatukat, nyáron pedig ideiglenes állomásokat is telepítenek a Balaton környékére, a Telenornál a fejlesztésekkel a balatoni kapacitás idén közel duplája lehet a tavalyinak, a fejlesztésekre közel félmilliárd forintot költ a szolgáltató. A Telenorral a Balaton déli partján jártunk, hogy megnézzük, mivel készülnek a mobilozók rohamára.

Extrém időszak a nyár a Balatonon

Nincs még egy olyan szezon, mint a nyár, és olyan magyarországi régió, mint a Balaton, amikor és ahol hónapokra az éves átlagot jóval meghaladó lenne a mobilforgalom. A nyári szezonban átlagban 5-7-szeresére, a legnépszerűbb helyeken pedig akár több mint a 10-szeresére növekszik a balatoni régióban mobilozók száma. Ilyenkor a teljes országos mobilforgalom több mint 10 százaléka ebben a térségben keletkezik. Az adatforgalmi szezonalitás szempontjából kiemelkedő települések közül Csopakon például 15-ször annyi adat megy át a Telenor Hipernet hálózatán a nyári szezon egy napján, mint egy februári hétköznapon. Magyarország egyetlen térségében sem mérhető ilyen mértékű forgalomnövekedés; a három hónap alatt a balatoni régió a teljes országos forgalom több mint 10 százalékát generálja. A Telenor ügyfelei egy átlagos napon a balatoni településeken közel 20 terabájt adatot forgalmaznak, és százezres nagyságrendű SMS-t küldenek és fogadnak. Az elmúlt években egyre jellemzőbb volt, hogy napközben, jellemzően a strandon töltött idő alatt is megemelkedik a mobil adatforgalom, de a csúcsidőszak továbbra is jellemzően az esti órákra esik.

Kiemelt esemény a Balaton Sound

A Balaton Sound az az esemény, amire az év során a legnagyobb kitelepüléssel készül a Telenor, mivel ezen a helyszínen relatíve kis helyen egyszerre jellemzően több tízezer felhasználó tartózkodik. A Telenor a fesztivál területén összesen hét helyen állít mobil állomást, amelyeken csak a legmodernebb technológiákat indítják el, 3G és 4G+ szolgáltatást nyújtanak, 1800 és 2600 MHz-en üzemelnek az állomások, amelyekbe a maximális kapacitást építik be. A rendszer telepítésében 10-15 kolléga vesz részt, a mobilegységek kihelyezésére 2 nap áll rendelkezésre, azért nem több, mert a területhasználat csak rövid ideig biztosított, másrészt az antennák többek között keverőpultokra kerülnek, így az állomásokat csak akkor lehet kiépíteni, amikor a koncertekhez szükséges infrastruktúra már elkészült. A Telenor csapata vándorcirkuszként jár egyik fesztiválról a másikra, a Volt fesztivál kitelepített eszközeit leszerelik Sopronban és már szállítják is át Zamárdiba a Soundra. Az eszközök telepítése a fesztiválokon 1-2 napig, a lebontásuk jellemzően kevesebb ideig, 1 napig tart. A fesztiválozók a kitelepített eszközökből elsősorban a szolgáltató kisbuszait láthatja, 10-20 méteres oszlopokkal és antennákkal a tetejükön, de vannak antennák a keverőpultokon és más oszlopokon is, azokon 8-10 méteres magasságban helyezik el az antennákat. A kitelepített eszközök egy időben akár több tízezer embert, vagyis egy nagyobb város lakosságának megfelelő felhasználót képesek kiszolgálni, de itt azért más a felhasználói kör, és az átlagos felhasználási volumen mint egy átlagos magyarországi nagyvárosban, a mobilforgalom a reggeli órákban alacsony, kiugró értékek pedig az esti koncertek idején jellemzőek. Az elmúlt években jellemzően évről-évre nő a mobilforgalom a Soundon, amire a szolgáltatók is reagálnak, a Telenor is egyre nagyobb kapacitást telepít ki.

Több lehetőség is van a kapacitás bővítésére

Abban az esetben, ha akár tartósan, vagy akár csak ideiglenesen nagyobb hálózati kapacitásra van szükség, a szolgáltatóknak újabb állandó bázisállomások kihelyezésén túl több beavatkozási lehetőség is rendelkezésükre áll:

  • A bázisállomásokon az antennákon kívül található egy okosbox, abban pedig többek között egy alapsávi kártya, amelynek van korlátja, amikor az egyidejű felhasználószámban elérnek egy limitet, akkor a kártyát egy modernebbre cserélik vagy több kártyát használnak, ezzel is bővíthető a kapacitás.
  • Arra is van lehetőség, hogy a bázisállomásra plusz frekvenciasávokat hozzanak be. 4G-bázisállomásnál 800 MHz az alapfrekvencia, hiszen ez biztosítja a legnagyobb lefedettséget, erre építhet a szolgáltató egy 1800 MHz-es illetve egy 2600 MHz-es layert a kapacitás bővítéséért.
  • A kapacitásban az antennatechnológiának is van szerepe, kétutas vételről négyutas vételre való átállással a kapacitás duplázódása érhető el.
  • A bázisállomás átviteltechnikai kapacitása is bővíthető.

Ha a meglévő hálózati infrastruktúra kapacitása a fenti kapacitásbővítési lehetőségek ellenére sem elegendő, akkor sűrítő állomást kell építeni már meglévő bázisállomások közé, amely addicionális lefedettséget és kapacitást biztosít. Ezek a bázisállomások ideiglenesen,

  • a balatoni csúcsszezonban például jellemzően 2-3 hónapig kerülnek kihelyezésre, és a hagyományos tornyoknál könnyebb szerkezettel épülnek, a szezon után pedig áthelyezhetők olyan területekre, ahol nagyobb szükség van a kapacitás bővítésére,
  • de a hálózatsűrítés mobil eszközzel is megoldható, amelyekkel jellemzően néhány napra, például fesztiválokra települnek ki a szolgáltatók. Ebben az esetben, mivel az állomások közel esnek egymáshoz, nem lehet magas antennákat építeni, ezért mikrocellás hálózatot hoznak létre.

Az ideiglenes, néhány hónapra kihelyezett, könnyű szerkezetes, 18 méter magas tornyokra kihelyezett bázisállomásból a Telenor idén a Balatonnál 6 darabot használ, ezeket a szezon végén leszerelik, és más helyszínekre telepíthetik át.

Hogy fogunk mobilozni idén a Balatonnál? Például a Soundon?

Muszáj fejleszteni

Mivel az ügyfelek évről-évre egyre nagyobb mobilforgalmat generálnak a Balatonnál, ezért a szolgáltatóknak folyamatosan kell bővíteniük a hálózatuk kapacitását. A Telenor az elmúlt évben 13 új bázisállomást telepített a Balaton vonzáskörzetében, és több mint 50 cella esetében frekvenciasávok összefogásával 4G-ről 4G+ technológiára bővítve kínálja mobilinternet- és 4G-hangszolgáltatását. A frekvenciasáv-összefogással felkészített településeken a szezon előtti időszakban akár 500+ Mbps sebesség is mérhető egy átlagos lakossági Hipernet hozzáféréssel. Ezt egyébként a Balaton déli partján, Fonyód Bélatelepen ki is próbáltuk, és annak ellenére sikerült másodpercenként 400 megabit feletti sebességet mérni, hogy a bázisállomástól relatíve messze, egy bozótos takarásában álltunk. Ilyen sebesség eléréséhez egyébként szükség van a legújabb mobilokra is, a régebbi készülékek még nem tudják kihasználni a modern hálózatok nyújtotta lehetőségeket, másrészt az sem mindegy, hogy egy időben hányan csatlakoznak ugyanarra a bázisállomásra, a cellánkénti kapacitás ugyanis megoszlik.

Hogy fogunk mobilozni idén a Balatonnál? Például a Soundon?

Csak hogy a 400+ Mbps sebességet perspektívába helyezzük: HD minőségű filmek streameléséhez másodpercenként 4-5, normál Youtube videók megnézéséhez jellemzően másodpercenként 1 megabit adatletöltési sebességre van szükség, vagyis egy-egy modern balatoni bázisállomás egy időben több száz olyan felhasználót is ki tud szolgálni, aki nem csak böngészésre, hanem például videónézésre is használja a mobilját.

A Telenor az előbb említett fejlesztéseken túl további 45 állomáson a vezérlőmodulok legmodernebb, leggyorsabb modellre való frissítésével bővítette a kapacitásokat. A bővítést a legnagyobb mértékben Csopak, Fonyód, Balatonlelle, Balatonboglár, Balatonvilágos és Vonyarcvashegy, illetve Siófok, Balatonszemes, és Balatonfenyves környékén tapasztalhatják az ügyfelek. A nyári szezonban azonban nem csak a Balaton környékén, de az oda vezető utakon, például az M7-es autópályán és a 7-es főúton is jelentősen nő a mobilhálózati forgalom, emiatt ezek vonzáskörzetében, Martonvásár, Velence, Székesfehérvár és Polgárdi térségében is bővítéseket hajtott végre a Telenor, megduplázta a sávszélességet, és két új állomást is üzembe helyezett.

A Telenor az állandó állomásokon végrehajtott fejlesztéseken túl időszakosan alkalmazott új bővítéssel tavalyhoz képest idén 90 százalékkal magasabb kapacitásszintet érhet el, idén csak a balatoni hálózatfejlesztésre közel félmilliárd forintot fordít a szolgáltató.

A hálózatfejlesztés egyébként nem könnyű a Balatonnál, főként a domborzati viszonyok, a természetvédelmi területek, a védett épületek és a toronyépítést szigorú feltételekhez kötő Balaton-törvény szabályai miatt, ráadásul a nyári forgalmat kiszolgáló hatalmas kapacitás az év többi időszakában kihasználatlan marad, ami üzemeltetés-gazdaságossági szempontból jelent kihívást. Egy-egy új bázisállomás engedélyeztetése egyébként akár évekig is eltarthat, ha most a Balaton környékén valamelyik szolgáltató kinéz egy területet, ahol szívesen felállítana egy antennát, azt jó eséllyel csak 2-3 év múlva kötheti be hálózatába.

Címlapkép: Marka/Universal Images Group via Getty Images