HU Language HU
június 14, 2019 0

Csökkentette a globális olajkereslet idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a világkereskedelem romló kilátásai miatt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), amely ugyanakkor arra számít, hogy a gazdaságélénkítő csomagoknak és a fejlődő országoknak köszönhetően jövőre erősebben nő a kereslet.

A párizsi székhelyű kormányközi szervezet pénteken közzétett szokásos havi jelentésében naponként 100 ezer hordóval, 1,2 millió hordóra fogta vissza a kereslet növekedésének idén várható ütemét, de a jövő évre már 1,4 millió hordós napi emelkedésre számít.

A figyelem az olajkeresletre összpontosul, mivel a gazdasági hangulat romlik. Ennek következményei nyilvánvalóak az olajkeresletre nézve – mutattak rá a szakértők, akik a tavaly bevezetett amerikai és kínai pótvámok fenntartásával számoltak, az idén májusban való megemelésük hatását még nem kalkulálták bele az előrejelzésbe.

Az energiaügynökség részben annak is tulajdonítja az olajkereslet növekedésének nypmottabb ütemét az idei első félévben, hogy Európában az átlagosnál melegebb időjárás miatt lassulás volt tapasztalható a petrolkémiai iparban, az Egyesült Államokban pedig stagnált a benzin és a dízelüzemanyag fogyasztása.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) csütörtökön közzétett havi jelentésében ugyancsak rontotta – napi 1,21 millió hordóról 1,14 millió hordóra csökkentette – a globális kereslet alakulására vonatkozó idei előrejelzését, és a kereskedelmi viszályokból fakadó, „jelentős lefelé mutató kockázatokra” figyelmeztetett.

A Brent azonnali jegyzése fél százalék körüli erősödéssel 61 dollár fellt tartózkodik péntek délután három óra után.

Gyorsulva nőhet a világ olajkereslete

A WTI spot árfolyama ugyanekkor ezt megközelítő mértékű emelkedéssel 52,50 dollár felett áll.

Gyorsulva nőhet a világ olajkereslete

Napelemparkot avattak

Négymilliárd forintból épült meg két napelempark a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzsér és Mándok települések határában a Cashline Befektetési Holding Zrt. beruházásában. A 10,2 megawatt összteljesítményű parkokat pénteken adták át Mándokon. Németh Attila projektfejlesztő az eseményen elmondta, a két parkban 17 naperőmű működik erőművenként 2200 napelemtáblával, amelynek megtermelt energiamennyisége parkonként eléri a 700 megawattórát. A holding a megtermelt villamos energiát az úgynevezett KÁT (kötelező átvételi) rendszerben értékesíti, vagyis támogatott áron az állam vásárolja meg. Az átadott napelemparkok mintegy 40 ezer napelemtáblája a környék négy-öt településének energiaellátását fedezheti.

Major Csaba, a Cashline-csoport igazgatósági tagja elmondta, a négymilliárd forintos beruházási költséget a társaság részben önerőből, részben banki hitelekből finanszírozta. A projektfejlesztés másfél éve kezdődött, az építkezést 2018 szeptemberében kezdték el a kivitelezők a Tuzsér és Mándok határában megvásárolt földterületeken, a munkálatok pedig idén márciusban fejeződtek be. Hozzátette, a holding a térségben további naperőmű-beruházásokban gondolkodik, de ezeket már az új szabályozás szerint METÁR-rendszerben (megújuló energiák támogatási rendszere) kell megvalósítani.

A holding a megújuló energia területén is rendelkezik befektetésekkel, tulajdonrésze van például a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt.-ben, amely Miskolcon és Győrben nyújt távfűtési szolgáltatást.

Címlapkép: shutterstock