HU Language HU
június 14, 2019 0

Lejjebb kerültek ma az irányadó európai részvényindexek, míg az európai félvezetőgyártók részvényei gyengélkednek, miután a Broadcom csütörtökön a kereskedelmi háborús bizonytalanság következtében visszavágta az idei bevételvárakozásait. A magyar tőzsde a délelőtti mínuszokat ledolgozva ismét erősödéssel próbálkozott meg, a BUX végül mérsékelt erősödéssel zárta a hét utolsó napját, míg a blue chipek közül az OTP teljesített a legjobban.

Mérsékelt erősödéssel zárta a hét utolsó napját a BUX 2019.06.14 17:22

Emelkedéssel zárta a hét utolsó napját a magyar tőzsde, a BUX 118 pontos plusz mellett 0,3 százalékkal került feljebb, míg a hazai blue chipek vegyesen teljesítettek. Az OTP 0,7 százalékos erősödés után 12 052 forinton zárt, a Magyar Telekom 0,6 százalékkal került feljebb, a telekomcég részvényei 417 forinton zártak. A Mol mindemellett 0,1 százalékos esés után 3 270 forinton zárt, míg a Richter 0,7 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó papírjai 5 065 forinton búcsúztak a hét utolsó napjától.

1 000 forint alá ütötték a Waberer’st 2019.06.14 17:08

A Waberer’s részvényei csütörtökön új mélypontra estek, a hét utolsó napján az árfolyam ismét nagyot esett, a Waberer’s 6 százalékos esés után 996 forintig zuhant, a pénteki piaczárás felé közeledve a korábbi zuhanásból egy keveset ledolgozott az árfolyam, a Waberer’s részvényei 1 000 forintig estek ma. A Waberer’s részvényeit 2017 júliusában 5 100 forinton vezették be a magyar tőzsdére, a kibocsátás óta a társaság részvényei értékük 80,4 százalékát veszítették el. A cég részvényei 10,7 millió forintos forgalom mellett estek ma, ami 54 százalékkal alacsonyabb a Waberer’s idei, 23,2 millió forintos, átlagos forgalmával összehasonlítva.

Nagyot esett a Broadcom árfolyama 2019.06.14 16:41

A tegnapi, tengerentúli piaczárás után tette közzé negyedéves számait a Broadcom, az amerikai félvezetőgyártó bevétele 5,52 milliárd dollár lett a május 5-én záruló második negyedévben, míg a Reuters elemzői konszenzusa 5,68 milliárd dolláros bevételt várt. A társaság mindemellett 2 milliárd dollárral 22,50 milliárd dollárra vágta vissza az idei évre vonatkozó bevétel várakozásait, a cég a chipek iránt mutatkozó kereslet széleskörű visszaesésére figyelmeztetett, amit a társaság az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával indokolt. A Broadcom számait és a cég előrejelzéseit kifejezetten rosszul fogadták a befektetők, a Broadcom árfolyama 6,9 százalékkal került ma lejjebb.

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék a pénteki piacnyitás után 2019.06.14 15:36

A pénteki piacnyitás felé közeledve a kereskedelmi háború vetett árnyékot a részvénypiacokra, miután az amerikai félvezetőgyártó, a Broadcom csütörtökön 2 milliárd dollárral 22,50 milliárd dollárra vágta vissza az idei évre vonatkozó bevétel várakozásait, a cég a chipek iránt mutatkozó kereslet széleskörű visszaesésére figyelmeztetett, amit a társaság az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával indokolt.

A befektetők mindemellett a beérkező kínai makroadatokra fókuszáltak, a kínai ipari termelés éves összevetésben 5 százalékkal bővült májusban, míg a Reuters elemzői konszenzusa 5,5 százalékos növekedésre számított, a növekedés üteme több mint 17 éve a legalacsonyabb volt. Az állóeszköz-beruházások is lassabban nőttek a vártnál, éves összevetésben 5,6 százalékkal emelkedtek január-májusban. Az ingatlanpiaci beruházások 11,2 százalékkal bővültek január-májusban, ugyancsak lassult az ütem az első négyhavi 11,9 százalékhoz képest. Az adatsor kevés pozitívumai közé tartozik, hogy a kiskereskedelmi forgalom viszont a vártnál is erősebben bővült. A vártnál gyengébb májusi adatok tovább erősítették azokat a várakozásokat, hogy a pekingi vezetés újabb gazdaságélénkítő intézkedéseket tesz.

A mérsékelt borús tőkepiaci hangulatban a tengerentúli tőzsdék eséssel vágtak neki a hét utolsó napjának, a Nasdaq 0,5 százalékos esése mellett az S&P500 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 0,4 százalékot esett.

Gyorsulva nőhet a világ olajkereslete 2019.06.14 15:17

Csökkentette a globális olajkereslet idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a világkereskedelem romló kilátásai miatt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), amely ugyanakkor arra számít, hogy a gazdaságélénkítő csomagoknak és a fejlődő országoknak köszönhetően jövőre erősebben nő a kereslet.

tovább a cikkhez…

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek 2019.06.14 15:07

Felemás képet mutatnak a régiós részvényindexek ma délután, a lengyel WIG 0,5 százalékos esése mellett a bécsi börze stagnál, míg a prágai tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb. A magyar tőzsde emelkedik, a BUX 5 milliárd forintos forgalom és 160 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került feljebb, a blue chipek kivétel nélkül emelkednek, míg a BUX komponensei közül az Opus és a Konzum részvényei teljesít a legjobban.

Felpattant a Konzum és az Opus 2019.06.14 14:32

Felemásan teljesítenek a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó cégek részvényei, a 4iG 5 150 forintnál új történelmi csúcson is járt ma, a lendület azonban ezt követően elfogyott és az árfolyam 1,4 százalékkal került lejjebb, a CIG Pannónia mindemellett 1,3 százalékkal került lejjebb, míg az Appeninn 2,2 százalékot esett. A Konzum és az Opus azonban jól teljesít, a Konzum 4 százalékos erősödése mellett az Opus árfolyama 3,2 százalékkal került feljebb.

A Konzum 34,6 millió forintos forgalom mellett emelkedik ma, ami 35,5 százalékkal alacsonyabb a részvényei idei átlagos forgalmával összehasonlítva, az Opus 82,59 millió forintos forgalma pedig 59,2 százalékkal alacsonyabb a cég részvényeinek idei, átlagos forgalmával összehasonlítva.

Ömlik a pénz a húsmentes húsba – Ez a jövő, vagy csak átmeneti őrület? 2019.06.14 14:11

Mozgalmas az év a részvénykibocsátások szempontjából, olyan régóta várt nagy nevek mentek idén tőzsdére, mint az Uber, a Lyft, a Pinterest, vagy a Zoom. Beindult a technológia szektor, mégis idén eddig a legnagyobb sztorit nem egy techcég szolgáltatta, hanem egy élelmiszeripari vállalat: a Beyond Meat, amiben például Leonardo DiCaprio és Bill Gates is rendelkezik részesedéssel. Sokat lehetett keresni a papírokkal, a részvények árfolyama több mint ötszöröződött a kibocsátás óta. Ennek fényében joggal felmerül a kérdés, hogy mennyire lett drága a részvény – veti fel Aswath Damodaran legfrissebb blogposztjában.

tovább a cikkhez…

Emelkedik az Est Media árfolyama 2019.06.14 13:08

Izgalmas napokat tudhat maga mögött az Est Media, az árfolyam május végén a 81 forint közelében található szint alá került, ami az elmúlt időszak folyamán többször is sikerrel állította meg az esést. Az Est Media ezután bár felpattant, a múlt héten elfogyott a lendület és a részvény ismét lefelé vette az irányt. A hét utolsó napja azonban pozitív fordulatot hozott, az árfolyam ismét felpattant, az Est Media 6 százalékkal került ma feljebb. A forgalom azonban az átlagosnál alacsonyabb, az Est Media mai, 15 millió forintos forgalma lényegesen alacsonyabb a részvény idei, átlagosan 86,3 millió forintos forgalmával összehasonlítva.

Újabb ingatlanát értékesítheti a PannErgy 2019.06.14 11:57

Megközelítőleg 3,8 forinttal növeli a PannErgy egy részvényre jutó eredményét a társaság júniusi ingatlanértékesítése – tudtuk meg a társaságtól..

tovább a cikkhez…

Lejjebb kerültek az európai részvényindexek 2019.06.14 11:54

Mérsékelt erősödéssel zárták a hét negyedik napját a tengerentúli tőzsdék, a befektetők az olajár emelkedésére figyeltek, miután az Ománi-öbölben kigyulladt két olajtanker, értesülések szerint a tűz kitörését robbanás előzte meg. Az amerikai külügyminiszter csütörtökön kiemelte, hogy az Egyesült Államok Iránt tartja felelősnek az incidensért. A Dow és az S&P500 egyaránt 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékos emelkedéssel zárt.

A japán tőzsde kivételével lejjebb kerültek az ázsiai részvényindexek pénteken, miután a hangulatra az Ománi-öbölben történt incidens nyomta rá bélyegét, a fokozódó geopolitikai feszültség mellett befektetők a Kínából beérkező makroadatokra fókuszáltak, a piaci szereplők arra kíváncsiak, hogy az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa milyen mértékben nyomhatta rá bélyegét a kínai gazdaság teljesítményére. A Nikkei 0,4 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 1 százalékot esett.

A beérkező adatsorok alapján a kínai ipari termelés éves összevetésben 5 százalékkal bővült májusban, míg a Reuters elemzői konszenzusa 5,5 százalékos növekedésre számított, a növekedés üteme több mint 17 éve a legalacsonyabb volt. Az állóeszköz-beruházások is lassabban nőttek a vártnál, éves összevetésben 5,6 százalékkal emelkedtek január-májusban. Az ingatlanpiaci beruházások 11,2 százalékkal bővültek január-májusban, ugyancsak lassult az ütem az első négyhavi 11,9 százalékhoz képest. Az adatsor kevés pozitívumai közé tartozik, hogy a kiskereskedelmi forgalom viszont a vártnál is erősebben bővült. A vártnál gyengébb májusi adatok tovább erősítették azokat a várakozásokat, hogy a pekingi vezetés újabb gazdaságélénkítő intézkedéseket tesz.

A vártnál összességében borúsabb kínai makroadatok ismét felerősítették a növekedési aggodalmakat, az irányadó európai részvényindexek lejjebb kerültek pénteken, a CAC40 0,2 százalékos esése mellett a DAX 0,5 százalékkal került lejjebb.

Mindent verő szoftvererő 2019.06.14 11:35

A részvénypiacokat felületesen szemlélő befektető számára néha hihetetlennek tűnik az a szektorok közötti rotáció, ami az amerikai tőzsdén zajlik. 2019 eltelt közel felét nézve egyértelműen megállapítható, hogy a legnagyobb nyertes a szoftver szektor. A technológiai behemótok közül egyedül a Microsoft részvényei tartózkodnak új csúcson. A kisebb, 5 és 50 milliárd dolláros kapitalizációjú szoftverrészvények briliáns teljesítménnyel lepték meg az idén a bennük hívő befektetőket. Nagy kérdés, hogy hihetünk-e ebben a szektorban a jelenlegi hatalmas növekedést árazó értékeltségek mellett, vagy az 1999-es történet ismétlését látjuk. Csak akkor a hálózati eszközgyártók voltak a legnagyobb kedvencek.

tovább a cikkhez…

Ma vehetsz utoljára osztalékért Mol-részvényt 2019.06.14 10:52

Utoljára ma vásárolhatók osztalékért a Mol részvényei, hétfőn már osztalékszelvény nélkül forognak a papírok.

tovább a cikkhez…

Kritikus szintre esett az OTP 2019.06.14 10:47

Az OTP árfolyama április közepén új történelmi csúcsra emelkedett, majd ezután nagyobb lejtmenet következett, részben a nemzetközi tőkepiaci hangulat romlása miatt, miután a befektetők az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa miatt aggódtak. Május végén úgy tűnt, hogy vége az esésnek, és a rali folytatódik, azonban az elmúlt néhány nap folyamán az árfolyam ismét esni kezdett, és a keddi lokális csúcsáról lefordulva az OTP több mint 6 százalékot esett.

Az árfolyam egy fontos támaszzónához érkezett meg, a 11 970 és 11 875 forint közötti tartomány az elmúlt időszak során többször szolgált támaszként és ellenállásként az OTP számára. A tavaly novemberi mélypontra és az áprilisi történelmi csúcsra húzott Fibonacci kiterjesztés alapján ebbe a zónába esik a 38,2 százalékos Fibonacci szint is. Amennyiben az árfolyam nem képes a jelenlegi szinteken stabilizálódni, a későbbiekben akár komolyabb lejtmenet is következhet. Ha az esés folytatódik, a későbbiekben a 11 600 forint közelében található szint mellett a 11 200 forint közelében található szint jelenthet majd támaszt az OTP számára.

Szép csendben új történelmi csúcsra emelkedett a 4iG 2019.06.14 10:06

Mészáros Lőrinc tavaly júniusi beszállása már alaposan megmozgatta a 4iG árfolyamát, ami azonban az elmúlt hetekben a vállalattal kapcsolatos jó hírek miatt tovább emelkedett, ma pedig már új történelmi csúcson is állt.

tovább a cikkhez…

Esnek az európai félvezető gyártók részvényei 2019.06.14 09:42

Az amerikai félvezetőgyártó, a Broadcom csütörtökön 2 milliárd dollárral 22,50 milliárd dollárra vágta vissza az idei évre vonatkozó bevétel várakozásait, a cég a chipek iránt mutatkozó kereslet széleskörű visszaesésére figyelmeztetett, amit a társaság az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos bizonytalansággal indokolt. A Broadcom árfolyama 8,5 százalékkal került lejjebb a tegnapi, zárás utáni kereskedésben. A Broadcom tegnapi figyelmeztetése után az európai félvezetőgyártók részvényei is lejjebb kerültek ma délelőtt, az ASM International 2,6 százalékos esése mellett az STMicroelectronics árfolyama 2,9 százalékkal került lejjebb, míg az Infineon 4,9 százalékot esett.

Felfelé kapaszkodik a BUX, emelkedik a Mol 2019.06.14 09:22

A pénteki piacnyitást követően az irányt kereste a magyar tőzsde, a BUX az átmeneti bizonytalanság után immár felfelé kapaszkodik, a hazai részvényindex 129 pontos erősödés után 0,3 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek a stagnáló Richter kivételével emelkednek, az OTP 0,3 százalékos erősödése mellett a Magyar Telekom 0,4 százalékkal került feljebb, míg a hazai nagypapírok közül 0,5 százalékos emelkedésével a Mol teljesít a legjobban.

Az irányt keresi a BUX a pénteki piacnyitás után 2019.06.14 09:04

Az irányt keresi a magyar tőzsde a pénteki piacnyitás után, a BUX 8 ponttal került ma lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,1 százalékos erősödése mellett a Mol árfolyama 0,2 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom mindemellett 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,6 százalékot esett.

Iránykereséssel indulhat a hét utolsó napja Európában 2019.06.14 08:30

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A tengerentúli tőzsdék enyhe emelkedéssel zárták a hét negyedik napját, a befektetők az olajár emelkedésére figyeltek, miután az Ománi-öbölben kigyulladt két olajtanker, értesülések szerint a tűz kitörését robbanás előzte meg. Az amerikai külügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok Iránt tartja felelősnek az Ománi-öbölben történt incidensért, Mike Pompeo azt hangoztatta, hogy az amerikai kormányzat hírszerzési források alapján arra a megállapításra jutott, hogy a tankerhajók elleni támadások hátterében Teherán áll. A tengerentúli tőzsdék végül mérsékelt erősödéssel zárták a hét negyedik napját, a Dow 102 pontos erősödés után 0,4 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,4 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 0,6 százalékos emelkedéssel zárta a csütörtöki kerekedést.

Eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 123 pontos mínusz mellett 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 1,2 százalékos esést követően 11 970 forinton zárt, a Mol 0,2 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 3 272 forinton fejezték be a csütörtöki kereskedést, míg a Magyar Telekom 0,8 százalékos esés után 414,5 forinton búcsúzott a hét negyedik napjától. A pozitív kivételt a Richter jelentette, a gyógyszergyártó papírjai 0,8 százalékos emelkedés után 5 100 forinton zártak.

Mik az előjelek mára?

A japán tőzsde kivételével lejjebb kerültek az ázsiai részvényindexek pénteken, miután a hangulatra az Ománi-öbölben történt incidens nyomta rá bélyegét, a fokozódó geopolitikai feszültség mellett befektetők a Kínából beérkező makroadatokra fókuszáltak, a piaci szereplők arra kíváncsiak, hogy az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa milyen mértékben nyomhatta rá bélyegét a kínai gazdaság teljesítményére. A pénteki kereskedés inkább borús hangulatban telt Ázsiában, a hongkongi tőzsde és a sanghaji részvényindex egyaránt 0,6 százalékkal került lejjebb, a szingapúri tőzsde 0,2 százalékot esett, míg a dél-koreai Kospi 0,6 százalékkal került ma lejjebb. A pozitív kivételt a japán tőzsde jelentette, a Nikkei 0,4 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek minimális erősödést mutatnak ma reggel, míg a határidős DAX 4 pontos gyengülése iránykeresést vetíthet előre a pénteki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Pénteken fontos makroadatok érkeznek majd Kínából, a kínai kiskereskedelmi eladási statisztikák és ipari termelési adatsorok mellett a befektetők az Ománi-öbölben történt incidens után az olajárra fókuszálhatnak majd, míg az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos új hírek szintén jelentős érdeklődésre tarthatnak majd számot.

Mire érdemes ma figyelni?

Pénteken az MNB a májusi, előzetes statisztikai mérlegét publikálja, míg a KSH az áprilisi építőipari adatát teszi közzé. A Kínából beérkező, májusi kiskereskedelmi eladási és ipari termelési statisztikák mellett az Egyesült Államokból a májusi kiskereskedelmi eladási adatsorra figyelnek majd a befektetők.

Iránykereséssel indulhat a hét utolsó napja Európában

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Iránykereséssel indulhat a hét utolsó napja Európában

Két hét múlva jön az év német tőzsdei kibocsátása 2019.06.14 08:25

Hamarosan jön az év legnagyobb tőzsdei kibocsátása Németországban, a Volkswagen már június végén tőzsdére viheti a teherautógyártó cégeit összefogó Tratont.

tovább a cikkhez…