HU Language HU
június 17, 2019 0

Több százmillió eurót keresnek a bankok évente azon, hogy felárat számítanak fel a devizaárfolyam-ingadozások elől menedéket kereső kis- és középvállalkozásoknak – derül ki az Európai Központi Bank (EKB) friss tanulmányából.

Az EKB tanulmány a származtatott devizapiacot vizsgálja; kutatásukból kiderül, hogy a kisebb vállalati ügyfelek jellemzően magasabb árat fizetnek a devizamozgások hedgeléséért. Egyes esetekben ez akár 25-szörösét is jelentheti a nagyvállalatoknak felszámított díjazáshoz képest.

„A devizakereskedők szisztematikusan és konzisztensen túláraznak azoknak az ügyfeleknek, akiknek nincs kereskedési tapasztalata” – írja a tanulmány, melyet még nem adtak ki, viszont a Financial Times már szemlézett.

A tanulmányban félmillió forward-ügyletet vizsgáltak – ezek a megállapodások lényegében arról szólnak, hogy egy meghatározott devizaárfolyamot rögzítenek egy devizakereszten. 200 bank 10 ezer ügyfelével kötött megállapodását vették górcső alá.

A tanulmányból kiderült, hogy 638 millió eurót többletbevételre tesznek szert a bankok a kkv-knak való túlárazáson: egy átlagos 50 bázispontos díjat fizet ki a megállapodásokra, míg a legnagyobb vállalatok 0,5 bázispontért hedgelhetik a devizakitettségüket.

Bár a bankok szerint a személyre szabott díjazás az igényeknek megfelelően van összerakva, a tanulmány szerint inkább azokat a vállalatokat érinti a túlárazás, amelyek nem gyakorlottak a devizapiacon, különösen ez a kkv-k esetén van így. Különösen azoknak a kkv-nak az esetén alkalmazzák ezt a gyakorlatot, amelyek csak egy banknál vezetnek számlát.