HU Language HU
június 17, 2019 0

A május végétől június 10-ig tartó, ritkán látott mértékű forinterősödést esés követte az elmúlt napokban, így jó kérdés, hogy most mire számíthatunk, merre mehet tovább a forint. A technikai kép az euró esetén nem tiszta, a dollár esetén viszont jó eséllyel újabb forinterősödési hullám jöhet.

A pénteki, erősre sikeredett amerikai kiskereskedelmi forgalmi adat lendületet adott estig a dollárnak, mert enyhítette azt a várakozást, hogy a Fed idén akár két-három kamatvágást is végrehajthat és ehhez a kommunikációt már a most szerdai döntéskor sugallhatja. Éppen ezért ezt az eseményt tartjuk a hét legfontosabb makroeseményének a naptárunk szerint:

2019.06.17 06:37 Minden szem Washingtonra szegeződik

Mindenesetre a dollár pénteki erősödésével oda jutottunk, hogy a hetes grafikonon egy nagy átölelő alakzat alakult ki, és az euró/dollár éppen a 200 hetes mozgóátlagról fordult le. Mindez afelé mutat, hogy a dollár előtt további erősödés lehet (euró/dollár süllyedés), igaz jól látszik, hogy az elmúlt másfél év nagyon kis mozgások melletti folyamatos küzdelem volt a vevők és eladók között, ami egy enyhén süllyedő árfolyamtrendet alakított ki. Az 1,11 körüli zóna nagyon erős támasznak tűnik a grafikon alapján.

Falnak ment a forint és lepattant róla

A Fed közelgő kamatvágása(i) elvileg jót tenne a feltörekvő piaci devizáknak a relatív kamatkülönbség tágulása miatt, így a szerdai esemény akár a forintra is fokozott hatással lehet. Amint az alábbi ábrán látjuk: az történt, hogy a június első felében kialakult rendületlen forinterősödés a 320-as erős támasz zónában akadt el, és onnan fordult le a forint. A mostani 322,4 körüli árfolyam mellett nem egyértelmű a technikai kép, hogy merre mehet tovább a forint, de a Fed lazításával kapcsolatos jelek lendületet adhatnak újra a forintnak.

Falnak ment a forint és lepattant róla

A dollár/forint árfolyamban kissé tisztább a kép, hiszen a mostani 287,5 körüli árfolyam a korábban sok hónapig fennálló 274-288-as kereskedési sáv felső szélét jelenti, ahonnan esélyes, hogy újra forinterősödést látunk. Az ábra egyébként jól érzékelteti, hogy a berajzolt vonalak általában jól működtek, és idén májusban is éppen a 295-ös határ előtt akadt el a forint esése a dollárral szemben, majd jött a markáns fordulat egészen 282 körülig.

Falnak ment a forint és lepattant róla

Címlapkép forrása: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images